Mesto Banská Bystrica ocenilo štvoricu mladých talentov, dvaja naši výskumníci úspešní na AMAVET 2023

SPRÁVY
0 /

K desiatke žiakov a študentov, ktorým sa  mesto Banská Bystrica poďakovalo počas roka 2023, pribudli ďalší. Tentoraz banskobystrická samospráva prostredníctvom druhého viceprimátora Martina Majlinga ocenila štyri mladé talenty a dvoch mladých výskumníkov.

Simona Melicherčíková

Má vzťah k hudbe odmalička. Na husliach hrá od prvého ročníka základnej školy. Trinásťročná žiačka ZŠ Spojová v Banskej Bystrici  získala v celoslovenskej husľovej súťaži Detvianska zlatá struna pred štyrmi rokmi ocenenie Zlaté pásmo.

Rovnaký úspech dosiahla pred dvoma rokmi v súťaži Schneiderova Trnava a vlani i v Brezne. Úspech zaznamenala aj na medzinárodnej husľovej súťaži  Prime Violin 2021, kde si za svoj výkon prevzala Zlaté pásmo.

Simona Melicherčíková s Martinom Majlingom

Simona Melicherčíková s Martinom Majlingom

Barbora Balážová

Už niekoľko rokov sa venuje umeleckému prednesu. Žiačka ZŠ Golianova obsadila v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča dvakrát 1. miesto a na rovnakej pozícii sa umiestnila už trikrát v prednese v literárnej súťaži Kováčova Bystrica.

Strieborné pásmo si dva razy odniesla z celoslovenského kola súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

Barbora Balážová a Martin Majling

Barbora Balážová a Martin Majling

Súrodenci Hektor a Kira Mária Kapustíkovci

16-ročný Hektor a 14-ročná Kira Mária, zaznamenávajú úspechy v skoku na lyžiach a severskej kombinácii. Hektor v uplynulej sezóne vstúpil do súťažného kolotoča v mužských kategóriách a stal sa reprezentantom Slovenska. Doteraz absolvoval 206 pretekov, z toho bol 58-krát v TOP trojke.

Pekné výsledky dosiahla nielen vo svojej kategórii dorasteniek, ale aj v kategórii žien i Hektorova sesta. Za všetky spomeňme jej tri 2. miesta, ktoré obsadila na otvorených Majstrovstvách ČR (Memoriál Jiřího Rašku), Majstrovstvách Poľska a v mládežníckych pretekoch FIS Youth Cup. V sezóne 2022/2023 nás Kira Mária reprezentovala v šiestich krajinách. Z 31 štartov v pretekoch sa jej podarilo vybojovať 20-krát 1. miesto, štyrikrát 2. miesto a šesťkrát 3. pozíciu.

Hektor a Kira Mária Kapustíkovci s 2. viceprimátorom Martinom Majlingom

Hektor a Kira Mária Kapustíkovci s 2. viceprimátorom Martinom Majlingom

„Hovorí sa, že úspech je to, čo vám ľudia nikdy neodpustia. Som však presvedčený, že v tomto prípade to neplatí, a práve úspech mladých ľudí môže byť hnacím motorom pre všetkých ostatných. Ocenení žiaci a študenti sú dôkazom, že voľný čas dokážu využiť zmysluplne vo svoj prospech, a nielen vysedávaním a ťukaním do mobilu či tabletu,“

uzatvoril tohtoročné oceňovanie druhý viceprimátor  Martin Majling. Podľa jeho slov bude špeciálne poďakovanie pokračovať aj v budúcom roku.

AMAVET 2023

V ostatných dňoch sa oceňovalo nielen na pôde mestského úradu, ale aj počas Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023, na ktorom uspeli i žiaci z našich základných škôl. Na podujatí súťažili so svojimi vedecko-technickými projektmi.

Mathias Maruška

Mathias Maruška

Špeciálnu cenu odbornej hodnotiacej komisie získali Mathias Maruška zo ZŠ Dumbierska s projektom  „Hypersonický senzor: Nová cesta k bezpečnému pohybu slepých“ a Sofia Mišendová zo ZŠ J. G. Tajovského s projektom „Vodík ako palivo budúcnosti“.

Všetkým oceneným spolu s mestom srdečne gratulujeme.

Sofia Mišendová

Sofia Mišendová

Autor: (tom), Foto: Mesto BB a ilustračné