Náš historický a duchovný poklad Alžbetka na Dolnej ulici sa zaskvel opäť v plnej kráse

SPRÁVY
1 /

Rímskokatolícky Kostol svätej Alžbety v Dolnej ulici  je spolu s bývalou mestskou nemocnicou (Dolná č. 47) jednou z najstarších budov v Banskej Bystrici. Ich spoločná história siaha do roku 1303, pričom nemocnica patrila ku kostolu.

Počas reformácie bol v roku 1517 bol kostol zevanjelizovaný spolu s ostatnými kostolmi v meste. V roku 1605 Kostl sv. Alžbety  vyhorel, zachránila sa len kaplnka sv. Anny a múr severnej lode. Kostol bol potom niekoľkokrát rekonštruovaný, v roku 1877 v novogotickom štýle. Oltár je dielom Jozefa Murgaša.

V sobotu 25. septembra 2021 – po 144 rokoch sa “Alžbetka” na Dolnej ulici dočkala slávnostnej posviacky. Banskobystrický primátor Ján Nosko k tomu uviedol:

„Ako odznelo v príhovore, stalo sa tak aj preto, lebo sme všetci uverili, že sa to dá. Som rád, že v malej miere sme k zveľadeniu mohli prispieť aj my ako mesto, vďaka čomu sa podarilo obnoviť obraz svätej Alžbety Uhorskej v interiéri. Ešte viac ma teší, že som sa mohol zúčastniť na posviacke obnoveného kostola a musím sa priznať, že to bol hlboký duchovný zážitok, ktorý potešil oči i dušu.“

Zprava Ján Lunter a Ján Nosko s manželkou

Zprava Ján Lunter a Ján Nosko s manželkou

Rekonštrukcia trvala dlhšie, no oplatilo sa čakať. Bolo vidieť, že po roku a pol sa ľudia do kostola vracajú s radosťou, aby na tomto mieste čerpali silu.

„Aj takéto pamiatky robia naše mesto výnimočným a som si istý, že kostol očarí nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov,“

dodal primátor Nosko.

Vysviacky Kostola sv. Alžbety sa zúčastnil predseda BBSK Ján Lunter a bývalá ministerka kultúry – dnes poslankyňa NR SR za HLAS-SD Ľubica Laššáková, ktorá povedala:

Za viac ako 700 rokov existencie slúžil aj ako sirotinec, či „špitál“, ale vždy to bol najmä stánok veriacich. Vojny, povodne a zub času sa za stáročia na kostole podpísali veľmi výrazne, ale dnes sa pred verejnosťou zaskvel v plnej kráse po viac ako ročnej obnove. Som hrdá na to, že sa tak stalo aj vďaka dotačným systémom z Ministerstva kultúry SR ešte pod mojím vedením. Slávnostná posviacka obnoveného kostola sv. Alžbety bola sviatkom pre všetkých, ktorí si ctia naše historické, kultúrne dedičstvo.“

Novú medenú vežu „Alžbetky“ na Dolnej vidieť už z diaľky, preto ak budete mať cestu okolo, určite sa na chvíľku zastavte a vychutnajte si jedinečnú atmosféru tohto historického kostola.

Ľubica Laššáková

Ľubica Laššáková

Autor: (tom), Foto: mesto BB a FB