Novembrový prieskum Ipsos: Prezidentské voľby by s prevahou vyhral Peter Pellegrini

SPRÁVY
0 /

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa konal v dňoch 2. – 7. novembra 2023, by voľby prezidenta SR  v oboch kolách vyhral s pomerne veľkým náskokom Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2024. Podľa zákona voľba sa musí uskutočniť najmenej 60 dní pred skončením mandátu predošlej hlavy štátu, čiže najneskôr do 16. apríla 2024.

Aj keď zatiaľ nie sú známe všetky mená kandidátov na prezidenta, okrem Ivana Korčoka a Jána Kubiša (o ostatných menách sa viac-menej špekuluje) sa v spomínanom prieskume objavili 4 nové mená – Peter Pellegrini, Maroš Žilinka, Štefan Harabin a Robert Mistrík.

Podľa výsledkov prieskumu Ipsos v prvom kole by zvíťazil Peter Pellegrini s takmer 25 – percentnou podporou pred Ivanom Korčokom, ktorého by volilo 17 percent respondentov.  Pre Pellegriniho je určite rozhodnutých 19 %, zatiaľ čo pre Korčoka 14 percent.  Ostatní potenciálni kandidáti sa pohybujú na jednocifernej hranici (Žilinka a Harabin po 8 %, Kubiš 3 % a Mistrík  2 %).

Do druhého kola by postúpili Peter Pellegrini a Ivan Korčok.  Ich vzájomný súboj by vyznel jednoznačne v prospech Pellegriniho, ktorého by volilo 40 percent opýtaných, kým jeho súpera Korčoka iba 26 percent. Osemnásť percent respondentov by sa nevedelo rozhodnúť a 16 percent voličov by sa druhého kola prezidentských volieb nezúčastnilo.

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini rozhodnutie kandidovať na funkciu prezidenta podľa vlastných slov ešte neurobil:

„Rozhodnutie ani u mňa, ani v strane Hlas nepadlo. Keď sa tak stane, budeme o tom oficiálne informovať verejnosť.“

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Vyhlásenie presného termínu prezidentských volieb sa očakáva na začiatku roka 2024. Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov.

Ak ani jeden kandidát nezíska potrebnú väčšinu, druhé kolo sa koná o 14 dní. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najvyšší počet hlasov. Prezidentské obdobie súčasnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej, ktorá už nebude kandidovať, končí 15. júna 2024.

Ivan Korčok

Ivan Korčok

Kandidát musí mať v deň volieb najmenej 40 rokov a musí byť bezúhonný. To znamená, že nesmie mať žiadny záznam v registri trestov, nesmie byť vo výkone trestu odňatia slobody, alebo byť právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. Nesmie byť pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

Sú dve možnosti, ako sa stať prezidentským kandidátom: buď ho podporí aspoň 15 poslancov Národnej rady SR alebo medzi občanmi vyzbiera aspoň 15 tisíc podpisov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi NR SR najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Autor: (tom), Foto: ilustračné a Ipsos