Mimoriadne opatrenia v Banskobystrickom kraji kvôli hustému sneženiu

SPRÁVY
11 /

Polícia v Banskobystrickom kraji, vzhľadom na husté sneženie, upozorňuje vodičov na nepriaznivú situáciu na cestách. Mali by si zachovať zvýšenú opatrnosť a pozornosť pri jazde motorovými vozidlami.

„Aj keď sú cesty priebežne upravované, odporúčame vodičom osobných motorových vozidiel zvoliť iný spôsob dopravy, prípadné zváženie  jázd do doby zlepšenia podmienok zjazdnosti ciest,“

informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Vzhľadom na túto situáciu budú uzatvorené do odvolania aj hraničné prechody s Maďarskom na spoločnej hranici s Banskobystrickým krajom pre nákladnú dopravu. Dôvodom je predchádzajúce uzatvorenie všetkých horských prechodov v Banskobystrickom kraji. K uzatvoreniu hraničného prechodu Šahy došlo v súčinnosti s KDI KR PZ Nitra. O uzatvorení hraničných prechodov pre nákladnú dopravu bola informovaná aj maďarská polícia.

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Vodiči by sa mali dávať pozor na silné sneženie v okolí Banskej Bystrice, Žarnovice, Žiaru nad Hronom, Kremnice, Hronskej Breznice, Banskej Bystrice, Popradu a Štrby.

Slovenská správa ciest upozorňuje, že na cestách sa miestami môžu tvoriť aj snehové jazyky, záveje a poľadovica. Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných komunikácií na Slovensku sú zjazdné. Povrch vozoviek na nich je mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu.

Hoci snehová nádielka okrášlila prírodu a pohľad na zasnežené mesto a stromy je príjemný, na cestách to tak zďaleka nevyzerá. Cestári majú plné ruky práce a mechanizmy ledva stíhajú načas upraviť hlavné cesty, upravujú sa aj chodníky a ľudia odpratávajú sneh spred domov i zaparkovaných áut. Pokiaľ môžete, v piatok trinásteho radšej necestujte.

Zdroj: KR PZ BB A SSC, Foto: ilustračné