Po 1. júli 2022 budú končiť na Slovensku jedno a dvojcentové mince

SPRÁVY
11 /

Na Slovensko prichádza zmena. Od 1. júla sa obmedzí používanie 1 a 2 – centových mincí, do platnosti vstúpia nové pravidlá pre zaokrúhľovanie cien nákupov platených v hotovosti.

Podľa ministerstva financií SR stiahnutie najmenších mincí prinesie viacero výhod. Na túto zmenu sa musia pripraviť hlavne obchodníci.

„Touto úpravou sa znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, respektíve spracovanie jednocentových a dvojeurocentových mincí, dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí,“

uvádza rezort financií.

Slovensko sa začiatkom júla pridá ku krajinám, ako sú napríklad Taliansko, Belgicko či Holandsko, kde už platia obmedzenia pre používanie najmenších centových mincí. Od 1.júla 2022 začnú platiť aj pravidlá zaokrúhľovania pri platení v hotovosti, ktoré majú zamedziť zdražovaniu a zabezpečiť férové podmienky pre zákazníka aj pre obchodníka.

Ak suma nákupu končí jedným alebo dvomi centami, výsledná platba sa zaokrúhli smerom nadol. Ak suma nákupu končí tromi, štyrmi, piatimi, šiestimi alebo siedmimi centami, výsledná suma sa zaokrúhli na päť centov. Ak suma nákupu končí na osem alebo deväť centov, platba za nákup sa zaokrúhli nahor.

Pravidlá zaokrúhľovania sa týkajú iba hotovostných transakcií, pri bezhotovostných platbách sumu nie je potrebné zaokrúhľovať. V prípade kombinovanej platby, ak chce zákazník zaplatiť časť sumy  kartou a časť v hotovosti, sa zaokrúhľuje sa iba tá časť, ktorá je platená v hotovosti.

Ani po zavedení zaokrúhľovania obchodník nemôže odmietnuť ich prijatie napr. cudzími štátnymi príslušníkmi krajín, kde k obmedzeniu ich používania nedošlo. Stále totiž ide o zákonné platidlo v rámci celej eurozóny. Jedinú kompetenciu zrušiť euromince s týmito hodnotami ako zákonné platidlo na úrovni celej eurozóny má Európska centrálna banka (ECB).

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustračné