Očkovací autobus BBSK vyráža na cesty, ôsme očkovacie centrum vo Veľkom Krtíši

SPRÁVY
2 /

Projekt mobilných očkovacích jednotiek – očkovacích autobusov, s ktorým  Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prišiel ako prvý na Slovensku ešte minulý týždeň, dostal zelenú.

Na  stredajšom rokovaní, ktoré absolvovali zástupcovia župy s ministerstvom zdravotníctva, zaznel prísľub, že ministerstvo oficiálne poverí samosprávne kraje zriadením mobilných očkovacích jednotiek.

Ministerstvo zdravotníctva na včerajšom rokovaní potvrdilo zástupcom Banskobystrického samosprávneho kraja, že župy poverí zriaďovaním mobilných očkovacích jednotiek. Prvý očkovací autobus tak bude môcť vyraziť ešte tento mesiac, pilotne do obcí v okresoch Banská Štiavnica a Revúca.

„Tak, ako sme prišli ako prví začiatkom roka s myšlienkou veľkokapacitných očkovacích centier, ktorých zriadením nás ministerstvo aj poverilo a dnes úspešne fungujú, tak budú samosprávne kraje lídrom aj v mobilnom očkovaní. Som rád, že to, čo sme minulý týždeň predstavili ako ideu, sa dnes stáva realitou,“

povedal na štvrtkovom mimoriadnom tlačovom brífingu podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Prvý očkovací autobus tak vyrazí už v poslednom aprílovom týždni, pre jeho pilotnú prevádzku vytypoval samosprávny kraj okresy Banská Štiavnica a Revúca.

„Budeme skúšať dva prístupy – v okrese Banská Štiavnica pôjdeme do každej jednej obce, nakoľko tento okres nemá zriadené veľkokapacitné očkovacie centrum. V okrese Revúca vytypujeme takzvané strediskové obce, do ktorých náš očkovací autobus príde. Efektívnejší z pohľadu vynaloženého času a vyššej úspešnosti zvolíme následne pre celý kraj,“

doplnil vicežupan s tým, že cieľom BBSK je zaočkovať do leta všetkých ľudí vo veku nad 60 rokov minimálne na úroveň 70 percent.

Úspech mobilného očkovania je pritom závislý nielen na dodávke vakcín, ale aj na spolupráci s mestami, obcami či farnosťami. V týchto dňoch začína kraj oslovovať starostov a primátorov, ale aj miestnych farárov a zástupcov cirkví, aby pomohli dostať informáciu o možnosti mobilného očkovania priamo v obci medzi ľudí. Rovnako bude krajská samospráva starostov prosiť, aby jej poskytli priestory kultúrnych domov, pohostinstiev či telocviční, ktoré sú dostatočne veľké a zastrešené, aby sa tu mohlo zriadiť  tu očkovacie centrum..

K ľuďom sa dostane informácia o očkovaní aj prostredníctvom letákov v schránkach či hlásení miestnych rozhlasov. K tým, ktorí sú úplne imobilní a nie sú schopní dostať sa ani k očkovaciemu autobusu, bude kraj pripravený vyslať dodatočný očkovací tím priamo domov.

„Ministerstvo prisľúbilo, že nám zabezpečí dostatok vakcín vhodných pre ľudí vo veku nad 60 rokov tak, aby sme túto aktivitu mohli realizovať. Zároveň by som chcel ministerstvo opäť aj verejne vyzvať, aby nám poskytlo presné informácie o počtoch zaočkovaných v jednotlivých vekových skupinách po jednotlivých obciach. Tieto dáta sú nesmierne dôležité a vďaka nim nebudeme musieť strieľať naslepo, ale zameriame sa na miesta, kde je situácia najhoršia,“

poznamenal Ondrej Lunter.

Mobilná očkovacia jednotka

Mobilná očkovacia jednotka

Banskobystrický kraj otvoril aj ôsme očkovacie centrum vo Veľkom Krtíši

V priestoroch športovej haly vo Veľkom Krtíši začalo vo štvrtok fungovať v poradí ôsme Očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja. Veľký Krtíš sa tak pridal k Žiaru nad Hronom, Revúcej, Rimavskej Sobote, Breznu, Banskej Bystrici, Lučencu a Zvolenu, kraj tu pri očkovaní spolupracuje s NsP Veľký Krtíš.

