Na Poľane zaútočil medveď na dvoch turistov, zranení skončili v Rooseveltovej nemocnici

SPRÁVY
0 /

V nedeľu približnej o 13:00 hodine zaútočil medveď na dvoch turistov v Chránenej krajinnej oblasti Poľana v blízkosti lokality Želobudská skala. Šelma spôsobila mužom vážne poranenia tváre, dolných a horných končatín.

Obidvaja zranení turisti boli prevezení vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D Roosevelta v Banskej Bystrici. Jeden 39 – ročný pacient bol prijatý na Kliniku úrazovej chirurgie, druhý 49 – ročný  na Kliniku maxilofaciálnej chirurgie a podrobuje sa chirurgickému zákroku. Stav oboch pacientov je stabilizovaný.

Želobudská skala

Želobudská skala

Na miesto útoku dorazil ako prvý Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR), ktorý poskytol do príchodu záchrannej zdravotnej služby mužom prvú pomoc. Pravdepodobným cieľom turistov bol výhľad zo Želobudskej skaly.

„Posádke vrtuľníka sa priamo z paluby podarilo lokalizovať miesto, kde sa osoby nachádzali. Vzhľadom na to, že išlo o ťažko dostupný terén, kde sa nedalo pristáť a s pravdepodobnosťou, že sa tam medveď stále môže pohybovať, boli postupne obaja muži z miesta pomocou palubného navijaka urýchlene evakuovaní a transportovaní na miesto bezpečného medzipristátia,“

uviedli na sociálnej sieti leteckí záchranári.

Podľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky malo k udalosti dôjsť mimo intravilánu a tiež mimo turistického chodníka. Zásahový tím ŠOP SR bude lokalitu monitorovať a o ďalšom postupe informovať verejnosť.

Vláda medzitým posunula do parlamentu návrh ústavného zákona o možnom odstrele rizikových medveďov v skrátenom legislatívnom konaní. 

„Návrh ústavného zákona reaguje primárne na opakujúce sa situácie, keď bol výskyt medveďa hnedého zaznamenaný v husto osídlených oblastiach či katastrálnych územiach obcí, ktoré nemožno vnímať ako oblasti prirodzeného výskytu medveďa hnedého,“

uviedlo ministerstvo životného prostredia. Aktuálne prebiehajú rokovania vládnej koalície s KDH o možnosti podporiť zmenenú verziu tejto novely zákona.

Zdroj: Kristína Bocková a (tom), Foto: ilustračné