Novozvolený predseda a poslanci BBSK zložili v Lučenci sľuby, čaká ich rozpočet na rok 2023

SPRÁVY
0 /

Ustanovujúce zasadnutie nového Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sa dnes konalo v priestoroch historickej radnice v Lučenci. Nový župan Ondrej Lunter i novozvolení poslanci 24. novembra 2022 zložili sľuby, pracovným bodom rokovania bolo ustanovenie jednej komisie.

Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa dnešným dňom aj formálne stal víťaz októbrových volieb Ondrej Lunter. Ten v župných voľbách získal 47,53 percenta platných hlasov a vo štvrtok  v priestoroch historickej Radnice v Lučenci zložil sľub predsedu BBSK. Spolu s ním zložili sľuby aj novozvolení poslanci, ktorí budú reprezentovať trinásť okresov.

Predávanie insignií bystrického župana

Predávanie insignií bystrického župana

Zložili sme sľub vernosti nášmu kraju a dnešným dňom preberáme správu kraja za okolností, ktoré majú povahu dvoch strán jednej a tej istej mince. Jedna strana tejto mince je pre náš kraj priaznivá, je nádejná a je výsledkom rozhodnutí, ktoré sme  v kraji robili počas uplynulých piatich rokov. Ale je tu aj druhá strana mince, menej priaznivá. Mám na mysli ceny energií a infláciu, aká tu nebola 30 rokov  a tiež spôsob, akým sa s krajmi a samosprávami vôbec komunikuje z úrovne štátu, a čo sa dá od vlády očakávať. Táto nepredvídateľnosť – toto absolútne neznáme – je za tejto situácie dvojnásobne nepríjemné,“

povedal vo svojom inauguračnom príhovore predseda BBSK Ondrej Lunter.

Nový župan Ondrej Lunter

Nový župan Ondrej Lunter

Nový  župan spomenul aj silné rozbehnuté projekty, vďaka ktorým sa môže kraj posunúť zas o kus ďalej – a to doslova vo všetkých oblastiach, ktoré sú v jeho kompetencii. Ide o dokončenie rozsiahlych rekonštrukcií ciest v správe kraja, lepšie vybavenie i smerovanie stredných škôl, lepšie služby vo verejnej doprave na základe nových, transparentne vysúťažených zmlúv, revolučné zmeny v sociálnych službách či dobre nastavený a fungujúci mechanizmus čerpania eurofondov, vrátane pomoci obciam s projektmi.

„Polovicu problémov a výziev, ktoré nás čakajú, zvládneme v najlepších záujmoch kraja už tým, akí budeme súdržní. Verím, že dotiahneme do úspešných dohôd rokovania, ktoré už vedieme a ktoré zabezpečia pre naše zastupiteľstvo a vedenie kraja stabilitu, politickú súdržnosť a zdieľanú zodpovednosť,“

uviedol župan Lunter s tým, že jeho prioritou bude aj naďalej regionálna súdržnosť – aby sa každý región kraja cítil súčasťou spoločného úsilia.

Poslanecká komisia

Poslanecká komisia

„Na záver vám chcem sľúbiť aj niečo osobné. Všeličo čítate a počúvate, ale ja chcem aj dnes povedať: verím v budúcnosť nášho kraja. A moje stopercentné nasadenie počas celých štyroch rokov bude patriť kraju,“

uzavrel novozvolený predseda BBSK.

Zľava Jakub Gajdošík a Ondrej Lunter

Zľava Jakub Gajdošík a Ondrej Lunter

„Verím, že dobrou spoluprácou dokážeme v tejto tažkej dobe pomôcť nielen obyvateľom nášho mesta a priľahlých obcí, ale všetkým ľuďom v našom kraji. Prajem veľa síl a odvahy prijímať dobré rozhodnutia novému predsedovi ako aj všetkým novozvoleným poslancom BBSK,“

uviedol opätovne zvolený poslanec Hlasu Jakub Gajdošík.

„Som odhodlaný pracovať naďalej v plnej sile pre rozvoj nášho kraja a môjho rodného okresu Detva,“

doplnil ho doterajší vicežupan Roman Malatinec.

Zľava Roman Malatinec a Ondrej Lunter

Zľava Roman Malatinec a Ondrej Lunter

Nové krajské zastupiteľstvo ustanovilo aj komisiu financií a správy majetku, aby už na svojom nasledujúcom zasadaní, ktoré sa bude konať 19. decembra 2022, mohli poslanci rokovať o rozpočte pre nasledujúci rok.

Novozvolený predseda kraja využil výjazdové rokovanie aj na to, aby si uctil pamiatku Boženy Slančíkovej Timravy pri jej lučeneckom pamätníku a navštívil rovnomenné gymnázium.

Zľava Ján a Ondrej Lunterovci

Zľava Ján a Ondrej Lunterovci

Zdroj: Lenka Štepáneková a (tom), Foto: Marek Mačica a FB