Mesto Banská Bystrica chce úplne zakázať hazard na svojom území

SPRÁVY
4 /

O probléme hazardu sa v meste pod Urpínom hovorí už dlho. Pred tromi rokmi mestské zastupiteľstvo na základe novely zákona o hazardných hrách, ktorá umožnila samosprávam prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení (VZN) zakázať hazardné hry na území mesta bez predloženia petície, zakázalo prevádzkovanie herní vo vzdialenosti menej ako pol kilometra od škôl a sociálnych zariadení.

Aktuálne chce Banská Bystrica na svojom území zakázať hazard úplne. Ešte predtým ako samospráva zverejnila tento svoj zámer,  si bystrické  kasíno situované v jednom z obchodných centier stihlo obnoviť licenciu na prevádzkovanie hazardu na nasledujúcich 5 rokov.

V súvislosti s pripravovaným zákazom hazardu v našom meste Asociácia zábavy a hier kritizuje banskobystrickú samosprávu za zvýhodnenie jedného prevádzkovateľa a hovorí o monopole pre bystrické kasíno.

Mesto Banská Bystrica  pred tromi rokmi prostredníctvom VZN zakázalo prevádzkovanie herní vo vzdialenosti menej ako pol kilometra od škôl a sociálnych zariadení po dobehnutí platnosti licencií prevádzkovateľov na území krajského mesta.  Viacerým z nich končí licencia v auguste tohto roku, iba jedinému  až v roku 2028.

„Nebolo by to až také zvláštne, keby pred vydaním VZN mesto neposkytlo jednému konkrétnemu kasínu súhlasné stanovisko, že je vo verejnom záujme, aby sa mu predĺžila päťročná licencia na ďalších päť rokov. To znamená, že takýmto krokom by vytvorilo vyslovený monopol,“

uviedla hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová.

„Vedenie mesta Banská Bystrica dlhodobo presadzuje zrušenie hazardu na území mesta bez akejkoľvek výnimky a v celom rozsahu. V záujme mesta absolútne nie je nejaký subjekt monopolizovať,“

reagovala v RTVS hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Predmetné kasíno žiadalo o predĺženie licencie dva roky pred vypršaním tej pôvodnej, pričom mohlo dôjsť k mylnej interpretácii zákona zo strany príslušného  zamestnanca mestského  úradu.

„Poverený zamestnanec sa domnieval, že prevádzkovateľ Casina Respect žiada o vyjadrenie súhlasu a súladu k platnej licencii, rozhodne nie ako vyjadrenie, ktoré je podmienkou pre udelenie novej licencie. Celý proces aktuálne preverujeme. Požiadali sme o vysvetlenie a zdokladovanie celého procesu Úrad pre reguláciu hazardných hier, na základe toho prijmeme opatrenia,“

dodala Marhefková.

Faktom zostáva, že aby sa prevádzkovatelia hazardných hier vyhli 500-metrovému zákazu herní od škôl či sociálnych zariadení, viacerí sa chceli presťahovať do odľahlejších častí mesta resp. do susedných obcí.

Ako to bude po schválení navrhovaného úplného zákazu hazardu v Banskej Bystrici, bude známe až po najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, na ktorom by poslanci mali o tejto otázke rozhodovať.

Autor: (tom), Foto: ilustračné