Marcel Slávik: Minister Holý ho vymenoval do vládnej komisie, Sulík podal trestné oznámenie

SPRÁVY
3 /

Meno Marcel Slávik sa stalo doslova postrachom stavebných úradov našich miest a obcí. Táto tragikomická postavička aj so svojím  záhadným združením domových samospráv z Bratislavy roky doslova terorizovala stavebníkov a investorov nezmyselným predlžovaním územných a stavebných konaní na celom území Slovenska, vrátane Banskej Bystrice.

Najskôr miesto vo vládnej komisii  na zmenu stavebného zákona

Podpredseda vlády Štefan Holý zo Sme rodina v lete minulého roka šokoval samosprávy stavebných odborníkov i stavebníkov, keď  do vládnej komisie pripravujúcej zmenu stavebného zákona aj Marcela Slávika – neslávne známeho účastníka  správnych konaní pri posudzovaní vplyvov stavieb na životné prostredie, stavebných či výrubových povolení na celom Slovensku. Keby sme to mali parafrázovať, tak „z capa urobil záhradníka“.

Štefan Holý

Štefan Holý

Marcel Slávik ako notorický účastník správnych konaní v stavebníctve pod hlavičkou Združenia domových samospráv z Bratislavy dlhodobo zneužíva proces verejného posudzovania vplyvov stavieb na životné prostredie (EIA), ale aj územné či stavebné konania  tak, že na jednotlivé stavebné úrady posiela formálne pripomienky k jednotlivým stavbám.

Ak ho aj úrady zo správneho procesu vylúčia alebo zamietnu jeho pripomienky, odvolá sa a zbytočne predlžuje konania, čím spôsobuje škody stavebníkom a investorom. Takto sa Slávikovi podarilo priviesť do sklzu aj výstavbu veľkých priemyselných či športových areálov.

Pod hlavičkou združenia napríklad vo svojich často až absurdných pripomienkach žiada, aby súčasťou akéhokoľvek projektu bola  socha, plastika, reliéf či fontána:

„Týmto sa dosiahne budovanie sociálneho, kultúrneho a ekonomického kapitálu nielen pre danú lokalitu a mesto, ale hlavne zhodnotenie investície ekonomicky aj marketingovo.“

Marcel Slávik

Marcel Slávik

Slávik so svojím združením „šarapatil“ aj v meste pod Urpínom priamo z Bratislavy prostredníctvom internetu. Je to jednoduché – napríklad na elektronickej úradnej tabuli mesta Banskej Bystrici si našiel stavebné konanie na verejné parkovisko Rudohorská a cez internet podal svoje formálne pripomienky.

Tie síce stavebný úrad pochopiteľne neakceptoval, ale jeho odvolaním sa neúmerne predĺžil čas na vydanie právoplatného stavebného povolania, hoci naň spolu s mestom čakali aj obyvatelia najväčšieho banskobystrického sídliska. Takto obišlo aj niekoľko ďalších pripravovaných stavieb, pričom nevynechal ani vydávanie výrubových povolení.

Otázka znie, prečo to tento človek robí?  Nevedno či ide o psychologickú poruchu alebo vytvorenie situácie, v ktorej investor môže pod hrozbou straty drahocenného času stratiť nervy a v snahe odstrániť vzniknutú prekážku, sa pokúsi o nejakú dohodou s dotyčným účastníkom konania trebárs finančnou podporou jeho združenia….

Marcel Slávik

Marcel Slávik

Trestné oznámenie

Ďalší podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), na rozdiel od kolegu Holého, už taký ústretový k Marcelovi Slávikovi nebol. Vo štvrtok verejne oznámil,  že sa rozhodol podať trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR v prípade Marcela Slávika a jeho združenia, ktorý podľa neho nezmyselnými podmienkami a požiadavkami zámerne zdržiaval proces výstavby a spôsoboval problémy developerom.

Sulík zároveň vyzval ďalších staviteľov, ktorý majú podobné skúsenosti, aby sa obrátili na neho s informáciami o nekalých praktikách Slávika. Trestné oznámenie podal minister hospodárstva v piatich konkrétnych prípadoch. Cieľom je ukončiť dlhoročné trápenie stavbárov a investorov s  Dúfa, že GP bude konať a ukončí tak trápenie staviteľov, ktoré trvá už roky.

Richard Sulík

Richard Sulík

„Je to človek, ktorý vstupuje do stavebných konaní s nezmyselnými požiadavkami a blokuje stavby, kým nedostane sponzorské pre svoje združenie. Jeho požiadavky sú typu fontánka na streche, stromy na parkovisku či konkrétny použitý špeciálny materiál, so stratégiou splňte alebo zaplaťte. Ukázalo sa, že Slávik úraduje po celom Slovensku a vďaka nedostatočne dobre napísanej smernici EÚ si z toho urobil živnosť. Čas sú peniaze a staviteľ si mnohokrát rozmyslí, či sa mu má stavba natiahnuť o pol roka alebo radšej zaplatí príspevok akémusi združeniu.“

Dotknutí stavebníci a investori sa môžu v tejto veci obracať na ministerstvo hospodárstva prostredníctvom e-mailovej adresy vtaci@mhsr.sk.

Na novinársku otázku, čo si Sulík myslí o spolupráci Slávika s podpredsedom vlády Holým pri príprave novely stavebného zákona, minister hospodárstva odpovedal:

„Nevyzerá to dobre, keď v Holého tíme poradcov figuruje práve Slávik. Na druhej strane verím, že je to z takého dôvodu, ako keď softvérové firmy zamestnávajú hekerov, aby ich softvéry, ktoré vyrábajú, boli bezpečnejšie.“

Zdá sa, že v prípade Slávik „došiel na psa mráz“. Uvidíme, či to bude platiť aj naozaj…

Autor: (tom), Foto: ilustračné