Našim vedcom sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene nového koronavírusu

SPRÁVY
1 /

Svet obchádza strašidlo s názvom koronavírus. Nikto dnes nevie povedať, dokedy to bude trvať a či sa ľudstvo dokáže pred týmto fenoménom ochrániť. Zatiaľ sa najúčinnejším preventívnym opatrením javí maximálne obmedzenie osobných kontaktov, ochranné rúška s prísnou hygienou,  ale vedci urýchlene hľadajú účinný liek.

Úspech slovenských vedcov

Virológovia z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAVizolovali na bunkových kultúrach prvé slovenské kmene nového koronavírusu.

„Po úspešnej genetickej charakterizácii budú slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2 vložené do Európskeho vírusového archívu, ktorého je Virologický ústav BMC SAV zakladajúcim členom. Vďaka tomu budú k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite na ďalší výskum,“

povedal vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa a dodal:

„Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu.“

Slovenským virológom sa tento úspešný objav podaril vďaka úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR. Národné referenčné centrum pre chrípku pod vedením Edity Staroňovej podľa vedca ústretovo poskytlo klinické vzorky prvých slovenských pacientov, ktoré poslúžili ako zdroj vírusu. Na izolácii vírusu sa tímovo podieľali viacerí členovia Oddelenia ekológie vírusov na Virologickom ústave BMC SAV.

Po úspešnej izolácii z vírusov vedci pripravili neinfekčné vzorky ich genetického materiálu, ktoré v súčasnosti spracováva tím Tomáša Szemeša z Vedeckého parku Univerzity Komenského. Cieľom tohto kroku je identifikovať kompletný vírusový genóm.

Vo svete sa hľadá účinný liek proti ochoreniu COVID-19

Čína dokončila klinický výskum lieku Favipiravir, ktorý sa preukázal ako účinný v boji proti vírusu COVID-19. Informuje o tom americký The New York Times.

Liek bol vytvorený v Japonsku v roku 2014 a nevykázal žiadne vedľajšie účinky, ktoré by skomplikovali liečbu. Dá nájsť aj pod názvom Avigan, pričom pomáha pacientom predovšetkým s regeneráciou. Doporučený bol pre medicínske použitie a podľa niektorých čínskych lekárov by mal byť použitý v boji proti súčasnému koronavírusu.

Ohľadne lieku alebo účinnej vakcíny sa v boji proti koronavírusu hovorí už dlhšie. Dňa 17. marca sa v Spojených štátoch začali prvé klinické skúšky s vakcínami. Prvá fáza testov bola spustená v Seattli vo Washingtone.

Štyria dospelí zo 45 dobrovoľných účastníkov testov, dostali prvé  dávky experimentálnej vakcíny vyvinutej na základe partnerstva medzi Národným ústavom pre alergiu a infekčné choroby USA (NIAID) a spoločnosťou Bionanology Moderna so sídlom v Cambridge v štáte Massachusetts.

Aj keď je to dôležitý medzník, prvá fáza štúdie je len začiatkom dlhého procesu testovania bezpečnosti a účinnosti lieku.Pokus sa vedie vo výskumnom ústave Kaiser Permanente Washington Health Research Institute a bude testovať rozsah dávok vakcíny.

Počas nasledujúcich 6 týždňov dostanú účastníci prvé dávky, druhé o 28 dní neskôr. Následné návštevy osobne aj telefonicky vyhodnotia zdravie účastníkov počas 14 – mesačného obdobia a vzorky krvi pomôžu vedcom vyhodnotiť imunitnú odpoveď tela na experimentálnu vakcínu.

Potenciálna vakcína je založená na kyseline RNA, ktorá usmerňuje telo, aby vytvorilo proteín nachádzajúci sa na vonkajšom obale koronavírusu. Vedci dúfajú, že to vyvolá imunitnú reakciu, ktorá chráni pred infekciou. Vedci dúfajú, že počiatočné údaje z klinických skúšok budú k dispozícii do troch mesiacov. Ale aj v najlepšom prípade by vakcína nebola podľa NIAID široko dostupná verejnosti najmenej ďalší rok

K 17. marcu bolo celosvetovo potvrdených 179 112 prípadov COVID-19 vrátane 81 116 v Číne. Z celkového počtu 7 426 úmrtí na túto chorobu bolo 3 231 v Číne. Európa však v ten deň zaznamenala najväčší 24 -hodinový nárast nových infekcií, pričom po 16. marci bolo hlásených 8 507 nakazených osôb a 428 úmrtí. Niekoľko regiónov vrátane Somálska, Beninu, Libérie a Bahám zaznamenalo svoje prvé prípady…

Autor: (dem), Foto: ilustračné