Posledné prieskumy agentúr SANEP, AKO a Ipsos pred moratóriom: Pellegrini víťazom oboch kôl volieb prezidenta

SPRÁVY
1 /

Úderom stredajšej polnoci z 20. na 21. marca začína moratórium pred sobotňajšími voľbami prezidenta SR. Z posledného prieskumu agentúry SANEP pre televíziu ta3, ktorý sa uskutočnil v dňoch 11. až 17. marca 2024 na vzorke 1 735 respondentov vyplýva, že Peter Pellegrini by sa stal víťazom oboch kôl pred Ivanom Korčokom. Podobne skončili aj posledné prieskumy agentúr AKO a Ipsos.

Kým v prvom kole prezidentských volieb by predseda NR SR a Hlasu Peter Pellegrini vyhral tesným rozdielom, v druhom by sa jeho náskok nad bývalým ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom výrazne zvýšil.

SANEP Prvé kolo

V prvom kole by zvíťazil Peter Pellegrini s 35,6 percentami hlasov. V tesnom závese za ním by sa umiestnil Ivan Korčok, ktorý by získal 33,1 percenta hlasov. Tretieho Štefana Harabina by volilo 12 percent respondentov.  Za ním nasledujú Igor Matovič s 5,2 percentami a Ján Kubiš s 3,6 percentami hlasov opýtaných.

Pod tromi percentami voličskej podpory by zostali Marian Kotleba (2,7 %), Krisztián Forró (2,6 %) a Andrej Danko (2,0 %). Tu treba poznamenať, že zber dát v prieskume sa uskutočnil ešte pred Dankovým odstúpením z volieb v prospech Harabina.

Na chvoste kandidujúcich by Patrik Dubovský získal 1,9 percenta,  Róbert Švec 0,8 percenta a Milan Náhlik 0,6 percenta hlasov respondentov. Volebná účasť v prvom kole by bola 50,2-percentná.

SANEP druhé kolo

O novom prezidentovi by sa rozhodlo v druhom kole, kde bol rozdiel medzi Pellegrinim a Korčokom už podstatne väčší.  Novou hlavou štátu by sa podľa prieskumu stal Peter Pellegrini s 54,9 – percentnou podporou hlasov pred Ivanom Korčokom, ktorý by získal 45,1 percent.

Víťaz prieskumu Peter Pellegrini k samotnému výsledku uviedol:

„Priatelia, mám úprimnú radosť z toho, akú podporu mi vyjadrujete vo všetkých predvolebných prieskumoch a ďakujem každému z vás. Skutočné rozhodnutie však padne až vo voľbách. Preto, prosím, príďte si túto sobotu zvoliť prezidenta, ktorý pomôže spraviť Váš život lepším. Využite svoje právo, aby za vás nerozhodli iní, ktorí majú úplne iný názor na to, čo dnes Slovensko potrebuje.“

Volebná účasť v druhom kole by bola 42,1 – percentná. Prieskum vychádzal iba z hlasov rozhodnutých voličov, ktorí sa zúčastnili volieb.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Z bleskového prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu ta3, v ktorom respondenti hodnotili, ktorý z prezidentských kandidátov Peter Pellegrini – Ivan Korčok bol počas ich pondelkovej televíznej debaty v Markíze presvedčivejší a lepšie argumentoval, vyplýva, že viac sa im páčil predseda NR SR a Hlasu (54,4 percenta), zatiaľ čo 25,2 percenta považovalo za lepšieho bývalého ministra zahraničných vecí (25,2 percenta).

AKO prvé kolo

Podobne dopadol aj exkluzívny prieskum agentúry AKO pre reláciu ANALÝZY Na hrane /JOJ 24, ktorý sa konal od 11. – 18. marca 2024 na vzorke 1 000 respondentov.

V prvom kole prezidentských volieb by vyhral Peter Pellegrini (40,4 %), nasleduje Ivan Korčok (38,6 %) a tretí sa umiestnil Štefan Harabin (10,3 %).

Na ďalších miestach skončili Igor Matovič (2,9 %), Krisztián Forró (2,7 %), Ján Kubiš (1,9 %), Andrej Danko (0,9 %), Marian Kotleba (0,8 %), Patrik Dubovský (0,7 %), Róbert Švec (0,5 %) a Milan Náhlik (0,3 %).

AKO druhé kolo

Do druhého kola by sa dostali dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. V ňom by zvíťazil Peter Pellegrini so ziskom 52,9 % hlasov. Ivana Korčoka na druhom mieste by volilo 47,1 % respondentov.

Volieb by sa zúčastnilo 86,2 % opýtaných, 7,0 % by voliť nešlo, 5,8 % nevedelo odpovedať na otázku a 1,5 % respondentov odmietlo odpovedať.

Ipsos prvé kolo

Z posledného prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil v dňoch 16. – 19. marca 2024, vyplýva, že  v prvom kole by vyhral Peter Pellegrini s 37,5 percentami hlasov pred Ivanom Korčokom s 36,3 percentami a Štefanom Harabinom, ktorý by získal 13,1 percenta hlasov respondentov.

Za nimi nasledujú Krisztián Forró (4,3 %), Igor Matovič (3,5 %) a Ján Kubiš (2,5 %).  Menej ako dve percentá hlasov by získali Patrik Dubovský (1,1 %), Marian Kotleba (0,9 %), Róbert Švec (0,8 %) a Milan Náhlik (0,1 %).

Kandidáti v RTVS

Kandidáti v RTVS

Ipsos druhé kolo

Do druhého kola by postúpili prví dvaja kandidáti s navyšším počtom hlasov z prvého kola.  Prezidentské voľby v druhom kole by v marci vyhral predseda parlamentu Peter Pellegrini s podporou 54,5 % hlasov respondentov. Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok by skončil druhý so 45,5 percentami hlasov.

Zaujímavosťou je, že v záverečnej televíznej diskusii kandidátov v stredu večer v priamom prenose RTVS sa Róbert Švec vzdal svojej kandidatúry v prospech Štefana Harabina.

Víťaz prieskumov Peter Pellegrini

Víťaz prieskumov Peter Pellegrini

Zdroj: (tom), TA3 a TV JOJ   , Foto: ilustračné