Mesto Banská Bystrica pripravilo pre verejnosť informačný seminár k integrovanej územnej stratégii

SPRÁVY
0 /

V rámci Iniciatívy pre lokálne otvorené vládnutie v Banskej Bystrici  a mestskej spolupracovne vás mesto pozýva na ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční online v stredu 7. decembra 2022 o 19:00 hod.

Online seminár

Pripojiť sa môžete na nasledujúcom linku: https://us02web.zoom.us/j/83676081617….

Na seminári sa dozviete všetky dôležité informácie o postupe pri realizácii Integrovanej územnej stratégie funkčnej mestskej oblasti Banskej Bystrice a 18 okolitých obcí, jeho návrhu, ako aj výbere jednotlivých projektov.

Zároveň sa na seminári predstavia ďalšie možnosti zapojenia verejnosti do samotnej tvorby, a to prostredníctvom participatívneho procesu, ktorý bude organizovať mesto Banská Bystrica v spolupráci s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Ján Nosko

Ján Nosko

„Nástroj otvoreného vládnutia, ku ktorému sa ako samospráva hlásime, využijeme aj pri tvorbe tejto stratégie. Stretnutia pracovných skupín sú prvým krokom k rozbehnutiu participatívneho prístupu pri jej tvorbe. Verím, že výsledkom bude kvalitný strategický dokument v prospech nášho mesta a okolitých obcí,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Európska komisia navýšila pre samostatné územie udržateľného mestského rozvoja (UMR) na čerpanie eurofondov Banská Bystrica pôvodná alokáciu o 6 218 840 eur na výslednú sumu 55 969 560 eur. Tieto zdroje bude môcť naše mesto spolu so susednými obcami čerpať v najbližšom období na integrované projekty v oblasti ekologickej dopravy, sociálnych vecí, životného prostredia, energetiky, vzdelávania a inovácií, ktoré zlepšia život našich obyvateľov.

Integrovaná územná stratégia udržateľného mestského rozvoja Banská Bystrica

Integrovaná územná stratégia je rozvojový dokument, ktorý je zameraný na priame čerpanie Európskych štrukturálnych a investičných fondov prostredníctvom udržateľného mestského rozvoja.

Samospráva v rámci otvoreného vládnutia do procesu jeho tvorby zapája odbornú i širokú verejnosť. Súčasťou sa môže stať ktokoľvek cez konzultačné fórum alebo tematické pracovné skupiny.

Mesto Banská Bystrica vytvorilo spolu s 18 okolitými obcami tzv. funkčnú mestskú oblasť. Tím spracovateľov pripravuje Integrovanú územnú stratégiu pre efektívne využitie finančných zdrojov z Operačného programu Slovensko v rámci aktuálneho programového obdobia 2021 – 2027.

V súlade s Akčným plánom Otvoreného vládnutia Mesta Banská Bystrica 2021/2022, od januára 2022 Mesto Banská Bystrica uplatňuje nástroj “OGP Local” (tzv. Otvorené vládnutie na lokálnej úrovni) pri príprave Integrovanej územnej stratégie udržateľného mestského rozvoja funkčnej mestskej oblasti Banská Bystrica (IÚS FMO BB).

Nástroj OGP local pomáha samospráve kvalitnejšie komunikovať, spolupracovať a rozvíjať nový spôsob manažmentu a rozhodovania v samospráve. Prostredníctvom nástroja OGP local sa môže samospráva, obyvatelia a ďalšie dotknuté skupiny v území  učiť, ako efektívne uplatňovať hodnoty a princípy otvoreného vládnutia, akými sú transparentnosť, participácia a spolupráca  s rôznymi aktérmi a potenciálnymi spolurealizátormi stratégií, vrátane obyvateľov Banskej Bystrice.

Uplatňovanie princípov otvoreného vládnutia pomáha verejnej správe lepšie uspokojovať potreby obyvateľov a organizácií územia, ktorým verejná správa poskytuje služby, lepšie reagovať na  náročné úlohy a komplexné výzvy, ktoré verejná správa v súčasnosti rieši a napĺňať ambície, ktoré samospráva má.

Nástroj OGP local sa využije v rámci pokračovania prípravy spoločného programového dokumentu mesta Banská Bystrica a okolitých 18 obcí, ktoré vytvorili spoločné územie tzv. mestskú funkčnú oblasť (ďalej len MFO). Pre toto územie pripravuje tím spracovateľov programový dokument Integrovanú územnú stratégiu  (ďalej len “IÚS”)  pod vedením Ing. Vladimíra Briedu, vedúceho oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov MsÚ Banská Bystrica.

IÚS je zameraná na priame čerpanie Európskych štrukturálnych a investičných fondov prostredníctvom finančného nástroja tzv. udržateľného mestského rozvoja (UMR) cez pripravovaný Operačný program Slovensko pre nové programové obdobie 2021-2027.  Aktéri v území budú môcť v rámci alokácie určenej pre zadefinované spoločné územie využiť zdroje určené pre ”udržateľný mestský rozvoj” a priamo rozhodovať o kľúčových investíciách do územia v rámci vybraných cieľov politiky súdržnosti Európskej únie.

Následne sa plánuje využiť nástroj OGP Local aj pri príprave Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja Mesta Banská Bystrica (PHRSR).

Spracovateľský tím mesta Banská Bystrica v spolupráci s koordinátorkou pre participáciu a otvorené vládnutie Dr. Soňou Karikovou nastavili systém pre vhodné a efektívne zapojenie odbornej a širšej verejnosti do tvorby strategického dokumentu IUS FMO BB. Pre tento účel mesto iniciovalo vytvorenie tematických pracovných skupín a možnosti pre zapojenie širšej verejnosti.

Príležitosti pre participáciu verejnosti

Rozvojový dokument IÚS sa snaží o zlaďovanie existujúcich cieľov a aktualizáciu platného PHSR a o zadefinovanie súčasných rozvojových potrieb mestskej funkčnej oblasti, ktoré bude možné financovať prostredníctvom zdrojov určených pre naše územie. Napriek tomu, že PHRSR bol spracovaný participatívnym spôsobom, mnohé potreby územia, jeho inštitúcií a obyvateľov sa mohli zmeniť. Aj preto  je vhodné opätovne zapojiť  odbornú a širokú verejnosť v Banskej Bystrici a jej okolí.

Zároveň v tomto období nadobúdajú konečnú finálnu podobu priority a ciele Slovenska a Európskej únie, podľa ktorých bude možné špecifikovať ciele IUS MFO Banskej Bystrice. To je ďalší dôvod, prečo v súčasnosti nastáva priestor a potreba zapojiť aj názory odbornej a širokej verejnosti z Banskej Bystrice a jej okolia, ktorá môže priblížiť priority na úrovni lokálnej.

V konečnom dôsledku by zladenie priorít na európskej, národnej, ako aj lokálnej úrovni malo umožniť účinnejšie čeliť aktuálnym spoločenským výzvam, ako je napr. klimatická kríza. Zároveň dobrá dohoda o prioritách umožní pružne čerpať finančné zdroje EÚ na realizáciu projektov IÚS.

Zdroj: (tom) a mesto BB , Foto: ilustračné