Na letisku v Bratislave pristál obrovský Antonov s tonami zdravotníckeho materiálu z Číny

SPRÁVY
18 /

Letisko M. R. Štefánika v týchto dňoch vybavuje repatriačné prílety Slovákov zo zahraničia. Okrem toho v stredu priletelo jedno z najväčších nákladných lietadiel na svete Antonov An-124 Ruslan, ktoré k nám priviezlo 74 ton ton zdravotníckeho materiálu v súvislosti s koronavírusovou krízou.

Na bratislavské letisko prúdi zdravotnícky materiál zo zahraničia

Na bratislavskom letisku postupne pristávajú ďalšie lety so zdravotníckymi pomôckami, ako sú rúška, respirátory či testery. Tie priváža na Slovensko flotila Leteckého útvaru MV SR.  Jedná sa o najväčšie letecké  logistické operácie za posledné roky.

Už v noci na stredu  priletel z Turecka dlho očakávaný vládny špeciál so zdravotníckym materiálom a 100 tisíc kusmi FFP3 respirátorov. Tieto ochranné pomôcky sú určená pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí sú v prvej línii v boji proti koroavírusu. Materiál sa  okamžite distribuoval  do  centrálneho skladu Ministerstva vnútra v Slovenskej Ľupči a odtiaľ poputuje k zdravotníkom na celom Slovensku.

V stredu pristálo v Pardubiciach tretie lietadlo s pomocou, J&T a EPH darujú Česku a Slovensku 200 tisíc respirátorov N95. Po stotisíc respirátorov určených pre Slovensko už vyrazili kamióny, čoskoro by mali byť k dispozícii ústrednému krízovému štábu pre ľudí v prvej línii. Ďalšia pomoc  predstavuje 25 tisíc kusov ochranných okuliarov, 20 tisíc kusov ochranných oblekov a 500 tisíc rúšok. Najväčšie nákladné lietadla An-124 Ruslan priletelo s nákladom 74 ton s ochrannými pomôckami pred koronavírusom.

Rezort obrany o tom informoval na  svojom facebookovom profile:

„Profesionálni vojaci z Bratislavy dnes v priestoroch bratislavského letiska pomáhali s vykladaním a prepravou 74 ton zdravotníckeho materiálu, ktorý bol dovezený z Číny. Jeho preprava bola zabezpečená prostredníctvom NATO programu SALIS a uskladnený bude v priestoroch Správy štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky. Aj týmto naši vojaci potvrdzujú, že sa na nich občania Slovenska môžu spoľahnúť 24 hodín denne, 7 dni v týždni tak v stave mieru, ako aj pri vzniku rôznych krízových situácií.“ 

Gigantická letka predtým pristala aj v Českej republike. Obrovský  Antonov An-124 Ruslan si  Česká republika prenajala od spoločnosti Antonov Airlines. Tieto lietadlá pochádzajú z Ukrajiny, pričom  a logistiku dlhodobú prepravu majú Ukrajinci kvôli financiám dohodnutú s NATO.

V pláne sú  aj ďalšie humanitárne cargo lety. Zároveň je podľa hovorkyne bratislavského letiska Veroniky Ševčíkovej letisko v hlavnom meste  naďalej otvorené pre súkromné, záchranárske či technické lety. Civilné lety sú zakázané do 27. marca, o prípadnom ďalšom predĺžení tohto zákazu rozhodnú príslušné štátne orgány.

Reakcia na kritiku bývalej vlády

Expremiér Peter Pellegrini, ktorý sa spolu s bývalou ministerkou vnútra Denisou Sakovou priamo podieľali na zložitom zabezpečení potrebného zdravotníckeho materiálu z Číny v spolupráci s najvyššími predstaviteľmi Českej republiky, k príletom lietadiel so zdravotníckym materiálom povedal:

„Veľmi sa teším, že sa v noci podarilo na Slovensko doviezť 100 tisíc takzvaných FFP3 respirátorov, ktoré potrebujú najmä slovenskí zdravotníci. Keď tento týždeň pristanú ďalšie lietadlá so zdravotníckym materiálom, budem sa z toho tešiť a nebudem z toho robiť politiku, že to ešte vybavila moja vláda. Pre občanov Slovenskej republiky je kľúčové, že tu tie pomôcky budú, politikárčenie ich v tejto chvíli nezaujíma.“

Súčasný podpredseda NR SR Peter Pellegrini tým narážal tým na neopodstatnenú kritiku zo strany nového premiéra  Igora Matoviča, ktorý od nástupu do tejto funkcie  nezabudne pri každom mediálnom vyhlásení napádať bývalú vládu za údajnú nepripravenosť na boj s koronavírusom.

