O územnej stratégii z eurofondov komunikuje Banská Bystrica so starostami obcí cez spolupracovňu

SPRÁVY
0 /

Mestá Banská Bystrica a Zvolen ešte minulý rok zvádzali súboj s ministerstvom Veroniky Remišovej pri návrhu na vytvorenie dvoch samostatných území udržateľného mestského rozvoja (UMR) na čerpanie eurofondov. Európska komisia dala obom mestám za pravdu a vznikli dve samostatné územia UMR na prijímanie eurofondov.

Dokonca pôvodná alokácia pre UMR Banská Bystrica bola pred mesiacom navýšená o 6 218 840 eur na sumu 55 969 560 eur. Práve tieto zdroje bude môcť naše mesto spolu so susednými obcami čerpať v najbližšom období na integrované projekty v oblasti ekologickej dopravy, sociálnych vecí, životného prostredia, energetiky, vzdelávania a inovácií, ktoré zlepšia život našich obyvateľov.

Ján Nosko

Ján Nosko

Banskobystrický primátor Ján Nosko to komentoval slovami:

„Potom, ako sme minulý rok úspešne zvládli boj za vytvorenie samostatného eurofondového balíčka financií pre naše mesto a susediace obce, máme ďalšiu dobrú správu. Po tlaku Únie miest Slovenska, ktorej sme zakladajúcim členom, Združenia krajských miest K8, ako aj Európskej komisie, došlo v týchto dňoch k prehodnoteniu výšky zdrojov určených na integrované územné investície udržateľného mestského rozvoja, ktoré sú kľúčovým nástrojom na čerpanie európskych fondov v našich regiónoch.“

Podľa Noska o rozvojovej stratégii je vhodné diskutovať nielen s odborníkmi, ale aj s poslancami mestského zastupiteľstva a starostami obcí funkčnej mestskej oblasti Banská Bystrica. Mestská spolupracovňa v stredu pre nich v Robotníckom dome zorganizovala seminár.

Cieľom stretnutia bolo informovanie a následná diskusia o ďalšom procese prípravy stratégie ako kľúčového dokumentu pre čerpanie európskych zdrojov v programovom období 2021 – 2027. Ide o dôležitú tému. Stratégia totiž určí ďalší rozvoj podporujúci stabilitu a rovnako aj odolnosť funkčnej mestskej oblasti v neustále sa meniacich a najmä neistých časoch.

„Verím, že mestskí poslanci, ako i starostovia dotknutých obcí, budú pri príprave a finalizovaní Integrovanej územnej stratégie funkčnej mestskej oblasti Banská Bystrica nápomocní,“

dodal na záver primátor Nosko.

Autor: (tom), Foto: Mesto BB a ilustračné