Podľa banskobystrického primátora stále máme šancu vyhnúť sa čiernemu covid-scenáru

SPRÁVY
81 /

Banskobystrický primátor Ján Nosko sa na sociálnej sieti vyjadril k aktuálnej pandemickej situácii v meste pod Urpínom. Podľa COVID automatu v rámci okresu Banská Bystrica prejde naše mesto od pondelka 25. októbra 2021 do bordovej farby – teda do druhého stupňa ostražitosti. Jeho stanovisko vám prinášame v plnom znení.

„Epidemická situácia na Slovensku sa zhoršuje, a to platí aj pre naše mesto. Počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 v banskobystrickom okrese naďalej rastie a od budúceho týždňa sa v rámci COVID automatu dostávame do bordovej fázy, čiže do druhého stupňa ohrozenia s prísnejšími opatreniami.

Od čiernej – najhoršej fázy, nás teda delí už len kúsok. Tento stav by znamenal lokálny lockdown a výrazné obmedzenia pre prevádzky či organizátorov podujatí. Stále však máme šancu vyhnúť sa tomuto scenáru.

Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský

Dobrá správa je, že pokiaľ ide o ľudí vo veku 50+, okres Banská Bystrica má zaočkovanosť 63,7 percent, čo je len krok od požadovaných 65 percent. Ak by sme sa na túto želanú hranicu dostali, garantovalo by nám to zotrvanie v lepšej fáze a nikdy by sme nemuseli ísť do tej najhoršej – čiernej.

Rád by som vás preto vyzval, aby ste pristupovali k súčasnej situácii zodpovedne. Nielen dodržiavanie opatrení, no najmä očkovanie predstavuje jedinú možnosť, ako sa vyhnúť presunu do čiernej farby covidového automatu. Bratislava to dokázala. A čo my, Banskobystričania?

Banskobystrický samosprávny kraj aktuálne zabezpečuje očkovanie v Poliklinike NovaMed v Radvani – štvrtky od 11:00 do 17:00 hod. a piatky od 9:00 do 15:00 hod. bez potreby registrácie. Očkuje sa vakcínami Pfizer/BioNTech a jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson. Aby boli možnosti pre obyvateľov čo najlepšie, rozhodli sme sa opäť spojiť sily a s BBSK pripravujeme výjazdové očkovacie jednotky po sídliskách. O podrobnostiach vás budeme včas informovať.

Som lekár. Riadim sa výskumami, odborníkmi, autoritami, a nie konšpiračnými teóriami, dezinformáciami a hromadou neprávd, ktoré sa objavujú aj na sociálnych sieťach. Chcem vás požiadať, aby sme sa správali zodpovedne a spoločne prispeli k budovaniu kolektívnej imunity v našom meste.  Pretože to, či sa budeme môcť stretávať a primerane fungovať bez výraznejších obmedzení v najbližšom období záleží len od nás.“

Autor: (tom), Foto: ilustračné