Peter Pellegrini: Ide o veľmi razantné zvýšenie rodičovského príspevku

SPRÁVY
12 /

Koaličná strana SMER – SD chce v pripravovanom sociálnom balíčku vládnej koalície pomôcť rodičom malých detí. Od januára budúceho roka sa zásadne zmení výška rodičovského príspevku.

Vyšší rodičovský príspevok

Rodičia, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku platili odvody, si môžu pri rodičovskom príspevku polepšiť až o 150 eur mesačne.  To by znamenalo, že mamička môže po materskej dostávať cca 370 eur mesačne.

Premiér Peter Pellegrini po koaličných rokovaniach povedal:

„Ide o veľmi razantné zvýšenie rodičovského príspevku a malo by zmierniť ten veľký prepad z poberania materskej, ktorej výška sa dnes rovná zhruba čistému príjmu matky.“

Najsilnejšia vládna strana chce, aby výška príspevku závisela od toho, či rodič odpracoval aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred nástupom na materskú alebo nie. V praxi to bude znamenať, že ak matka získala nárok na materskú, bude jej patriť aj vyšší rodičovský príspevok. Ak nebude spĺňať podmienky nároku na materskú, jej rodičovský príspevok bude približne vo výške 270 € mesačne

Dnes si nárok na rodičovský príspevok nevyžaduje účasť na sociálnom poistení. Je to štátna dávka, ktorá patrí každému rodičovi bez ohľadu na to, či pracoval alebo nepracoval. Základná úroveň rodičovského príspevku je v súčasnosti  220,70 € na jedno dieťa, na dojičky je to  276 € a na trojičky 331,20 €.

Rodič dieťaťa do troch rokov má dve možnosti. Buď využíva rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť. Väčšine rodičov sa oplatí prvá z dávok 220,70 eura, ktorú dostane bez ohľadu na to, kto sa stará o dieťa  a nezáleží, či matka pracujete alebo nie. Príspevok na starostlivosť má zmysel iba vtedy, keď rodičia musia platiť súkromné jasle, škôlku či vychovávateľku, pričom štát hradí výdavky do 280 eur mesačne.

Ďalšie navrhované sociálne opatrenia

SMER – SD okrem zvýšenia rodičovského príspevku   presadzuje aj zavedenie príspevku na nákup školských pomôcok pre prvákov na základných školách. Tento návrh  je už v parlamente.

„Platí aj to, že sa budú zvyšovať nezdaniteľné položky pre ľudí, ktorí dostávajú príspevok na zamestnanie od svojho zamestnávateľa. V súčasnosti je to 60 eur, chceme ho zvýšiť na 100 eur. Mnohé fabriky musia svojim zamestnancom prispievať na bývanie a ak je to viac ako 60 eur, tak paradoxne musia z toho zamestnanci platiť daneMali by sme po dohode s koaličnými partnermi zvýšiť aj superodpočet na vedu a výskum na 150 % budúci rok a 200 % rok nasledujúci,“

dodal Peter Pellegrini k ďalším navrhovaným opatreniam.

Podľa jeho slov je v parlamente aj návrh na odpustenie poplatkov pri vybavovaní si nových dokladov po uzatvorení manželstva. Smer chce hovoriť o extra dňoch v rámci ošetrenia člena rodiny počas materskej alebo nároku na 10 – dňovú otcovskú dovolenku. Všetky opatrenia v rámci sociálneho balíka by mali po dohode koaličných partnerov predložené na júnovú schôdzu parlamentu a definitívne schválené v septembri 2019. 

„Sme pri rozumnom kompromise, výsledná suma by mohla byť ešte veľmi dobre zvládnuteľná pri príprave rozpočtu tak, aby sme neprekročili sankčné pásma dlhu, resp. aby sme naďalej udržali veľmi vybalansované a zdravé verejné financie,“ 

uviedol slovenský premiér v súvislosti s výškou potrebných zdrojov na navrhované sociálne opatrenia.

Slovensko je viazané programovým vyhlásením vlády. Podľa Pellegriniho by to mali byť opatrenia v takej sume, ktorá bude aj pred európskymi partnermi hovoriť  garantovať zdravé verejné financie, čo je pre Slovensko spolu s plnením si záväzkov prioritou.

Zdroj: TASR a (tom) , Foto: ilustračné