Parlament schválil skutočný 13. dôchodok vo výške 606 eur, ktorý seniori dostanú pred tohtoročnými Vianocami

SPRÁVY
7 /

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady SR vo štvrtok definitívne schválili.

Za 13. dôchodok hlasovali koaliční poslanci Smeru, Hlasu a SNS, spolu s opozičnými klubmi KDH a Matovičovým Slovenskom. Návrh nepodporili poslanci Progresívneho Slovenska a SaS.

„Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,“ 

uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v predkladacej správe.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP. Tiež ho dostanú občania, ktorým dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok budú každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok.

Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky dostanú poberatelia len jeden 13. dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

Erik Tomáš

Erik Tomáš

„Chcem seniorom povedať, aby si tento moment zapamätali, pretože 13. dôchodok v tejto podobe nemusí byť samozrejmosťou. Vieme, že už v minulosti bol prijatý, ale predchádzajúca garnitúra ho zrušila. V minulosti mal viaceré podoby, bol ako vianočný príspevok, sociálna dávka, a ako som povedal, bol aj zrušený. Tentoraz už ale ide o skutočný 13. dôchodok,“

vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Priemerný dôchodok zvolil rezort tak, aby sa kombinovali zásluhovosť a solidarita. V tomto prípade dostanú rovnakú sumu aj seniori s nízkymi príjmami, aj s vysokými.

„Považovali by sme za nesolidárne, ak by sme 13. dôchodok stanovili vo výške riadnych dôchodkov, lebo dôchodcovia s nižším príjmami by ho mali nižší,“

dodal minister Tomáš, ktorý poslancom KDH garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Tento rok dostanú starobní dôchodcovia 13. dôchodok vo výške 606,30 eur, a rovnako aj poberatelia iných dôchodkov ho budú mať vyplatený z priemerného ročného dôchodku za minulý rok s tým, že nesmie klesnúť pod sumu 300 eur.

„Jedna zo zásadných predvolebných priorít Hlasu je splnená. Parlament vo štvrtok definitívne schválil náš návrh na zavedenie skutočného a spravodlivého 13. dôchodku. Starobní dôchodcovia dostanú pred Vianocami 606 eur,“

reagoval na schválenie skutočného 13. dôchodku novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Podľa Pellegriniho slovenská spoločnosť takto spláca strieborný dlh, ktorý má voči celej  generácii našich seniorov. Minulý rok už kvôli neskorému termínu volieb nebolo možné toto opatrenie pripraviť, ale všetci poberatelia dôchodkov dostali od štátu jednorazovú pomoc vo výške 300 eur.

MPSVR uvádza, že v roku 2024 by malo byť viac ako 1,47 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať. Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú ešte o 100 miliónov eur vyššie. V nasledujúcich rokoch by mali potom vzrásť na 978 miliónov eur v roku 2026 a na 1,033 miliardy eur v roku 2027. Zmeny nastanú aj v predčasných dôchodkoch.

Video z tlačovej besedy po schválení 13. dôchodku v NR SR: https://www.youtube.com/live/q0JIdH0EaL4?si=TZ_6vz8Aksf793Sy

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné