Plán obnovy nemocníc: Minister zdravotníctva Palkovič počíta s plánom B, v ktorom je aj Rooseveltka

SPRÁVY
4 /

Ešte pred odchodom vlády Eduarda Hegera, ktorú nahradila úradnícka vláda prezidentky Zuzany Čaputovej, sa ukázalo, že výstavba dvoch univerzitných nemocníc v Bratislave (Rázsochy) a v Martine z plánu obnovy sa do roku 2026 zrejme nestihne.

Podľa strany Hlas, ktorá dlhodobo kritizuje plán obnovy v časti zdravotníctva,  je ohrozených 281 miliónov eur na novú nemocnicu Rázsochy, 330 miliónov eur na novú nemocnicu v Martine, 212 miliónov eur na rekonštrukcie regionálnych nemocníc či 54 miliónov eur na stanice a vozidlá záchrannej zdravotnej služby.

Peter Pellegrini s vedením Hlasu

Peter Pellegrini s vedením Hlasu

Tieto projekty sa pri súčasnom stave príprav nestíhajú  ukončiť do roku 2026, kedy plán obnovy končí. Preto by podľa Petra Pellegriniho bolo vhodné rozdeliť nečerpané peniaze z plánu obnovy pre UN Rázsochy resp. Martin ďalším nemocniciam v regiónoch, aby sme o ne neprišli.

Nový minister zdravotníctva Michal Palkovič, ktorý v Hegerovej vláde viedol rezort ako štátny tajomník dva mesiace po odchode Vladimíra Lengvarského, vzhľadom na súčasnú neudržateľnú situáciu s (ne)plnením plánu obnovy nemocníc, pripravuje plán B.

Rázsochy

Rázsochy

Čaká sa na právnu analýzu bývalým ministrom schválených, ale predsedom vlády napadnutých  výziev na rekonštrukciu 7 regionálnych nemocníc v Poprade, Bardejove, Leviciach, Zvolene, Skalici, Bojniciach a Spišskej Novej Vsi, ktoré sa teraz kontrolujú.

Ak neprejdú spomínané regionálne nemocnice kontrolou Európskej prokuratúry, uplatnil by sa plán B. Ten hovorí o tom, že ministerstvo zdravotníctva má zmapované projekty, ktoré by mohli spĺňať niekoľko veľmi dôležitých kritérií: že sa stihnú zrealizovať do roku 2026, vojdú sa do finančného limitu a budú mať dostatočný počet lôžok.

Michal Palkovič

Michal Palkovič

Minister zdravotníctva Michal Palkovič v rozhovore pre Aktuality.sk uviedol:

„Ak by stanovisko právnej analýzy bolo, že nemôžeme podpísať zmluvy so spomínanými regionálnymi nemocnicami, tak vieme aktivovať plán B a podporiť projekty, ktoré majú šancu byť zrealizované. V pláne je určite nemocnica v Banskej Bystrici. Ešte si potrebujeme urobiť domácu úlohu a pozrieť sa na kvalitatívnu stránku projektovej dokumentácie nemocníc v Trnave a Prešove. Ďalej je to Národný ústav detských chorôb a ak by sa posúvali termíny, tak by to mohla byť aj Detská fakultná nemocnica Košice.“

Areál Rooseveltovej nemocnice

Areál Rooseveltovej nemocnice

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici to má podľa ministra Palkoviča veľmi dobre pripravené:

V prípadoch, že bude naozaj dobre pripravený projekt, pravdepodobne pôjde o priame zadanie vlády. Teoreticky by to Banská Bystrica mohla stihnúť na komplet. V jej prípade sa rozprávame o full fit out lôžkach za 65 miliónov eur (časť z pripravenej rekonštrukcie celej nemocnice).“

V súvislosti s Banskou Bystricou treba pripomenúť, že ešte začiatkom roka 2019 schválila vtedajšia vláda Petra Pellegriniho komplexnú rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice s nákladom 104,5 milióna eur.  Po nástupe novej vlády Igora Matoviča  sme sa v  októbri 2020 z úst ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dozvedeli, že vláda  nemá na túto investíciu peniaze a uvažuje s výstavbou novej nemocnice kdesi medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. To bol faktický začiatok konca rekonštrukcie Rooseveltky.

Marek Krajčí a Igor Matovič

Marek Krajčí a Igor Matovič

Rooseveltova nemocnica dotiahla do úspešného konca projekt komplexnej rekonštrukcie so stavebným povolením a verejné obstaranie zhotoviteľa stavby, avšak nedočkala sa podpisu zmluvy. Úrad pre verejné obstarávanie pri nariadenej kontrole zákazky síce nezistil vážnejšie porušenie zákona, účelovo sa však obrátil na generálnu prokuratúru s trestným oznámením, ktoré sa posunulo na špeciálnu prokuratúru a NAKA.

To zabrzdilo ďalší proces verejného obstarávania a jeho ukončenie, fakticky sa projekt rekonštrukcie Rooseveltky odsunul na vedľajšiu koľaj.

Vladimír Lengvarský a Eduard Heger

Vladimír Lengvarský a Eduard Heger

Hoci nový minister zdravotníctva v Hegerovej vláde Vladimír Lengvarský opakovane prisľúbil zabezpečenie financovania celého projektu z eurofondov alebo plánu obnovu po prehodnotení nákladov v dôsledku zvýšených cien stavebných materiálov v danom čase, nič z toho sa neudialo.

Napokon vedenie Rooseveltovej nemocnice pripravuje nový projekt úplnej rekonštrukcie  celého nemocničného areálu, o ktorého financovaní bude rokovať až s novou vládou, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb 30. septembra 2023…

Štúdia nového areálu Rooseveltovej nemocnice

Štúdia nového areálu Rooseveltovej nemocnice

Autor: (tom), Foto: ilustračné