Poslanci Zastupiteľstva BBSK schválili vo štvrtok niekoľko dôležitých sociálno-ekonomických uznesení

SPRÁVY
0 /

Vďaka ušetreným prostriedkom za energie, ktorých úspora dosiahla od októbra do konca februára v priemere takmer 21 %, vyčlení Banskobystrický samosprávny kraj zo svojho rozpočtu na dotácie milión eur. Krajskí poslanci prijali aj ďalšie dôležité uznesenia.

Úspora prostriedkov určených na energie

Celkovo sa  uvoľní 1,1 milióna eur, ktorých prerozdelenie schválili krajskí poslanci nasledovne:

  • všeobecno-prospešné služby 610 000 eur
  • detské tábory 70 000 eur
  • podpora športu 150 000 eur
  • regionálny rozvoj a cestovný ruch 100 000 eur
  • rozvoj sociálnych služieb pre seniorov 70 000 eur
  • rozvoj a podpora zdravotníctva 100 000 eur

Do konca apríla zasadnú komisie, ktoré rozhodnú o prerozdelení prostriedkov medzi jednotlivé projekty. O prostriedky z dotačných VZN sa uchádza viac ako 1 300 žiadateľov.

„Tomuto kroku sa bezprostredne asi najviac potešia niektoré samosprávy a ľudia na viacerých miestach kraja, ktorí o dotácie požiadali. Možno si pamätáte, že sme museli pozastaviť tento druh podpory kvôli cenovým šokom, cenám energií, ale aj kvôli opatreniam vlády, ktoré zásadne zasiahli do príjmov nášho rozpočtu. Zároveň sme sľúbili, že na konci prvého štvrťroku sa k tomu vrátime a rozhodnutie podľa vývoja situácie prehodnotíme. Uvoľniť prostriedky sa nám podarilo, zjednodušene povedané, vďaka šetreniu na energiách. Chcem sa poďakovať aj zamestnancom úradu a všetkých krajských organizácií, že boli naozaj zodpovední počas zimy a namiesto plánovaných 15 % sme ušetrili až 21 %,“ 

uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Poslanci schválili aj Plán dopravnej obslužnosti

Ide o ďalší dôležitý míľnik na ceste k integrovanému dopravnému systému a k lepšej verejnej doprave. Tento dokument na základe hĺbkových analýz definuje štandardy autobusovej dopravy tak, aby bola v najväčšej možnej miere efektívna, hospodárna, prehľadná a najmä pohodlná. Doprava sa začne meniť v piatich etapách od roku 2024, ako v prvom v okrese Veľký Krtíš.

Doprava bude po novom organizovaná do prehľadných liniek, čo významne zlepší prehľadnosť nového systému tak, ako to poznáme z regiónov, kde tieto systémy už fungujú. Liniek bude 190, z toho 36 hlavných nadregionálnych, ktoré budú spájať najvýznamnejšie sídla v našom a aj susedných krajoch, vrátane cezhraničného spojenia s Maďarskom.

Poslanci Hlasu Božena Kováčová a Roman Malatinec

Poslanci Hlasu Božena Kováčová a Roman Malatinec

Zavedie sa taktová doprava, ktorá je prehľadná, ľahko zapamätateľná a zjednodušuje prestupy. Vďaka novému linkovaniu sa zvýši dostupnosť v území a skrátia sa cestovné časy na hlavných linkách.

„Nový systém organizácie dopravy prispeje k zvýšeniu kvality života obyvateľov, pretože doprava bude dostupnejšia a lepšie zorganizovaná a prispeje k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov tak, aby sme za vynaložené peniaze dostali čo najviac úžitku pre ľudí. O všetkých zmenách budeme samozrejme včas a zrozumiteľne informovať, aby ľudia boli na ne pripravení. Skúsenosti z iných krajov hovoria, že prechod na tento systém vždy priniesol zmenu k lepšiemu, mám preto radosť, že tento proces čaká aj nás,“

vysvetlil  Lunter.

Podpredsedovia BBSK zľava Roman Malatinec a Mikuláš Pál

Podpredsedovia BBSK zľava Roman Malatinec a Mikuláš Pál

Poplatky v zariadeniach sociálnych služieb sa od júla zmenia

Zastupiteľstvo BBSK muselo prijať aj rozhodnutie o stabilizácii financovania domovov sociálnych služieb, ktoré sú pod cenovým náporom prakticky za všetky služby, ktoré nakupujú a poskytujú.

Platiť začne od 1. júla tohto roku a zvýšenie bude predstavovať v priemere 40 eur na osobu a mesiac. Nebude to pre každého a v každom type zariadenia rovnaké, župa pristúpila k zvyšovaniu poplatkov tak, aby to bolo citlivé a únosné.

Priemerné mesačné náklady v zariadeniach sociálnych služieb pre občanov v seniorskom veku boli ku koncu minulého výške vo výške 1113,98 eur. Priemerný mesačný príspevok klienta alebo klientky bol 313,08 eur, teda klienti prispievali na 28,10 % z celkových mesačných výdavkov.

Predsedníčka komisie sociálnych vecí a marginálnych skupín Božena Kováčová

Predsedníčka komisie sociálnych vecí a marginálnych skupín Božena Kováčová

Priemerné mesačné náklady v zariadeniach sociálnych služieb pre zdravotne postihnutých občanov boli ku koncu minulého výške vo výške 1135,14 eur. Priemerný mesačný príspevok klienta alebo klientky bol 240,36 eur, teda klienti prispievali na 21,17 % z celkových mesačných výdavkov.

Celkové priemerné mesačné výdavky na sociálne služby narástli za posledných päť rokov o 59,98 %, úhrady prijímateľov za poskytované služby vzrástli za rovnaké obdobie o 22,08 %.

„Všetci si uvedomujeme, že to zvýšenie nie je príjemné pre klientov, ale zobrali sme do úvahy realitu – naozaj prudké zvyšovanie všetkých nákladov, od energií až po stravovacie jednotky, a žiaľ, aj opakované vládne nájazdy na krajské rozpočty. A kompenzačné sľuby zostali zabudnuté. My nechceme znižovať úroveň služieb, ktoré poskytujeme ľuďom, ktorí sú na ne odkázaní. Musíme preto požiadať aj o úpravu a aspoň čiastočné dorovnanie spoluúčasti klientov. Berieme do úvahy možnosti klientov, vrátane valorizácií starobných dôchodkov o 11 % k začiatku tohto roku, čo pri priemernom starobnom dôchodku predstavuje niečo cez 60 eur mesačne,“

povedal na margo schválenej zmeny župan Lunter.

Predseda BBSK Ondrej Lunter

Predseda BBSK Ondrej Lunter

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: Marek Mačica a BBSK