Pozor na nekvalitné mäso, nájde sa aj v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Po upozornení Bystričanky Evky, ktorá na Facebooku „Tabuľa hanby“ uverejnila fotografiu nie práve najčerstvejšieho baleného hovädzieho mäsa kúpeného v miestnej Bille, sa rozprúdila široká verejná diskusia o kvalite mäsa v obchodných reťazcoch.

„Včera kúpené mäso v Bille v Sásovej v Banskej Bystrici, dnes (v piatok) zelené na 3 kúskoch mäsa, trvanlivosť do zajtra. Išla som to vrátiť, nie kvôli peniazom, ale od zlosti. Keď som im zelené mäso vrátila, ani nemrkli dve zamestnankyne, ani neboli prekvapené. Akoby vedeli, že prečo, no, čo ma dorazilo, ani nehnevajte sa, ani pardon, už tam dlho nepôjdem,“

napísala Evka na Facebooku.

Nasledovalo viacero komentárov s dôkazmi na sociálnych sieťach, ktoré potvrdzovali, že sa zďaleka nejedná o ojedinelý prípad. Spotrebitelia síce hľadajú na pultoch zlacnené alebo akciové potraviny, ale vo viacerých obchodných reťazcoch sa nechali dobehnúť. Ušetrené peniaze za tovar sa minuli účinkom pri dodatočnom zistení, že sme kúpili nekvalitný výrobok, nedajbože aj po lehote spotreby.

„Mrzí nás, že pani Evka nebola úplne spokojná. Prešetrujeme, či sa na rovnaký tovar v tomto čase niekto sťažoval. V Bille platí garancia 100%-tnej spokojnosti, preto pri výhrade k u nás zakúpenému tovaru, bez debaty vraciame peniaze,“

reagoval vo svojom stanovisku pre portál Topky.sk. Oliver Vališ, riaditeľ marketingu BILLA Slovensko.

Väčšina ľudí sa zhoduje v tom, že kvalitné mäso je najlepšie kupovať v overenom mäsiarstve. Ako to je v skutočnosti s kvalitou kupovaných potravín v našich obchodoch a na trhoviskách, najlepšie vypovedajú kontroly ministerstva pôdohospodárstva, ktoré sa vykonávali na celom Slovensku do polovice októbra po zavedení ruského embarga.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) sa  zamerali  najmä na prebaľovanie tovaru, falšovanie dátumu spotreby a krajiny pôvodu. Hoci výsledky 1.305 kontrol v 888 prevádzkach vykázali . len 4,06 %, zarazilo čosi iné.

Čo nám vyrazilo dych, je, že z tých nedostatkov až 96,2 percenta boli neohlásené zásielky,“

uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Každý dovozca je totiž povinný ohlásiť ŠVPS každú zásielku tovaru, inak to predstavuje riziko pre zákazníkov a narušenie cenotvorby.

Pozornosti inšpektorov neušiel ani ambulantný a stánkový predaj na trhoviskách. Od začiatku júla do polovice októbra urobili 1.013 kontrol a až 16,39 % prípadov bolo problémových.

„Trhové miesta sa vôbec nemôžu hrdiť tým, že ponúkajú kvalitný servis a predávajú kvalitné a bezpečné potraviny. V podstate štvrtina týchto predajov bola mimo platnej legislatívy a boli tam identifikované nezrovnalosti,“

dodal minister Jahnátek.

Trhovníci, ambulantní a stánkoví predajcovia dostali 90 blokových pokút v celkovej výške 6.860 eur. Inšpektori súčasne zakázali predaj 2,5 tony tovarov v hodnote 5.875 eur. Tak si vyberte, kde máme istotu nákupu kvalitných potravín….

Autor: (dem), Foto: Facebook