Pôvod epidémie na Sliači ostane pravdepodobne neobjasnený

SPRÁVY
1 /

V piatok Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica, ktorý zbiera údaje o hygienicko-epidemiologickej situácii v Banskobystrickom kraji, zverejnil hlásenie RÚVZ Zvolen o zatiaľ laboratórne neidentifikovaných ťažkostiach tráviacej sústavy u  klientov kúpeľov Sliač.

Ťažkost im oznámili zdravotnícki pracovníci tohto zariadenia. Epidemiológovia evidujú celkom 43 prípadov ochorenia u klientov, pričom u personálu kúpeľov sa tieto príznaky neprejavili. Chorým boli odobraté vzorky biologického materiálu (stolica na virologické vyšetrenie).

Všetky odobraté vzorky biologického materiálu od klientov s ťažkosťami, ako aj od personálu kuchyne a obsluhy, boli negatívne.

„V praxi sa stáva, že prameň nákazy a faktor prenosu podobných črevných epidémií ostávajú neobjasnené. Tak je  tomu aj v tomto prípade napriek nálezu koliformných baktérií vo vzorkách sterov pracovných dosiek kuchyne. V zariadení bola nariadená zvýšená dezinfekcia,“

konštatovala Mgr. Jana Michalcová z Oddelenia epidemiológie RÚVZ Zvolen

Zvolenskí epidemiológovia odobrali uplynulý týždeň v kuchyni hotela Palace aj 10 sterov hlavne z pracovných dosiek, na ktorých sa pripravuje jedlo. Vzorky vyšetrovali odborníci v mikrobiologických laboratóriách RÚVZ Banská Bystrica. V 5 prípadoch boli zistené nevyhovujúce výsledky.

„V steroch odobratých z pracovných dosiek na spracovanie zeleniny, mäsa a rýb boli identifikované koliformné baktérie, čo svedčí o nedostatočnej hygiene pracovného prostredia kuchyne,“

uviedol vedúci Oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ  RNDr. Jozef Strhársky.

Presný zdroj tráviacich ťažkostí u klientov kúpeľov Sliač tak zostáva neobjasnený. Zatiaľ musia kúpeľní pracovníci  dodržiavať hlavne hygienu a dezinfikovať miesta, kde sa pripravuje strava.

Zdroj: RÚVZ BB