Pellegrini ministrovi zdravotníctva: Prečo ste nezačali s rekonštrukciou Rooseveltky?

SPRÁVY
3 /

V súvislosti s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2022 opäť vyvstala otázka komplexnej rekonštrukcie banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, o ktorej koncom roka 2018 rozhodla a na začiatku roka 2019 schválila vláda Petra Pellegriniho. Žiaľ táto investícia po nástupe novej vlády zastala na mŕtvom bode.

Problém otvoril bývalý premiér na základe informácie, že za tento rok zostane nevyužitých okolo 700 miliónov eur plánovaných investícií, z ktorých mohli ísť peniaze aj na rekonštrukciu nemocníc. Nehovoriac o tom, že minister financií Igor Matovič rozhodol o znížení platby za poistencov štátu v tomto roku o viac ako 230 miliónov eur.

Štát v roku 2021 nevyčerpá 700 miliónov eur určených na investície

Predseda Hlasu Peter Pellegrini sa na stredajšej tlačovej besede opýtal ministra zdravotníctva:

„Prečo dodnes nezačalo ministerstvo zdravotníctva s rekonštrukciou Rooseveltovej nemocnice? Ešte v roku 2018 rozhodla moja vláda, že vyčlení vyše 100 miliónov eur na jej rekonštrukciu v nasledujúcich rokoch, následne prebehlo veľmi pozorne sledované výberové konanie, ale bývalý minister Krajčí to stopol – lebo bývalá vláda, lebo Banská Bystrica, lebo bývalý premiér bol z Banskej Bystrice… A dnes nemáme ani novú nemocnicu na Rázsochách resp. tam sa nepohlo nič,  a nemáme zrekonštruovanú ani nemocnicu v Banskej Bystrici.“

Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský

Ďalej Pellegrini pokračoval:

„Dnes to už za tie peniaze nikto nepostaví, musia tender zrušiť a plánujú niekde medzi Bystricou a Zvolenom v kukuričnom poli postaviť novú nemocnicu, do ktorej ľudia budú voziť ľudí z Banskej Bystrice. To som ešte nevidel, aby z krajského mesta odišla nemocnica kdesi do poľa. Toto je ten prístup ministerstva zdravotníctva a budú nám rozprávať o prázdnej špajze, hoci 700 miliónov nie sú schopní minúť na žiadne investície. Pýtam sa, prečo aspoň 100 miliónov neskončilo v slovenských nemocniciach? Nech nám na to Lengvarský odpovie.“

(o Rooseveltke od 29:50 min.)

Plánovaná rekonštrukcia Rooseveltky zastala

Koncom  apríla 2021, keď minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navštívil Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici, okrem iného potvrdil, že stále platí jej pripravovaná rekonštrukcia, aj keď predpokladá, že pôvodná suma 100 miliónov eur na komplexnú rekonštrukciu Rooseveltky je nereálna:

 „Vlastne dôjde k zrušeniu pôvodného projektu a bude sa robiť nový. Buď to bude z rozpočtu ministerstva zdravotníctva, z plánu obnovy alebo z eurofondov.“

Doposiaľ však nezačalo verejné obstarávanie dodávateľa projektu ani dodávateľa stavby, pričom chválený  plán obnovy počíta najmä s modernizáciou novej siete nemocníc.

Zľava Ján Nosko, Miriam Lapuníková a Vladimír Lengvarský

Zľava Ján Nosko, Miriam Lapuníková a Vladimír Lengvarský

Pohľad do nedávnej histórie

Začalo to vlastne v septembri 2020 prekvapujúcim odvolaním generálnej riaditeľky Rooseveltky – slovenskej Nemocnice roka 2018 a 2019 a 2020 Miriam Lapuníkovej, čo minister zdravotníctva Marek Krajčí odôvodnil zmenou organizačnej štruktúry.

Vtedy sme v tejto  súvislosti písali o vnikajúcich obavách z toho, či vláda Igora Matoviča nezastaví  stámiliónovú investíciu do Rooseveltovej nemocnice schválenú na začiatku roka 2019 bývalou vládou Petra Pellegriniho. Ako sa neskôr ukázalo, mali sme pravdu.

Jednotlivé pavilóny Rooseveltovej nemocnice majú už pomaly 40  rokov (nová nemocnica sa kolaudovala v roku 1981) a zub času na nich zanechal badateľné stopy. V minulosti prešla nemocnica viacerými čiastkovými rekonštrukciami. Za 26 miliónov eur z eurofondov sa v roku 2013 zrekonštruovali operačné sály, urgentný príjem a sterilizácia, ďalších 13 miliónov eur z eurofondov získal susedný pavilón Detskej fakultnej nemocnice.

Areál Rooseveltovej nemocnice

Areál Rooseveltovej nemocnice

V areáli Rooseveltky sa plánuje postaviť veľký parkovací dom. Preto by bola veľká škoda, keby zmarením komplexnej rekonštrukcie Rooseveltky vyšli tieto investície nazmar.

Pripomeňme si, že Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií SR urobil pred tromi rokmi analýzu štyroch variantných riešení, ktoré pri Rooseveltovej nemocnici prichádzali do úvahy:

– nulový variant „nerobiť nič“ a zachovať „status quo“ prevádzky (bez kapitálových požiadaviek),

– čiastočnárekonštrukcia lôžkovej časti (31,7 milióna eur)

– komplexná rekonštrukcia (104,5 milióna eur)

– výstavba novej nemocnice(226,5 milióna eur).

