Peter Visolajský: Pre zdravotníkov prestal platiť Zákonník práce, je to veľká hanba!

SPRÁVY
6 /

Vládna väčšina v slovenskom parlamente v piatok schválila pandemický zákon, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová podpísala už v nedeľu, mal by vyjsť v Zbierke zákonov. Aby nové protipandemické opatrenia nadobudli účinnosť, vláda ešte musí upraviť COVID automat, prijať uznesenie a  hlavný hygienik potom vydá niekoľko nových vyhlášok. Kde však zostali zdravotníci?

Nový pandemický zákon

Ako sme informovali,  podľa nového zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré ďalšie zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, by sa mal po novom zamestnanec pri vstupe do práce preukázať ako OTP –  buď je očkovaný proti covidu,  prekonal ochorenie alebo má negatívny výsledok testu.

Zamestnávatelia by to mohli vyžadovať aj v prevádzkach, reštauráciách,  niektorých obchodoch či službách. Zákon upravuje aj pandemickú PN a stanovuje pokuty za to, ak niekto zaútočí na zdravotníkov, sfalšuje Covid pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Zatiaľ čo vláda ďalej rozdeľuje ľudí na očkovaných a neočkovaných (nie na zdravých a chorých), s výhodami pre jedných súčasne s diskrimináciou tých druhých a bez efektívnej podpory liečby covidu, miesto ktorej sa sprísňujú kontroly a pokuty za nedodržiavanie opatrení, nový koronavírus sa voľne šíri celou Európou. Aj v tých krajinách, ktoré sú s očkovaním na tom lepšie ako Slovensko a uvoľňovali opatrenia. Jednoducho preto, lebo sa jedná o sezónne vírusové ochorenie prejavujúce sa predovšetkým od jesene do jari…

Zdravotníci zostali v ofsajde

Novoprijatý pandemický zákon sa týka aj zdravotníkov. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský uvádza, že zo slovenského zdravotníctva odišlo od začiatku roka 1 300 sestier a stovky skúsených lekárov.

Za to môže podľa neho čoraz náročnejšie zvládanie ďalších vĺn pandémie a najmä to, že Slovensko na rozdiel od okolitých krajín finančne neocenilo zdravotníkov, ktorých tak vyzdvihovali politici za ich neoceniteľnú prácu v prvej línii v prvých dvoch vlnách. So zodpovedajúcim finančným ohodnotením práce lekárov a sestier nepočíta ani návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Mnoho z nich tak  odchádza do zahraničia za lepším platom i pracovnými podmienkami do zahraničia, tí starší na dôchodok.

Pravdu vám povedia v kuloároch aj viacerí zdravotníci v Banskej Bystrici. Darmo chcú nemocnice navyšovať počet covidových lôžok vybavených ventilátormi, keď ich nemá kto obsluhovať. Jednoducho vláda sa pri príprave rozpočtu a protipandemických opatrení  v tretej covidovej vlne  vykašľala na personálne zabezpečenie s finančnou stabilizáciou  lekárov a sestier v nemocniciach i ambulanciách.

Miesto toho vládni poslanci pokojne schválili nový pandemický zákon, podľa ktorého môže ministerstvo zdravotníctva nariadiť zdravotníkom pracovnú povinnosť a voľne ich presúvať do iných nemocníc aj bez vyhlásenia núdzového stavu.

Došlo totiž k zmene hospodárskej mobilizácie a pracovná povinnosť môže byť po novom uložená aj mimo  núdzového stavu či vojnovej situácie. Núdzový stav skončil na Slovensku  14. mája 2021, mimoriadna „krízová“ situácia krízová situácia trvá od 11. marca 2020. Zatiaľ čo núdzový stav môže byť vyhlásený max. na 90 dní, mimoriadna situácia nie je časovo ohraničená a môže trvať dovtedy, kým Svetová zdravotnícka organizácia ohlási koniec pandémie. Právo rozhodnúť o jej konci na území Slovenska má Úrad verejného zdravotníctva.

 „Pre nás, zdravotníkov, prestal platiť Zákonník práce, keďže nám poslanci parlamentu nariadili pracovnú povinnosť aj bez núdzového stavu a na ktoromkoľvek mieste na Slovensku. Je to veľká hanba a môže to mať za následok ďalší odliv zdravotníkov do zahraničia,“ 

kritizuje Peter Visolajský ustanovenia nového zákona týkajúce sa zdravotníkov.

Peter Visolajský

Peter Visolajský

Na sociálnej sieti otvorene napísal, čo si o tom myslí:

„V piatok parlament nemal dosť odvahy sprísniť protiepidemické opatrenia, aby sme zachránili viac životov a aby zdravotníci nezažívali opäť katastrofu v nemocniciach, kde sa musia rozhodovať koho dajú na umelú ventiláciu a komu podajú len lieky, aby dodýchal bez bolestí. Nemali odvahu spraviť ani to, čo ich rakúski kolegovia, ktorí pri prázdnejších rakúskych nemocniciach zaviedli prísnejšie opatrenia ako my.

POSLANCI VLÁDY SR NA TO NEMALI ODVAHU! Nemali odvahu zachrániť viac životov.  Na čo však naši poslanci mali v piatok odvahu bolo, že slovenským zdravotníkom schválili nariadenie pracovnej povinnosti a aj ich presúvanie po nemocniciach celej republiky a to BEZ núdzového stavu.

To je veľmi smutný unikát v celej Európskej únii. Je to hanba. Naši poslanci boli takto „odvážni“ a schválili pracovnú povinnosť bez núdzového stavu pre lekárky matky, lekárov otcov, zdravotné sestry… pre lekárov, ktorí neodišli od svojich pacientov. Slovenskí lekári stoja pri svojich pacientoch aj v týchto ťažkých chvíľach. V nemocniciach zachraňujeme to, čo naši politici pokazili a neriešili. Bez dovoleniek, bez voľných víkendov, bez našich rodín. Bez podpory nášho ministerstva.

Naopak prácu nám sťažujú chyby tých istých politikov, ktorí nám v piatok dali pracovnú povinnosť. Pritom títo poslanci ani minister zdravotníctva neurobili pre slovenských zdravotníkov za celý rok NIČ. NIČ. Len prázdne gestá a prázdne reči o hrdinoch v nemocniciach a sanitkách. Tí lekári a sestry, čo tu ešte po tom všetkom ostali, dostali od vlády hanebnú odmenu.  Je to veľká hanba! “ 

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/hlasovanie/hlasklub&ID=46883

Dovetok

Situácia v slovenských  nemocniciach je v súvislosti so starostlivosťou o pacientov s ochorením Covid-19 veľmi vážna a kapacity sú už takmer vyčerpané.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dal príkaz na obmedzenie bielej medicíny – plánovaných zákrokov. Odklad bude podľa jeho slov viesť k ďalšiemu zhoršeniu zdravotného stavu slovenského obyvateľstva. Zároveň požiadal niektoré špecializované ústavy, aby vyčlenili lôžka pre covidových pacientov, pripravuje sa aj zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení.

Na utorkové rokovanie vlády prichádza s razantnými a zásadným riešeniami na zamedzenie šírenia epidémie. O adekvátnej motivácii maximálne vyťažených zdravotníkov však nepadlo ani slovo…

Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský

Autor: (tom) , Foto: ilustračné