Najskôr v nedeľu ráno Igor Matovič našiel prázdne sklady Štátnych hmotných rezerv po vyskladnení všetkého materiálu príslušným zložkám štátu. Potom vyhlásil, že Pellegriniho vláda nechala po sebe iba tri tisícky testovacích sád, ale popoludní už minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval,  že pribudlo 10 000 takýchto testerov na Úrade verejného zdravotníctva.  

Nový premiér odmieta rýchlotesty dovezené z Číny

Premiér Matovič v stredu na jednej z mnohých tlačoviek  priznal, že napriek jeho plánu 3 000 testovacích vzoriek denne stále testujeme len niečo viac ako 300 vzoriek denne, hoci podľa hygienikov ich denná kapacita v laboratóriách je takmer tisíc vyšetrení.

Po zapojení súkromných laboratórií by ich podľa ministra zdravotníctva mohlo byť až dve tisíc.  Zatiaľ sa však nepodarilo zriadiť všetky odberové miesta. Vedec Róbert Mistrík z odborného tímu  premiéra zatiaľ zvažuje, aké kroky treba v tejto oblasti podniknúť, pretože nejde všetko naraz a každé zásadné rozhodnutie je nutné dobre premyslieť.

V tejto situácii je na zváženie, či na zvýšenie počtu testovania ľudí a zachytenie nakazených koronavírusom v istom štádiu vývoja choroby COVID-19 predsa len nepoužiť aj dovezené rýchlotesty z Číny. Tie popri laboratórnych vyšetreniach využívajú všetky okolité krajiny, kde je omnoho horšia situácia ako na Slovensku. Ibaže v tejto veci je Igor Matovič príliš zaujatý a rýchlotesty odmieta ako nespoľahlivé a nepotrebné

V pondelok premiér povedal, že vláda nakúpi v najbližších hodinách 200 000 testovacích sád na identifikáciu ochorenia COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty, ktoré vo veľkom prišli z Číny od renomovanej zdravotníckej firmy. Tie sú vraj nekvalitné a „skončia asi v Dunaji alebo ich po kríze budú rozdávať ako upomienkové predmety“.

Tieto hanlivé slová sa nepríjemne dotkli čínskej strany, ktorú paradoxne chce Igor Matovič ďalej žiadať o pomoc. Zatiaľ  však z jeho iniciatívy neprišiel žiadny objednaný  zdravotnícky tovar, ktorého  je v celej Európe vzhľadom na svetovú pandémiu koronvírusu stále nedostatok. Preto by tretí najvyšší ústavný činiteľ mal vážiť svoje slová na verejnosti namierené aj voči zahraničným partnerom.

Súčasný podpredseda NR SR Peter Pellegrini reagoval slovami:

„Som rád, že nová vláda neprehodnotila ani jedno z našich prijatých opatrení, ktorým dáva za pravdu aj doterajší vývoj nákazy. Mrzí ma však, že si nový premiér ani na jednej tlačovej konferencii neodpustí útoky a očierňovanie predchádzajúcej vlády. Ľudia, ktorí dňom a nocou pracovali, si to naozaj nezaslúžia. Ak sa mu nepozdávajú pomôcky, ktoré sme zložito vybavovali v zahraničí aj na tých najvyšších úrovniach, nech ich nekúpi. Garantujem mu, že ostatné krajiny po nich okamžite siahnu. Predvolebná kampaň sa skončila – politika by mala ísť bokom a mali by sme ukázať národu súdržnosť a schopnosť spolupracovať v prospech ľudí.“ 

Pripojila sa aj poslankyňa NR SR Denisa Saková:

„Veľmi ma mrzí, že namiesto spolupráce a riešenia situácie sa len očiernujeme. Inak tomu nebolo ani dnes, kedy sa do pozornosti nového premiéra Igora Matoviča  dostali rýchlotesty. Sú to presne tie testy, ktoré pomohli vyhrať nad koronavírusom priamo v Číne a  ktoré nakupuje celý svet, ak by mal nastať taliansky scenár. Ešte aj samotná pravá ruka premiéra – vedec Robert Mistrik tieto testy nezatracuje.“

A dodala:

„Ale ak rýchlotestery nie sú podľa neho dosť dobré, je tu riešenie. Hneď po vyhláseniach slovenského premiéra mi volal český minister vnútra Hamáček, že testy od nás obratom kúpi. A tie, ktoré ešte len majú prísť a zdajú  sa pánu Matovičovi cenovo neprimerané, sa predsa kedykoľvek dajú zrušiť ich objednávky. Je premiér, môže konať a môže sa ich zbaviť obratom, ak nie sú pre neho potrebné.“

Medzitým už túto informáciu potvrdilo aj České ministerstvo vnútra. Ak Slovensko tieto krvné rýchlotesty nechce, Česko ich od nás odkúpi.

