FOTO: Mesto obnovilo výtvarné diela Michala Kerna na sídliskách

SPRÁVY
3 /

Ako sme už informovali, na základe schválenia obnovy výtvarných diel na sídliskách v mestskom zastupiteľstve a po výberovom konaní pracovníci firmy Lupčianske kovozávody s.r.o. v júli začali obnovavať výtvarného diela  Michala Kerna „Univerzum“ z  roku 1976 na Beskydskej  a „Kinetický objekt“ na ulici Družby z roku 1973. V týchto dňoch sa obnova dokončila.

Michal Kern (*1. mája 1938 –  † 1. októbra 1994) bol slovenský výtvarník, predstaviteľ takzvanej neoficiálnej výtvarnej scény. Venoval sa konceptuálnemu  a akčnému umeniu.

Sedemmetrové Kernovo dielo „Univerzum“ na dolnom sídlisku Rudlová – Sásová, ktorého horná oceľová zemeguľa postavená na troch šikmých železobetónových pylónoch sa spočiatku pohybovala  vplyvom vetra, tu postavili ešte za socializmu.

Časom ložiská zhrdzaveli spolu so zemeguľou, spustli aj pylóny. Výtvarné dielo obrástli stromy a postupne sa z neho stalo zabudnuté torzo.

Mesto nedávno urobilo pasportizáciu všetkých umeleckých diel na území Banskej Bystrice. Univerzum výtvarníka Michala Kerna na Beskydskej spolu Kinetickým objektom na ulici Družby sa dostali do Zoznamu pamätihodností mesta.

Členka kultúrnej komisie a poslankyňa Ľubica Laššáková k tomu uviedla:

„Povinnosťou samosprávy je starať sa o umelecké diela zapísané v Zozname pamätihodností mesta. Preto som rada, že sa nám podarilo obnoviť dve výtvarné diela Michala Kerna v Sásovej a na Fončorde. Budeme v tomto trende, pretože pamätihodnosti tvoria súčasť histórie Banskej Bystrice a mali by byť zachované pre ďalšie generácie.“

 Oceľová zemeguľa sa po rekonštrukcii vrátila na pôvodné  miesto aj s novým ložiskom, v ktorom sa bude otáčať po vetre. Zároveň sa obnovil povrch železobetónových pylónov a upravilo aj okolie výtvarného diela. Podobne sa obnovil aj Kernov päť metrov vysoký „Kinetický objekt“ na Fončorde.

 michal kern

 

Autor: (tom), Foto: redakčné a archív