Po vyše tridsiatich rokoch fungovania končí Mliekareň Kopanice Selce

SPRÁVY
1 /

Zo Seliec prišla smutná správa. Miestna Mliekareň Kopanice Selce, ktorej kvalitné výrobky si našli v našom regióne i mimo neho množstvo zákazníkov, ohlásila na sociálnej sieti ukončenie svojej doterajšej činnosti.

Koniec známej mliekarne pri Banskej Bystrici

Mliekareň Kopanice Selce s.r.o. zverejnila nasledovný oznam:

„Milí naši zákazníci, chceme Vám všetkým poďakovať za Vašu priazeň a vernosť. Vieme, že pre väčšinu z Vás boli naše výrobky tie naj a o to viac nás mrzí, že Vám musíme oznámiť nie pre nás potešujúcu správu. Dňom 27. 11. 2023 končí Mliekareň Kopanice Selce. Ďakujeme všetkým a veríme, že na naše výrobky budete spomínať.

Bližšie podrobnosti k tomuto kroku neboli uvedené. Faktom je, že mliekareň v Selciach nebola v poslednom období v dobrej finančnej situácii. Postupne jej klesali tržby a prehlbovala sa strata. Za rok 2022 skončilo hospodárenie spoločnosti v mínuse vyše 180 tisíc eur.

V každom prípade je to nepríjemné prekvapenie pre ľudí, ktorí si obľúbili mliekarenské výrobky zo Seliec a nenájdu známe jogurty, zakysanku, selčianske mlieko a ďalšie produkty z vlastnej dielne. Je tu ešte nádej, že by sa v budúcnosti mohol nájsť investor, ktorý by obnovil tradičnú mliekarenskú výrobu v Selciach…

História Mliekarne Kopanice Selce

Prvého januára 1991 vzniklo samostatné Roľnícke družstvo Selce. Hospodáriť začalo na výmere 1 015 ha poľnohospodárskej pôdy, z ktorej bolo 250 ha ornej pôdy a chovalo sa cca 440 kusov dojníc.

Družstvo bolo odhodlané začať s niečím novým, rozmýšľalo sa nad vybudovaním vlastnej mliekarne, ktorá by družstvo postavila na nohy. Sen o mliekarni sa začal plniť v roku 1992 keď sa podarilo získať úver na nákup mliekarenskej technológie a na jar 1992 sa začalo s prestavbou jedálne i kuchyne v bývalej administratívnej budove na vlastnú mliekareň.

Za veľkého úsilia sa 13. decembra 1992 podarilo spustiť mliekareň do skúšobnej prevádzky. Výroba bola zameraná na výrobu mlieka v PE vrecúškach, nízkotučných jogurtov a zakysanky. Výrobu nízkotučných jogurtov v roku 1994 nahradili výrobou klasických smotanových jogurtov, ktoré si verejnosť veľmi obľúbila a čím sa podstatne zlepšila ekonomika mliekarne.

V roku 2000 bol hlavnou prioritou mliekarenskej spoločnosti nákup vysokoteľných jalovíc s vysokou mliekovou úžitkovosťou, čo sa napokon aj podarilo.  Tak si  mliekareň zabezpečila sebestačnosť zo strediska RD Selce.

Až doposiaľ používala Mliekáreň Kopanice Selce na výrobu svojich produktov vlastné tradičné a poctivé receptúry, ktoré sa stali základom filozofie výroby všetkých mliekarenských produktov.

V júli 2020  vstúpil do spoločnosti nový investor a pristúpil k celkovej rekonštrukcii dovtedajšej mliekarne. Priniesol tiež novinku – nové obaly so zachovaním tradičných prvkov starých obalov.

V rokoch 2021 a 2022 sa postupne rozširoval nový výrobný program. Mliekareň v Selciach vyrábala aj vlastný tvaroh, nízkotučnú zakysanku a nové príchute ovocných jogurtov.    Spoločnosť zakúpila  nový stroj na plnenie jogurtov a kelímkov zakysanky, čím sa zlepšila energetická náročnosť pri výrobe a mliekareň začala vyrábať násobne viac produktov s vysokou hygienou. Žiaľ koncom tohto roku z ekonomických dôvodov došiel Mliekarni Kopanice Selce dych…

Zdroj: (tom) a Mliekareň Kopanice Selce  FB mliekarne a ilustračné, Foto: FB mliekarne a ilustračné