Najnovší prieskum AKO: Suverenita Hlasu pokračuje, veľký prepad ĽSNS + agentúra Actly

SPRÁVY
0 /

Ak by sa najbližší víkend konali parlamentné voľby,  suverénne by ich vyhrala Pellegriniho strana HLAS – sociálna demokracia o takmer 10 percent pred Sulíkovou  SaS a Matovičovým  OĽaNO.  Do parlamentu by sa prekvapujúco nedostala Kotlebova ĽSNS.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý tento týždeň urobila agentúra AKO. Išlo o telefonický prieskum volebných preferencií, ktorého sa zúčastnilo 1 000 respondentov. Tí v období od 8. do 11. februára 2021 odpovedali na otázku: „Skúste si predstaviť, že by sa najbližší víkend konali voľby do NR SR. Išli by ste voliť? A ktorej politickej strane alebo hnutiu by ste dali Váš hlas? Prečítam vám v náhodnom poradí ich zoznam.“

Richard Sulík

Richard Sulík

Na prvom mieste by skončila strana HLAS-SD so ziskom 25 percent. Druhá Sloboda a Solidarita by získala 15,1 percenta a na treťom mieste by skončilo hnutie OĽANO so ziskom 13,8 percenta hlasov opýtaných.

Predseda preferenčne najsilnejšej strany HLAS-SD Peter Pellegrini, ktorý má najvyššiu dôveru aj medzi lídrami politických strán, k výsledkom prieskumu ako povedal:

„Ďakujeme za dôveru. Stále viac ľudí na Slovensku si želá zmenu a stále menej je spokojných s tým, ako vedie krajinu súčasná vládna koalícia. Petičná akcia za referendum dnes dáva každému príležitosť požiadať o to, aby mohol svoj názor vysloviť priamo v predčasných voľbách.“

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

V prieskume AKO na ďalších miestach zaručujúcich parlamentnú účasťnasledujú: SMER-SD (8,5 percenta), Progresívne Slovensko (7,2 percenta), Za ľudí  (5,4 percenta) a hnutie Sme rodina (5,1 percenta).

Tesne pred bránou parlamentu by skončilo KDH so ziskom 4,9 percenta hlasov a pod hranicou zvoliteľnosti sa po rozkole ocitla aj strana ĽSNS.  ktorú by volilo iba 3,8 percenta respondentov.  SNS by získala 2,3 percenta a SMK 2 percentá voličských hlasov. Menej ako dve percentá dosiahli v prieskume strany Vlasť (1,8 percenta), Dobrá voľba (1,6 percenta), MKO-MKS (0,8 percenta), Most-Híd (0,8 percenta), Spolu-OD (0,7 percenta), Maďarské fórum (0,7 percenta), Socialisti.sk (0,3 percenta), Strana zelených (0,2 percenta).

V parlamente by tak bolo 7 politických strán s nasledovným rozdelením 150 mandátov: HLAS-SD 47, SaS 28, OĽaNO 26, SMER-SD 16, Progresívne Slovensko 14, Za ľudí 10 a Sme rodina 9 poslancov.

Prieskum Actly

Súbežne sa konal ďalší prieskum verejnej mienky, ktorý pre Topky.sk a Zoznam.sk robila v dňoch  od 9. – 11. februára 2021 agentúra Actly na vzorke 1 000 respondentov. Viac-menej sa potvrdili výsledky prieskumu AKO

Ak by sa voľby konali druhý februárový týždeň, jednoznačným víťazom podľa Actly  by sa stala Pellegriniho strana Hlas-SD so ziskom 24,2 percenta. Na druhom mieste by s výrazným rozdielom vyše dvanásť percent skončilo Matovičovo hnutie OĽaNO (11,8 %) a na treťom mieste Sulíkova strana SaS (11 %). Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov.

Nad päťpercentnou hranicou by ešte skončili  SMER – SD (9,5 %), Progresívne Slovensko 6,8 %), Sme rodina (6,6 %) a Za ľudí (6,3 %).

Pred bránami parlamentu by zostali strany KDH (4,3 %), ĽSNS (4,3 %), hypotetická strana Mazurek/Uhrík 3,5 %), SMK-MKP (2,9 %), SNS (2,9 %), Vlasť (2,7 %), Dobrá voľba (1,4 %), Most-HíD (1,1 %) a Spolu (0,6 %).

„Vzťah medzi OĽaNO a SaS mal donedávna charakter „presýpacích hodín“, keď SaS z ich vzájomného konfliktu získavala body a OĽaNO strácalo. Februárový prieskum ukazuje, že voliči opúšťajú obe tieto strany a posilňujú najmä Progresívne Slovensko a Za ľudí,“

komentuje výsledky prieskumu  agentúra Actly.

Podobne ako agentúra AKO aj Actly zaznamenala rozkol v strane Mariana Kotlebu. Po odchode niektorých členov a ohlásení novej strany by ĽSNS – Kotlebovci bola pod hranicou zvoliteľnosti so 4,3 percentami a teoreticky by strana odídencov Milana Mazureka a Milana Uhríka získala 3,5 percenta hlasov opýtaných.

Tento prieskum sa vykonával formou osobných rozhovorov s použitím digitálnych technológií. Účasť vo voľbách deklarovalo s určitosťou 6 z desiatich oprávnených voličov, u ďalšej štvrtiny bola účasť pravdepodobnejšia ako neúčasť.

Rozdelenie poslaneckých mandátov

Rozdelenie poslaneckých mandátov

Zdroj: (tom) a AKO, Foto: ilustračné