Novembrový prieskum agentúry AKO: Hlas stále vedie pred Smerom, tretie je Progresívne Slovensko

SPRÁVY
3 /

Najnovší prieskum voličských preferencií agentúry AKO pre TV JOJ sa konal od 8. do 11. novembra 2022. Víťazne z neho vyšiel Hlas s 3,5 percentným náskokom pred Smerom, tretie Progresívne Slovensko stráca na lídra 8 percent.

Agentúra AKO kládla tisícke respondentov nasledovné otázky:

„Skúste si prestaviť, že by sa teraz najbližší víkend znovu konali parlamentné voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí, alebo môžete menovať aj nejakú inú.“

Predseda Hlasu Peter Pellegrini

Predseda Hlasu Peter Pellegrini

V prvej trojke získala najviac hlasov oslovených voličov strana  HLAS-SD 19,5 percenta. Nasleduje Smer-SD so 16 percentami a Progresívne Slovensko s 11,5 percentom.

Na ďalších miestach skončili SaS (10,8 %), OĽaNO (7,5 %),  Sme rodina (6,9 %), Republika (6,3 %) a KDH (6,1 %). Do NR SR by sa tak dostalo 8 politických subjektov.

Naopak pred bránami slovenského parlamentu pod 5 – percentnou hranicou by zostali strany  SNS (4,2 %), ALIANCIA – Szövetség (2,6 %). Zvyšné strany by vo voľbách získali menej ako 2 percentá hlasov.

V Banskobystrickom kraji by dopadli voľby nasledovne:

Poslanecké mandáty by sa rozdelili nasledovne: HLAS-SD 35, Smer-SD 29, a PS 20, SaS 19, OĽaNO 13, Sme rodina 12, Republika a KDH po 11 mandátov.

Podľa prieskumu až 66,8 percenta opýtaných má jasno v tom, koho by volili. K urnám by nešlo 16,9 percenta opýtaných a zvyšok nevedel alebo nechcel odpovedať.

Zdroj: (tom) a TV JOJ, Foto: ilustračné