Od pondelka máme na Slovensku núdzový stav!

SPRÁVY
7 /

Vláda v nedeľu na svojom mimoriadnom zasadnutí schválila tvrdé opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu. Núdzový stav platí od pondelka 6. marca 6:00 hod.

Núdzový stav

Vláda SR schválila vyhlásenie núdzového stavu podľa čl. 5 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. Od 16. marca 2020 budú zatvorené maloobchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií, predajní tlače, pôšt, bánk, čerpacích staníc, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá.

Všetky doterajšie rozhodnutia naďalej zostávajú v platnosti. Zatvorené zostávajú hraničné priechody a letiská. Obmedzujú sa otváracie hodiny nákupných centier, zatvorené zostanú bary a diskotéky. Do 14 – dňovej karantény je povinný ísť každý, kto sa vráti na Slovensko zo zahraničia. V opačnom prípade mu hrozí pokuta vo výške 1 659 eur.

Ministerstvo zahraničných vecí má pripraviť plán návratu občanov Slovenska, ktorí sa chcú z cudziny dostať Občania majú kontaktovať naše veľvyslanectvá v krajine, v ktorej sa nachádzajú, aby bolo možné zistiť ich počty a rozhodnúť kedy a akou formou ich prepraviť.

Všetci títo naši občania však budú musieť po návrate povinne absolvovať 14-dňovú karanténu v zariadeniach MV SR (Gabčíkovo, Liptovský Ján, Donovaly), ktoré sa budú napĺňať postupne.  Občania, ktorí už sú po návrate z cudziny doma na Slovensku a nechcú absolvovať povinnú karanténu v spoločnej domácnosti so svojimi rodinami či blízkymi, takisto môžu využiť zariadenia MV SR – pre tento účel je potrebné volať linku 112.

Od 16. marca budú zatvorené školy aj predškolské zariadenia.

Mimoriadne opatrenia v zdravotníctve

Núdzový stav bol vyhlásený vo viacerých nemocniciach. Ide o rozhodnutie, ktoré je preventívne. Vláda potrebuje mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, materiál či techniku z nemocnice do nemocnice s garanciou istoty bez odmietnutia.

„Zabezpečuje sa tým zdravotná starostlivosť o občanov Slovenskej republiky a zabraňuje napríklad tomu, aby niekto odmietol poskytovať zdravotnú starostlivosť,“

povedal Peter Pellegrini, predseda vlády SR poverený riadením ministerstva zdravotníctva.

Vláda vyhlásila núdzový stav v nasledujúcich zdravotníckych zariadeniach:

Bratislavský kraj
Univerzitná nemocnica Bratislava
Národný ústav detských chorôb Bratislava
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Bratislava
Národný onkologický ústav Bratislava
Nemocnica sv. Michala, a. s., Bratislava

Trnavský kraj
Fakultná nemocnica Trnava

Nitriansky kraj
Fakultná nemocnica Nitra
Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

Trenčiansky kraj
Fakultná nemocnica Trenčín

Žilinský kraj
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
Univerzitná nemocnica Martin
Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok

Banskobystrický kraj
Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica
Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica
Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Banská Bystrica

Prešovský kraj
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov
Nemocnica Poprad, a. s.
Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy

Košický kraj
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
Detská fakultná nemocnica Košice
Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, a. s.
Východoslovenský onkologický ústav, a. s., Košice

Vo všetkých nemocniciach nielen štátnych sa nariaďuje obmedziť plánované zákroky u všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Takisto Úrad verejného zdravotníctva na základe rozhodnutia vlády prijal ďalšie striktné opatrenia.

Úrad verejného zdravotníctva SR

Vláda SR zároveň nariadila Úradu verejného zdravotníctva SR prijať nasledovné opatrenia na ochranu verejného zdravia:

S účinnosťou od 16. marca od 6:00 hod. sa na obdobie 14 dní zakazuje maloobchodný predaj a predaj služieb v prevádzkach okrem

1. predajni potravín,
2. lekárni a predajní zdravotníckych pomôcok,
3. drogérií,
4. pohonných hmôt a palív,
5. novinových stánkov,
6. predajne krmív a ďalších potrieb pre zvieratá vrátane veterinárnych ambulancií,
7. prevádzok telekomunikačných operátorov,
8. prevádzok verejného stravovania a stánky s rýchlym občerstvením,
9. prevádzok poštových, bankových a poisťovacích služieb,
10. prevádzok internetových obchodov (eshopov) a donáškových služieb.

S účinnosťou od 16. marca od 6:00 hod. na obdobie 14 dní sa zároveň zakazuje prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania a stánkoch s rýchlym občerstvením. Tento zákaz sa nevzťahuje na predaj mimo prevádzku stravovacích služieb (napríklad prevádzky rýchleho občerstvenia s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov so sebou bez vstupu do prevádzky).

Zároveň všetkým osobám, ktoré sa od 16. marca od 6:00 hod. skupinovo vracajú z postihnutých oblastí zo zahraničia, sa nariaďuje izolácia v zariadeniach určených ministerstvom vnútra, a to na dobu 14 dní.

Ďalšie opatrenia

Podľa premiéra má byť obmedzená aj činnosť súkromných nemocníc:

„Žiadame, aby aj súkromné zdravotnícke zariadenia prestali poskytovať plánované operácie, ktoré nesúvisia s ohrozením života alebo zdravia pacientov, a aby svoje kapacity a materiálno-technické vybavenie držali pripravené pre potreby zhoršenej situácie šírenia nového koronavírusu.“

Vzniknúť má aj plán a spôsob výplaty sociálnych dávok v mesiaci marec. Blíži sa totiž termín ich vyplácania, čo môže predstavovať riziko vysokej koncentrácie ľudí na jednom mieste.

Premiér tiež odporučil primátorom a starostom, aby v týchto dňoch umožnili neobmedzený prístup k pitnej vode v marginalizovaných rómskych komunitách.

„Sme presvedčení, že tieto prísne opatrenia spomalia šírenie sa nákazy a umožnia, aby zdravotnícky personál, naše nemocnice a oddelenia boli schopné nápor, ktorý očakávame, zvládnuť,“

povedal Peter Pellegrini.

Označil za správne, že SR reagovala na šíriaci sa vírus rýchlejšie a prudšie ako mnohé iné krajiny. Avizoval, že o ďalších opatreniach bude rokovať v pondelok Ústredný krízový štáb. Zároveň vyzval ľudí na disciplínu.

Informácie o vládnych nariadeniach, ktoré majú spomaliť šírenie nákazy, nájdete  na stránke https://www.korona.gov.sk/.

Autor: (tom), Foto: ilustračné