Spolu päťsto ľudí týždenne je pripravené zaočkovať Očkovacie centrum BBSK vo Veľkom Krtíši, ktoré vo štvrtok začalo svoju prevádzku. Očkovanie v priestoroch športovej haly bude zatiaľ prebiehať počas jedného dňa, župa tu spolupracuje s NsP Veľký Krtíš, ktorá má na starosti medicínsku stránku očkovania.

„V tomto očkovacom centre sme pripravení zaočkovať týždenne 500 ľudí, no v prípade navýšenia počtu vakcín vieme túto kapacitu ešte výrazne zvýšiť. Verím, že aj vďaka iniciatíve Banskobystrického samosprávneho kraja pri vytváraní očkovacích centier bude očkovanie bližšie k ľuďom a tak pre nich dostupnejšie. Je nesmierne dôležité, aby sme dokázali využiť na boj proti koronavírusu vedu a vedecké poznatky, medzi ktoré očkovanie jednoznačne patrí,“

uviedol  predseda BBSK Ján Lunter s tým, že celková týždenná očkovacia kapacita kraja je viac ako 55 tisíc ľudí.

Otvorenie očkovacieho centra vo Veľkom Krtíši

Otvorenie očkovacieho centra vo Veľkom Krtíši

Župan zároveň vyzval ľudí, aby sa očkovania nebáli a na prihlasovanie využívali tiež portál nahradnici.sk, ktorý pre všetkých záujemcov o vakcínu zriadil Banskobystrický samosprávny kraj. Registrovať sa tu môžu už dnes všetci tí, ktorí majú viac ako 18 rokov a sú z Banskobystrického kraja.

Toto prihlasovanie neslúži ako náhrada za prihlásenie cez stránku ministerstva na riadny termín, ale pomáha využiť voľné vakcíny v prípade, že sa na termín nedostavia všetci uchádzači zaregistrovaní cez www.korona.gov.sk. Systém je nastavený transparentne a plne v súlade s platnou vyhláškou, teda nehrozí, že by tu mladší predbehli starších či ľudí so závažnými diagnózami.

Pri príprave očkovacieho centra vo Veľkom Krtíši, i ďalších očkovacích centier, kraj zabezpečil potrebné materiálno-technické vybavenie, nábytok, priečky, ochranné prostriedky a dezinfekcie, tiež softvérové vybavenie a ďalšie služby, ktoré sú s prevádzkou očkovacích centier spojené, ako zvoz odpadov či upratovacie služby.

Očkovací tím poskytla Nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš, ktorá sem dnes vyslala štyroch lekárov a tri zdravotné sestry. Administratívnych pracovníkov i ďalší personál zabezpečil Banskobystrický samosprávny kraj.

„Sme veľmi radi, že sa očkovacie centrum podarilo zriadiť aj vo Veľkom Krtíši a že aj my môžeme pri očkovaní verejnosti pomôcť. Bez očkovania by návrat do normálneho života nebol možný,“

povedal riaditeľ nemocnice Pavel Bartošík.

Otvárania očkovacieho centra sa zúčastnil aj primátor Veľkého Krtíša Dalibor Surkoš:

„Som rád že sa podarilo spustiť aj toto očkovacie centrum a že sa nachádza práve v priestoroch mestskej športovej haly. Tento priestor je na takúto aktivitu ideálny, preto som sa ho rozhodol kraju aj ponúknuť. Dúfam, že kapacity očkovacieho centra sa podarí postupne s dostatkom vakcín zvýšiť, aby mohli byť zaočkovaní všetci, ktorí chcú.“

Prevádzka všetkých očkovacích centier je závislá od dodávky vakcín, ktorú koordinuje ministerstvo zdravotníctva, a od otvorenia registrácie na stránke ministerstva. Všetky informácie o očkovacích centrách zriadených krajom sú dostupné na webe www.bbsk.sk/ockovaciecentra.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: BBSK