Nasťa sa stane čestnou občiankou mesta

SPRÁVY
4 /

Naša zlatá olympionička Nasťa Kuzminová sa dočká ďalšieho uznania od svojho mesta, v ktorom žije aj s rodinou. Na návrh primátora Ivana Saktora jej bude 8.apríla pri príležitosti oceňovania najlepších športovcov za rok 2009 udelené najvyššie občianske vyznamenanie – čestné občianstvo mesta Banská Bystrica. Formálne musí tento návrh ešte schváliť utorkové mestské zastupiteľstvo, ale v tomto bode koalično – opoziční poslanci azda spontánne ocenia túto skvelú reprezentantku mesta i Slovenska.

anastasia-kuzminova-zlatoNasťa sa narodila 28.augusta 1984 v ruskom Ťumeni. Jej pôvodné ruské meno je Anastasija Vladimirovna Kuzmina, rodená Šipulina. Jej o tri roky starší brat Anton Vladimárovič Šipulin je súčasný ruský biatlonista. Od apríla 2007 je vydatá za Daniela Kuzmina, bývalého ruského a súčasného izraelského reprezentanta v behu na lyžiach. V tom istom roku sa jej narodil syn Jelisej. Od decembra 2008 má oficiálne slovenské občianstvo a s manželom i synom bývajú na Tatranskej ulici v Sásovej.

Vyštudovala právnický inštitút v Ťumeni. Pôvodným povolaním je policajtkou, neskôr sa stala športovou inštruktorkou a profesionálne sa venuje biatlonu. Aktívne ovláda slovenský, ruský a anglický jazyk. Medzi jej záľuby patrí varenie, hudba a rada sa venuje svojej rodine. Je vysoká 180 cm a váži 68 kg.

Pôvodne trénovala beh na lyžiach, ale po počiatočných neúspechoch vypočula odporúčania svojho otca Vladimíra Šipulina vyskúšať biatlon. Práve v tomto športe začala aj svoju profesionálnu kariéru, mala vtedy 15 rokov. V roku 2002 po prvýkrát reprezentovala Rusko na MS juniorov v Taliansku a bola druhá v štafete, o rok neskôr na MS juniorov v Poľsku už získala titul v štafete, bola druhá v šprinte v stíhačke. Celkom získala ako juniorka sedem medailových umiestnení v biatlone, z toho dve zlaté.

V ruskom národnom biatlonovom tíme pôsobila až do roku 2006 a dosahovala výborné výsledky v rôznych európskych a svetových súťažiach. Neskôr ju z reprezentácie vylúčili kvôli materským povinnostiam. S manželom Danielom sa zoznámili v roku 2006 na lanovke v rakúskom Dachsteine, kde boli na sústredení. Nastúpili vraj do jednej kabínky, kde bolo veľa ľudí a málo miesta. On jej uvoľnil miesto, za čo sa mu ona poďakovala anglicky, pretože rodáka z Kamčatky vôbec nepovažovala za Rusa. Po polročnej známosti rozmýšľali o svadbe. Zobrali sa v apríli 2007 a v júni sa im narodil syn Jelisej.

kuzmina2

Keďže Daniel už dlhšie žil v Banskej Bystrici, manželia Kuzminovci si kúpili byt na sídlisku v Sásovej. Anastasia sa potom ohlásila na Slovenskom zväze biatlonu, že chce reprezentovať Slovensko. Prezident SZB Juraj Sanitra ju prijal, stal sa jej osobným trénerom a Anastasia sa stala členkou banskobystrickej Dukly. Hoci zatiaľ sa jej nepodarilo vyhrať preteky Svetového pohára v biatlone, na poslednom podujatí v Rusku získala 3. miesto v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom. V tomto ročníku, aj napriek vynechaniu časti sezóny kvôli zraneniu ruky, obsadila celkové 20.miesto. Juraj Sanitra o nej hovorí, že si k našej krajine vybudovala pekný vzťah, je inteligentná a pracovitá, veľmi na nej vidieť, že si váži možnosť bojovať v našich farbách.

kuzmina1

To dokázala na tohoročných zimných olympijských hrách vo Vancouveri, kde získala historicky prvú zlatú ženskú medailu pre Slovensko v biatlonovom šprinte na 7,5 km a striebornú v stíhacích pretekoch žien na 10 km. Ako sme sa dozvedeli, mesto chystá pre Nasťu aj ďalšie prekvapenia, ale o tom neskôr. Zatiaľ gratulujeme aj my k získaniu čestného občianstva mesta Banskej Bystrica. Vitaj medzi nami Bystričanmi, milá Nasťa!

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), foto: vancouver2010.com a Petra Pajtášová