Vtedajší premiér Peter Pellegrini v Rooseveltke

Vtedajší premiér Peter Pellegrini v Rooseveltke

Za najvýhodnejší  variant určili vládni analytici komplexnú rekonštrukciu Rooseveltky za 104,5 milióna eur, čo pri svojom rozhodovaní akceptovala aj vtedajšia vláda Petra Pellegriniho:

„Fakultná nemocnice F. D. Roosevelta s poliklinikou je spádová pre celý Banskobystrický kraj  a ten si zaslúži, aby mal špičkovú nemocnicu v takej kvalite, ako treba. Rekonštrukcia ju posunie na top úroveň v rámci slovenského zdravotníctva.“

Začiatkom roka 2019 schválila vláda komplexnú rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice s nákladom 104,5 milióna eur.  Po nástupe novej vlády sme sa v  októbri 2020 z úst vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dozvedeli, že vláda Igora Matoviča nemá na túto investíciu peniaze a uvažuje s výstavbou novej nemocnice medzi Banskou Bystricou a Zvolenom.

Pozemok v Sielnici

Pozemok v Sielnici

Faktom zostáva, že inkriminovaný pozemok s výmerou 14 ha v Sielnici pre novú nemocnicu bol v tom čase vo vlastníctve spoločnosti Svet zdravia, a.s., ktorá patrí do skupiny Penta Hospitals International. Z toho vyplýva, že vtedy išlo o súkromnú iniciatívu podporenú Pentou, ktorá však napokon do investície nešla.

Podľa predchádzajúceho vedenia ministerstva zdravotníctva jedným z najkľúčovejších parametrov bola rýchlosť realizácie, na základe čoho sa rozhodlo o rekonštrukcii. Keďže jej príprava už bola vo vysokom štádiu pripravenosti projektu a existovalo menšie riziko jeho predraženia či oneskorenia, začalo verejné obstarávanie dodávateľa stavby.

Rooseveltova nemocnica dotiahla toto výberové konanie do úspešného konca, nedočkala sa však podpisu zmluvy. Hoci Úrad pre verejné obstarávanie pri kontrole zákazky nezistil porušenie zákona, dodatočne sa obrátil na generálnu prokuratúru s trestným oznámením, ktoré sa posunulo na špeciálnu prokuratúru a NAKA. To zabrzdilo ďalší proces verejného obstarávania.

Stopka od ministra Matovičovej vlády

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vlani vyhlásil:

„Predošlá vláda nám nenechala takmer nič. Pár miliónov eur, ktoré sme mali pred pandémiou, sme potrebovali použiť záchranné operácie. Vzhľadom na plán obnovy by sme postavili v regióne Banskej Bystrice a Zvolena novú nemocnicu.“

Marek Krajčí a Igor Matovič

Marek Krajčí a Igor Matovič

Bývalý premiér Peter Pellegrini na to vtedy reagoval slovami:

„Tak ja tomuto už nerozumiem. Ak táto vláda povedala, že pri svojich rozhodnutiach bude rešpektovať analýzy Útvaru hodnoty za peniaze, tak ako Banskobystričan sa musím, opýtať. Ak je toto stanovisko také, že Rooseveltovu nemocnicu je najefektívnejšie komplexne rekonštruovať, tak teraz príde táto vláda a hovorí nie? Niekde na ministerstve prišli na to, že radšej postavme novú nemocnicu niekde v kukuričnom poli medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, čiže ľudí s infarktom budú voziť z Banskej Bystrice niekde do Sielnice sanitkami po diaľnici. To pole je dnes v rukách konkrétnych finančných skupín, tak možno treba urobiť kšeft?   Pritom na schválenú rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice sú pripravené projekty, verejné obstarávanie a môžeme začať, tak nech sa vláda riadi prijatými uzneseniami.“

Za  komplexnú rekonštrukciu Rooseveltky sa jednoznačne postavila generálna riaditeľka Miriam Lapuníková a všetkých  30 prednostov kliník či primárov oddelení nemocnice. Fakultná nemocnica F.D. Roosevelta má kľúčovú polohu v Banskej Bystrici spolu s Detskou fakultnou nemocnicou, aj s relatívne blízkym areálom starej nemocnice a zmodernizovaného Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Miriam Lapuníková

Miriam Lapuníková

Existuje tu dobrá dopravná dostupnosť MHD v meste a prímestskými spojmi z celého regiónu. Nehovoriac o tom, že v bystrických zdravotníckych zariadeniach pracujú špičkoví lekári a kvalitný zdravotnícky personál.

Ak by sa Rooseveltka mala presťahovať niekde do priestoru medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, toto všetko by sa narušilo. Bystričania by museli za zdravotnou starostlivosťou cestovať do zvolenského okresu, čo je absurdné.

Preto  Bystričania aj so zdravotníkmi z Rooseveltky stále čakajú, čo s našou nemocnicou urobí minister Vladimír Lengvarský, ktorý prisľúbil jej komplexnú rekonštrukciu. Ide o to, aby sa z toho nestalo „čakanie na Godota“…

Autor: (tom) , Foto: ilustračné