Podľa prieskumu agentúry IPSOS pre TA3 si väčšina Slovákov želá koniec tejto vlády a predčasné voľby

SPRÁVY
4 /

V aktuálnej politickej situácii na Slovensku agentúra IPSOS urobila pre spravodajskú televíziu TA3 exkluzívny prieskum verejnej mienky obyvateľov SR, čo si myslia o menšinovej vláde a predčasných voľbách. Výsledky prieskumu  sú jednoznačné – súčasnej vládnej trojkoalícii dávajú ľudia čas maximálne do konca roka a väčšina opýtaných je za predčasné voľby.

Prieskum sa robil on-line metódou na reprezentatívnej vzorke 1 050 respondentov. Zúčastnili sa ho ľudia starší ako 18 rokov.  Zber dát prebiehal v dňoch 13. – 15. septembra 2022.

Na otázku ako dlho bude vládnuť menšinová vláda v zložení OĽANO, Sme rodina a Za ľudí si 43 % opýtaných myslí, že menšinová vláda nevydrží ani do konca roka 2022. Takmer 20 % respondentov uviedlo, že táto vláda bude fungovať menej ako do leta roku 2023.

Ďalšia otázka sa týkala riešenia aktuálnej koaličnej krízy. Až 61 % opýtaných sa prikláňa k predčasným voľbám. Viac ako polovica 52 % by si želala odchod ministra financií Igora Matoviča z vlády a následný návrat strany SaS.

Podľa prieskumu 39 % respondentov je úplne alebo skôr za riešenie vládnej krízy v podobe prezidentkou vymenovanej úradníckej vlády, 37 % by privítalo menšinovú vládu s podporou SaS a 33 % návrat SaS do vlády.

Politická kríza po odchode SaS z vládnej štvorkoalície a následná výmena jej ministrov  pokračuje v slovenskom parlamente, ktorý minulý týždeň nebol uznášaniaschopný ani na druhý pokus a nemohla sa tak začať riadna schôdza NR SR.

Zľava Igor Matovič, Boris Kollár a Veronika Remišová

Zľava Igor Matovič, Boris Kollár a Veronika Remišová

Otázkou zostáva, že aj keď sa na tretí pokus podarí poslancom v utorok na tretí pokus otvoriť aktuálnu parlamentnú schôdzu, dokedy bude oslabená vládna koalícia schopná zabezpečovať pre prijímanie vládnych návrhov zákonov potrebnú väčšinu? Schvália napokon poslanci ústavný zákon o konaní predčasných volieb, ktorý predložil do parlamentu jeho predseda Boris Kollár?

Na obyvateľov a firmy negatívne dopadajú sociálno – ekonomické dôsledky rozsiahlej energetickej krízy, ktoré slovenská vláda nerieši. Miesto toho sa venuje  vnútorným vzťahom v koalícii, ktorá sa postupne rozpadáva, pričom logicky rastie nespokojnosť ľudí a hrozia sociálne nepokoje…

Zdroj: (tom) a TA3, Foto: ilustračné