Na celom Slovensku sa v minulých dňoch vykonávali mimoriadne a cielené kontroly zamerané na dodržiavanie hygienických pravidiel v cukrárenských výrobniach a cukrárňach.
Tieto kontroly robili aj pracovnici Odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica. Vo svojom spádovom území okresov Banská Bystrica a Brezno prekontrolovali 12 prevádzok a zariadení.
Pri kontrolách odobrali 8 sterov z pracovných plôch a náradia a po jednom z pracovného odevu a z rúk. Výsledky všetkých skúšok na kvantitatívne stanovenie patogénnych a podmienene patogénnych mikroorganizmov boli negatívne.
Zároveň odobrali aj 7 vzoriek na mikrobiologické vyšetrenie a 4 vzorky na chemické vyšetrenie ( 4x sladidlá a 2x farbivá) Všetky výsledky sú vyhovujúce.
Kontrolujúci hygienici však uložili jednu pokutu vo výške 200 eur za predaj cukrárenských výrobkov bez označenia dátumu spotreby a údaja o možnosti nepriaznivého vplyvu na zdravie človeka.
Zdroj: RÚVZ BB

















