Poslanci bývalej vládnej koalície schválili novelu ústavy o skrátení volebného obdobia bez referenda

SPRÁVY
6 /

Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili novelu ústavy. Na základe nej bude možné skrátiť volebné obdobie parlamentu prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 poslaneckých hlasov, neprešlo však referendum.  Za zmenu hlasovalo 92 poslancov zo 144 prítomných, proti bolo 44, zdržalo sa 11 poslancov.

Definitívne schválená zmena ústavy obsahuje pozmeňujúci návrh Márie Kolíkovej  z SaS. Na jeho znení sa dohodli strany bývalej vládnej koalície bez opozície. Skrátiť volebné obdobie NR SR budú môcť len uznesením. Návrh uznesenia bude môcť predložiť najmenej pätina poslancov, teda 30 zákonodarcov.

Mária Kolíková

Mária Kolíková

Kolíkovej pozmeňujúci návrh obsahuje aj zakotvenie princípu pomerného zastúpenia volebného systému a jedného volebného obvodu pre voľby do NR SR v ústave, čo bolo podmienkou OĽaNO. Do ústavy majú doplniť ustanovenie, že poslanci sú volení podľa zásad pomerného zastúpenia.

Výrok v uznesení bude musieť podľa Kolíkovej obsahovať termín volieb, ale aj obdobie, v ktorom má predseda parlamentu deň konania volieb vyhlásiť. Uznesením sa určí skorší termín volieb do NR SR. Ich vykonaním uplynie aktuálne volebné obdobie.

Ďalším krokom bude  schválenie termínu predčasných volieb. V hre sú aktuálne podľa poslancov máj, jún a september. Hnutie Sme rodina už ohlásilo, že bude hlasovať za všetky možnosti. Bývalá vládna koalícia presadzuje najneskorší termín 30. septembra 2023, o ktorom by sa začne rokovať vo štvrtok.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger vníma schválenie zmeny Ústavy SR ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania a splnia sa tak podmienky prezidentky  Čaputovej, ktoré dala odvolanému premiérovi do 31. januára, lebo inak by menovala úradnícku vládu. Prezidentka už v stredu popoludní zmenu ústavy podpísala.

Eduard Heger

Eduard Heger

Na vypustenie referenda ako jednej z možností skrátenia volebného obdobia NR SR v zmysle nálezu Ústavného súdu z roku 2021 ostro zareagoval predseda Smeru Robert Fico:

„Je nevídané, protiústavné a nedemokratické, ako strany bývalej koalície „opľuli“ článok 2 ústavy – základný princíp, že suverénom štátnej moci je ľud, keď sa rozhodli zobrať občanom Slovenska najvýznamnejší nástroj priamej demokracie. Dnešok je čiernym dňom pre slovenskú demokraciu.“

Robert Fico

Robert Fico

Ku kritike postupu bývalej vládnej koalície pri zmene Ústavy SR, ktorá ignoruje nielen opozíciu, ale aj drvivú väčšinu slovenskej spoločnosti  sa pridal aj predseda strany HLAS-sociálna demokracia Peter Pellegrini:

„Ak Hlas uspeje vo voľbách a staneme sa relevantnou súčasťou budúcej vlády, budeme iniciovať zmenu ústavy tak, aby občania mohli skrátiť volebné obdobie parlamentu referendom. Ak občan moc dáva, má ju právo aj brať. Toto je presvedčenie Hlasu, nie však koaličného valca, ktorý si schválil zmenu ústavy bez možnosti referenda o predčasných voľbách. Toto právo ľuďom jednoznačne patrí, a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy.“

Hlas vníma pozitívne, že sa podarilo zmenou ústavy aspoň nejakým spôsobom skrátiť volebné obdobie parlamentu.

„Vyše roka a pol trvalo Igorovi Matovičovi, Borisovi Kollárovi a Richardovi Sulíkovi splnenie svojho verejného sľubu, že zmenia ústavu po výroku Ústavného súdu. Potrebovali na to pád ich vlády a výzvu 1,2 milióna občanov v referende. Veľmi ma však mrzí, že nevypočuli aj ich jasné želanie, aby mohli sami rozhodovať o konci vlády, ktorá sa spreneverila záujmom Slovenska a službe ľuďom,“

povedal Pellegrini.

Podľa Pellegriniho je to zásadné zlyhanie vládnych strán a  ďalšie obmedzenie slovenskej demokracie. Hlas urobí všetko preto, aby to čím skôr napravil. Otázka je, ako dopadnú predčasné voľby.

Do ich konania bude s obmedzenými kompetenciami vládnuť  odvolaná Hegerova vláda pod kontrolou prezidentky Zuzany Čaputovej.  Občania to musia strpieť  podľa všetkého až do jesene…

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová

Autor: (tom), Foto: ilustračné