Minister školstva nevidí dôvod, aby v režime OP bolo na vysokých školách online vzdelávanie

SPRÁVY
2 /

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vníma negatívne vyjadrenia ministra školstva Branislava Gröhlinga o tom, že by mala výučba na vysokých školách prebiehať iba v režime OP, neočkovaní by sa vzdelávali online. Žiada rezort školstva, aby venoval vysokým školám pozornosť.

„Moje odporúčanie je, aby boli študenti prezenčne v školách. Študentmi vysokých škôl sú mladí ľudia nad 18 rokov, ktorí môžu využiť očkovanie. Predpokladám, že neveria rôznym hoaxom a využijú ho, pretože chránia nielen seba a svoju rodinu, ale aj prístup k vzdelávaniu,“

povedal minister školstva Branislav Gröhling na tlačovej konferencii. Vysokoškolskí študenti budú môcť podľa opatrení, ktoré minulý týždeň schválila vláda, chodiť prezenčne do školy iba v režime OP.

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling

„Ak máme otvorené základné a stredné školy a riaditelia majú enormnú snahu, aby zachovali prezenčné vzdelávanie, ja nevidím absolútne žiaden dôvod, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní“

dodal minister školstva.

Predseda ŠRVŠ Filip Šuran hovorí, že pre základné a stredné školy sa vymysleli systémy na zabezpečenie a udržanie výučby ako samotestovanie žiakov, izolácia tried či hybridné vzdelávanie:

„Vysoké školy boli závislé od farby okresu, bez ohľadu na skutočné hrozby na akademickej pôde. A teraz to pôsobí tak, že kým sa vymýšľali premyslené systémy pre žiakov, študenti vysokých škôl boli odstavení na vedľajšiu koľaj.“

Filip Šuran

Filip Šuran

ŠVRŠ tvrdí, že zaočkovanosť medzi vysokoškolákmi je nad 75 percent, čo dostatočne vykresľuje zodpovednosť študentov. Ak by mali vysoké školy vyučovať v režime OP, v praxi by to znamenalo, že vyučujúci by museli okrem vyučovania skupiny študentov prezenčne zabezpečiť aj aktívnu účasť študentov pripojených online.

„Podľa tohto modelu bude musieť vyučujúci vysvetľovať učivo priemerne 15 prítomným študentom a ďalším piatim online pripojeným študentom. Ide o nerealizovateľný spôsob výučby,“

tvrdí Študentská rada vysokých škôl.

Momentálne je na univerzitách skúškové obdobie a o tom, ako bude vyzerať letný semester, budú na vysokých školách rozhodovať v najbližšom období.

Na jednej strane to vyzerá ako tlak na ešte väčšiu zaočkovanosť študentov, pričom sa časti nezaočkovaných študentov bráni v prezenčnom vzdelávaní. Na strane druhej minister školstva pripúšťa, že pre šíriaci sa variant omikron bude veľa učiteľov pozitívnych a školy nebudú môcť zabezpečiť prezenčné vzdelávanie.

Za tento postup si minister Gröhling vyslúžil ostrú kritiku zo strany mladých Smerákov:

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné