Aktuálny prieskum Polis Slovakia: HLAS stále vedie s náskokom pred SaS a OĽaNO

SPRÁVY
12 /

Ak by sa parlamentné voľby konali vo februári, vyhrala by ich strana HLAS – sociálna demokracia so ziskom 21,4 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila od nedele 31. januára do pondelka 8. februára 2021.

Agentúra Polis Slovakia vykonala najnovší prieskum telefonickou formou na vzorke 1 131 respondentov starších ako 18 rokov v rámci celého územia Slovenska. Respondenti odpovedali na otázku: „Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie, alebo koalíciu by ste volili?”

Za suverénnym lídrom HLAS-SD so stratou 8,9 %  sa na druhom mieste podľa prieskumu umiestila koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej by svoj hlas odovzdalo 12,5 percenta voličov.

Nasleduje vládne hnutie OĽaNO so ziskom 12,2 percenta, ďalej SMER – sociálna demokracia (8,9 percenta), Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (7 percent) a Progresívne Slovensko (6,2 percenta).

Do NR SR by sa ešte dostala mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú by volilo 5,5 percenta opýtaných a tesne aj dve koaličné strany Za ľudí (5,5 percenta) a Sme rodina (5,2 percenta).

Podľa výsledkov prieskumu by víťazný HLAS-SD v parlamente získal 38 poslancov, SaS a OĽaNO zhodne po 22, SMER-SD 16, ĽSNS 12 a Progresívne Slovensko 11 poslaneckých kresiel. SMK a Za ľudí by získali zhodne po 10 a Sme rodina 9 mandátov. Na voľbách by sa zúčastnilo 63 percent opýtaných, voliť by určite nešlo 10 percent respondentov, nerozhodnutých bolo 27 percent oslovených voličov.

Zdroj: SITA a Polis Slovakia, Foto: ilustračné