„Môžeme potvrdiť, že minister vnútra Jan Hamáček hovoril s Denisou Sakovou. V prípade, že SR nebude mať o rýchlotestery záujem, je ČR pripravená ich odkúpiť. V tomto zmysle tiež minister Hamáček informoval slovenského premiéra,“

uviedla hovorkyňa českého ministerstva vnútra Klára Dlubalová.

„S ich funkčnosťou sme spokojní. Som presvedčený, že je to otázka metodiky a ministerstvo zdravotníctva ju asi ešte upresní,“

povedal pre HNonline český minister vnútra Jan Hamáček. Zároveň zdôraznil, že testy už dobre fungovali v krajinách, ktoré koronavírusovú epidémiu zvládli.

Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula o rýchlotestoch povedal, že nie sú úplne zbytočné:

„Musíme počítať s tým, že môžu mať vysoké percento chybovosti. Ale už sme x pacientov vďaka nim zachytili.“

Krvné rýchlotesty zháňa aj Švajčiarsko. Počet nakazených koronavírusom  vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie – v súčasnosti je infikovaných viac ako 9 000 ľudí. Počet nenahlásených prípadov je ale pravdepodobne oveľa vyšší.

V súčasnosti sa vo Švajčiarsku využívajú hlavne tzv. génové testy, pri ktorých sa vzorka odoberá ľuďom z nosa a hrtana. Keďže sú však tieto testy len v obmedzenom množstve a nemajú kapacity otestovať týmto spôsobom veľa ľudí, podľa portálu Euronews Švajčiari pristupujú i na testovanie pomocou krvných rýchlotestov.

Štát napokon nezískal Matovičom avizovaných 200 tisíc testov

Slovensko mohlo mať už v stredu k dispozícii 200 tisíc testov na koronavírus, ktoré objednala Asociácia laboratórií. O týchto testoch už začiatkom týždňa informoval premiér Igor Matovič s tým, že by mohli doraziť v najbližších dňoch.

Spoločnosť mala na základe dohody so štátom objednať 250 tisíc testov. 100 tisíc bolo pre súkromníkov, zvyšok pre štát. To sa však napokon nestalo. Štát sa totiž podľa informácií HN nestihol včas vyjadriť, či má o testy záujem. A tak ich získala Česká republika.

Igor Matovič na tlačovej konferencii tvrdil, že Slovensko testy neprebralo, pretože nevyhovovali laboratóriám Úradu verejného zdravotníctva:

„Štát dával od tejto objednávky ruky preč. Úrad verejného zdravotníctva sa rozhodol ísť svojou cestou. Nechali sme objednávanie testov čisto v rukách laboratórií.“

Róbert Mistrík, ktorý mal v mene štátu testy od Medirexu odmietnuť, tvrdil, že štát si zabezpečí testy po svojej linke.

Matovič na brífingu tvrdil že Slovensko má momentálne k dispozícii dostatok testov. Štátne laboratória spolu s tými súkromnými vedia podľa premiéra v súčasnosti otestovať dvetisíc ľudí denne, od pondelka by mala táto kapacita narásť na tritisíc.

Uvidíme, ako to celé dopadne. Faktom je, že štát začal okrem sledovania mobilov ľudí nakazených koronavírusom prijímať aj opatrenia v sociálnej oblasti pre ľudí na vynútenom opatrovaní detí v čase zavretých škôl a škôlok, ale aj odškodnenia firiem, ktoré v dôsledku krízy prichádzajú o prácu a príjmy.

Vo štvrtok pristávajú na bratislavskom letisku ďalšie lietadlá so zdravotníckym materiálom pre Slovensko. Premiér Matovič rokuje so štátnymi aj súkromnými  laboratóriami o rozšírení kapacity na vykonávanie testov. Budú ďalšie tlačovky…

Autor: (tom), Foto: ilustračné