Veľkoobchod METRO opäť pretavuje svoju poprednú pozíciu v oblasti predaja čerstvých rýb a morských plodov do jedinečnej kulinárskej akcie. V rámci gastrofestivalu Grilliada sa v piatok 18. mája od 17:00 do 19:00 hod. na banskobystrickom Námestí slobody stretnú profesionálni kuchári vybavení filetovacím nožom a pinzetou na kosti, aby si zmerali svoje sily vo filetovaní čerstvých päťkilových nórskych lososov.
„Kulinárske akcie a súťaže, ako METRO Majstrovstvá SR vo filetovaní lososov, sú súčasťou našej filozofie podpory profesionálnej gastronómie. Každý rok zaznamenávame medziročný nárast v spotrebe rýb viac ako 30%, z čoho máme veľkú radosť. Práve ryby totiž boli od vstupu spoločnosti METRO na slovenský trh našou silnou stránkou a zároveň sortimentom, ktorý sme chceli podporiť a rozšíriť,“ hovorí riaditeľ METRO Zvolen Zoran Sitár.
Námestie slobody v Banskej Bystrici bude 18. mája už od druhej poobede žiť gastronomickým festivalom Grilliada. Ten okrem množstva lahôdok, najväčšej grilovačky na Slovensku a iného zaujímavého programu ponúkne v piatok o 17:00 hod. priamo na pódiu práve súboj šéfkuchárov na METRO Majstrovstvách vo filetovaní lososa.
Kuchárske tréningy spoločnosti METRO vedie šéfkuchár Vojtech Artz. Práve on, spolu s ďalším známym šéfkuchárom Jaroslavom Židekom, bude predvádzať svoje umenie v sobotu 19.mája v kuchárskej show. Predtým budú obaja pozorne sledovať svojich kolegov pri rôznych súťažiach.
Výkony súťažiacich vo filetovaní lososov ohodnotí odborná porota zložená z gastronomických odborníkov a zástupcov spoločnosti METRO. V konečnom hodnotení zaváži kvalita filety bez kosti a kože (trim E), výťažnosť, čistota pracoviska a, samozrejme, čas. Víťazný profesionál sa bude môcť tešiť nielen z profesionálneho filetovacieho noža, no najmä z atraktívnej prvej ceny v podobe zájazdu pre dve osoby do Nórska, vrátane návštevy lososej farmy!
Finančný výťažok z akcie bude rovnako ako časť nafiletovaných lososov venovaný na dobročinné účely. Na lahodného, extra čerstvého nórskeho lososa od METRO sa však môžu tešiť aj diváci, keďže časť pripravených filiet sa ugriluje aj priamo v grillaréne. Ani zvyšky lososov nezostanú nazmar – na pódiu si ich prevezme zástupca ZOO Bojnice a pochutia si na nich ich ľadové medvede.
METRO je najväčším obchodníkom s rybami v Európe s bohatými skúsenosťami a prísnymi kvalitatívnymi kritériami. Od objednania čerstvých rýb po ich dodanie na pult pred zákazníka ubehnú v METRO priemerne iba dva dni (pri lokálnych sladkovodných rybách trvá cesta len 24 hodín, pri lososoch dva dni, pri exotický rybách štyri dni).
Ich distribúciu v rámci Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Srbska a Bulharska zabezpečuje METRO prostredníctvom svojej „rybej platformy“ v pražských Čakoviciach. Celkový počet druhov rýb a morských plodov, ktoré ňou prechádzajú, je približne 110.
Ak si nechcete nechať ujsť jedinečný gastronomický zážitok, nasmerujte svoje kroky v dňoch 18-20. mája na 1.ročník Grilliady v Banskej Bystrici.
Zdroj: Bystricoviny.sk