Na bystrickom Námestí SNP už stojí nový vianočný strom…

SPRÁVY
18 /

Už tradične k vianočnej nálade v meste pod Urpínom neodmysliteľne patrí vianočný strom na Námestí SNP. Ten tohtoročný je smrek obyčajný a dosahuje výšku cca 15 metrov.

Pôvodne to mal byť smrek z Ľubietovej, ale kvôli technickým komplikáciám sa napokon ZAaRES rozhodol pre strom z Harmanca, ktorý priviezli na námestie v pondelok podvečer a aj ho postavili. Vlani to bol smrek pichľavý z Fončordy.

Od pondelka večera tak vianočný strom skrášľuje Námestie SNP. Nastal však problém s jeho finálnym tvarom, ktorý sa stala aj terčom kritiky verejnosti. V strede mu chýbajú konáre.

Hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová na to reagovala slovami:

„Pri preprave a manipulácii, žiaľ, došlo k poškodeniu. Zodpovednosť bude vyvodená. Samozrejme, vedenie ZAaRES-u bolo upozornené na to, aby prijali opatrenia, ktoré zamedzia takýmto nehodám so stromčekmi. Nakoľko sme krajské mesto, rozhodli sme sa, že na námestie umiestnime nový stromček. Súčasný smrek bude opílený a premiestnený do inej mestskej časti, kde je vhodné použitie nižšieho stromčeka.“

To sa aj stalo v utorok večer. Osadený smrek obyčajný pracovníci ZAaRES spílili a použijú ho v niektorej z mestských častí. Na jeho miesto osadili nový 12 metrov vysoký smrek pichľavý z mesta, ktorý je síce o niečo menší ako ten pôvodný, ale esteticky pôsobí omnoho lepšie.

V piatok 29. novembra sa na Námestí SNP otvárajú  Vianočné trhy, ktoré potrvajú do 2. januára 2020. Otvorené budú denne od 11:00 do 23:45 hod. Návštevníci si budú môcť pochutnať na tepelne upravených mäsových výrobkoch, grilovaných oštiepkoch, podpecníkoch, pečených gaštanoch, medovníkoch, vianočných oblátkach či trdelníkoch.

V období  od 6. do 22. decembra 2019 v čase od 9:00 do 20:00 hod. budú súčasťou trhov aj stánky s remeselným a doplnkovým sortimentom. V ponuke bude veľký výber keramiky, výrobkov z dreva, kože, kovu, šperkov z rôznych materiálov a mnoho iných tematických predmetov.

Predvianočnú náladu v centre mesta umocní aj vianočná výzdoba, ktorá je už namontovaná.. Vyzdobený vianočný strom rozsvieti Mikuláš na budúci týždeň v piatok 6. decembra.

Na tento deň sa už tešia všetky bystrické deti. Mikuláš v sprievode anjela a čerta. Program otvorí rozprávka s pesničkami a maskotmi Bojkom so Zmrzlinkou. Aj tento rok príde medzi deti Mikuláš na koči plnom sladkostí a spolu s tými najmenšími rozsvieti vianočný stromček. Napokon všetkých poteší tanečné vystúpenie detí zo Základnej umeleckej školy J. Cikkera.

Autor: (tom), Foto: redakčné a FB