Novela stavebného zákona obmedzuje billboardy v mestách a pri komunikáciách  

SPRÁVY
2 /

Slovensko bude po Novom roku menej zaplavené billboardmi a ďalšími reklamnými nosičmi. Od 2.januára 2015 platí novela stavebného zákon, ktorá reguluje vonkajšiu reklamu.

Stavbou sú už aj billboardy

Novelu stavebného zákona presadili vlani poslanci Smeru Igor Choma a Renáta Zmajkovičová. Ich cieľom je zmierniť vizuálny smog z nadmerného počtu reklamných zariadení, ktoré zaťažujú životné prostredie. Dotkne sa aj billboardov postavených načierno.

„Doposiaľ bolo len v Žiline odstránených okolo stovky billboardov. V súčasnosti vedieme niekoľko súdnych sporov na odstránenie neschválených reklám. Naším zámerom je odstrániť minimálne polovicu všetkých nelegálnych reklamných a informačných zariadení a regulovať vznik nových. Za úspech považujeme aj skutočnosť, že na majetku alebo pozemku mesta nevznikla ani jedna nová reklama, prípadne ak vznikla, bola vo veľmi krátkom čase odstránená,“

uviedol pred schválením zákona v NR SR poslanec a žilinský primátor  Igor Choma.

V novele sa  prekvalifikovali billboardy z reklamného zariadenia na reklamnú stavbu, na ktorú sa vzťahuje stavebný  zákon. Stavbami sa tak stali aj reklamy, ktoré nie sú pevne spojené so zemou. Zároveň sa vytvorilo sa bezpečnostné stometrové pásmo mimo obcí a miest pri diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá a cestách I. triedy, ktoré sú medzinárodným ťahom. Ak v tejto zóne stoja dnes billboardy, majitelia ich budú musieť odstrániť do 1. januára 2017.

Stavby s reklamnou plochou sa rozdeľujú na tri skupiny:
– do 3 m2
– od 3 do 20 m2
– s najväčšou plochou nad 20 m2

Od veľkosti plochy budú závisieť poplatky Nie všetky reklamy však budú potrebovať stavebné povolenie. Táto povinnosť sa netýka reklám umiestnených na stĺpoch verejného osvetlenia alebo trolejového vedenia, ak nezasiahnu do prejazdného profilu pozemnej komunikácie.

Prísnejšie povoľovanie a odstraňovanie billboardov

Sprísňujú sa aj pravidlá povoľovania vonkajšej reklamy. Za billboardy postavené načierno sa budú ukladať pokuty pevnými sumami a zrušila sa možnosť dodatočného povolenia stavby v správnom konaní. Tým sa odstránia viaceré prieťahy vo vymáhaní pokút v odvolacom konaní.

Na odstraňovaní a likvidácii nelegálnej vonkajšej reklamy sa už môžu podieľať aj združenia zástupcov vlastníkov reklamných stavieb. Novela zaviedla dve skrátené konania o odstránení nedovolenej reklamnej stavby pre vlastníka či správu pozemku.

Z dôvodovej správy k novele stavebného zákona vyplýva, že by malo dôjsť k eliminácii nejednotných postupov a nekonania stavebných úradov, nemožnosti odstránenia reklamných objektov ako čiernych stavieb, obštrukcii pri výkone práv ako vlastníkov pozemkov, na ktorých tieto stavby stoja v rámci jednotlivých konaní a tiež k zlepšeniu podnikateľského prostredia pre podnikateľov postupujúcich v súlade so zákonom.

Zdroj: NR SR, Foto: ilust.