Otestovať sa môžete v súkromných MOM, školy v Banskej Bystrici sa po prázdninách otvoria

SPRÁVY
2 /

Po skúsenostiach z minulého týždňa samospráva nepripravuje testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii. Dôvodom je, že v meste Banská Bystrica je v súčasnosti zriadený dostatočný počet mobilných odberných miest, ktoré obyvatelia môžu bezplatne využívať počas celého týždňa.

Na antigénový test sa záujemcovia môžu objednať prostredníctvom stránky https://korona.gov.sk/.Zoznam schválených mobilných odberných miest nájdete na stránke Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky https://www.health.gov.sk/?ag-mom.

Mnohé z uvedených miest majú k dispozícii viac odberných tímov.  Niektoré disponujú vlastným objednávkovým systémom, inde Vás otestujú aj bez objednania.

„Pripomíname, že od 8. februára 2021 platí  na Slovensku  COVID automat. Okresy sú rozdelené a pravidelne aktualizované podľa rizikovosti na štyri stupne varovania,“

uvádza Dominika Mojžišová z kancelárie primátora mesta.

Banská Bystrica je momentálne zaradená pod tretí stupeň varovania (bordová farba). To znamená, že zamestnanci a podnikatelia, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu sa musia preukazovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní. Ďalej o otváraní škôl otvoriť, rozhoduje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, do prírody môžu ísť Bystričania bez testu, s platným testom aj mimo okres.

„Banskobystrickí školáci si tento týždeň užívajú jarné prázdniny. Som si istý, že si ich predstavovali inak a radšej by boli medzi svojimi kamarátmi, hoci aj v škole. Ak sa v najbližších dňoch nič nezmení, po prázdninách budeme môcť materské a základné školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti opäť otvoriť,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica je situácia v meste stabilizovaná, a preto sa materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta po jarných prázdninách otvoria.

Zdroj: Dominika Mojžišová, Foto: ilustračné