Mestské verejné toalety na Námestí SNP a Štefánikovom nábreží sú už zrekonštruované

SPRÁVY
1 /

Banskobystričania i návštevníci už nemusia v centre mesta prosiť obsluhu kaviarní a reštaurácií, aby mohli použiť ich toaletu. Dva priestory, ktoré boli naposledy rekonštruované pred takmer tromi desiatkami rokov, prešli počas jarných a letných mesiacov tohto roka komplexnou obnovou.

Zmodernizované veľkokapacitné toalety vybavené kamerovým systémom, priestorom pre rodičov s deťmi či sprchou budú môcť obyvatelia i návštevníci využívať od soboty 22. júla.

Mestská samospráva pristúpila k rekonštrukcii toaliet na Námestí SNP po zhoršení ich technického stavu a po opakujúcich sa poruchách rozvodov inžinierskych sietí. Do objektu súčasne presakovala zrážková voda. Väčšia oprava toaliet sa naposledy realizovala pred 28 rokmi. Ich obnova bola preto nevyhnutná. Zhotoviteľ začal s prácami na prelome apríla a mája tohto roka.

Som rád, že sa podarilo zaizolovať celý priestor. Vymenené boli vodovodné a elektrické rozvody. Osadili sa nové obklady a sanita. Počet toaliet bol zachovaný, akurát jednu z dvoch spŕch sme nahradili prebaľovacím kútikom a umývadlom, čo verím ocenia pri pobyte v centre mesta hlavne mamičky a oteckovia s malými deťmi. Teším sa, že na Námestí SNP, ako aj na Štefánikovom nábreží sú čisté, bezpečné a hlavne prístupné toalety pre obyvateľky a obyvateľov, ako i pre návštevníčky a návštevníkov nášho mesta. Aj keď ide len o malú vec v kontexte celej Banskej Bystrice, práve tieto detaily ako slušné WC robia úplne iný zážitok z mesta pod Urpínom.

hovorí primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

V rámci rekonštrukčných prác bolo zmodernizované aj vstupné schodisko vedúce k toaletám. Novinkou je jeho vyhrievanie, ktoré má najmä počas jesenných a zimných mesiacov zabezpečiť suchý a bezpečný priestor pri vstupe do objektu.

 Interiér hygienického zariadenia na Námestí SNP sme oživili a obohatili akvarelmi, ktoré zachytávajú život v starej Bystrici. Zámerom pri obidvoch objektoch verejných toaliet bolo realizovať jednoduchý, ale pritom nadčasový, účelový a rovnako zaujímavý dizajn,“

konštatuje Martin Pavelek, architekt mesta.

Martin Pavelek

Martin Pavelek

V nevyhovujúcom stave boli aj verejné toalety na Štefánikovom nábreží pri Parku pod Pamätníkom SNP. Zhotoviteľ budovu, v ktorej sa nachádzajú, zateplil a priestor vybavil bezbariérovo. Vymenené boli okná aj dvere, vodoinštalácie, elektroinštalácie, ako i obklady a sanita. Samozrejme nechýba sprcha, a ani kútik  pre rodičov s deťmi. Celý priestor bol navrhnutý a zrekonštruovaný tak, aby hygienické zariadenie mohli využívať aj hendikepované osoby.

Súčasťou verejných toaliet na Štefánikovom nábreží je vodozádržný prvok, ktorý tvorí vegetačná strecha, ako riešenie tzv. zelenej infraštruktúry.

Vegetačné strechy sa stávajú súčasťou niekoľkých nových projektov v našom meste. Okrem Materskej školy Tatranská sa zelená strecha nachádza i na terase zimného štadióna či na administratívnej budove Interpolis Office Center,“

dopĺňa Martin Lakanda, vedúci Oddelenia inovatívnych riešení a adaptácie na zmenu klímy MsÚ Banská Bystrica.

Celkové náklady na obnovu oboch objektov verejných toaliet, ktoré budú pre Banskobystričanky a Banskobystričanov, ako aj návštevníkov k dispozícii od soboty 23. júla 2022 od 9:00 hod., dosiahli približne 450 tisíc eur.

Zdroj: Miroslav Strelec, Foto: mesto BB a ilustračné