Medzinárodná spolupráca na podporu liečby ťažko chorých detí v Detskej nemocnici pokračuje

SPRÁVY
1 /

Zástupcovia Rotary klubov z Francúzska, konkrétne z úseku motocyklistov a letcov, vo štvrtok navštívili Banskú Bystricu. Návšteva je pokračovaním spolupráce, ktorá vlani vyústila do medzinárodného grantu na podporu ťažko chorých detí.

Návšteva z Francúzska

Prostriedky z grantu boli použité na nákup dôležitých medicínskych prístrojov používaných pri liečbe ťažko chorých detských pacientov, ktorí sú v starostlivosti Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici (DFNsP BB) a Svetielka nádeje. Tieto prístroje sa už v súčasnosti v nemocnici aj vo Svetielku nádeje naplno využívajú a výrazne pomáhajú skvalitňovať starostlivosť o detských pacientov.

Z grantu v celkovej sume 93 500 eur sa podarilo zakúpiť tieto prístroje: Capnostream – prenosný monitor dychu, Digitálna štrbinová lampa, Adaptovaná medicínska mobilná jednotka, Oxygenerátor, Medicínsky inhalátor, Transportná posteľ, Pulznýoximeter so softwérom, Resuscitačný vozík, Kočík pre deti do 3 rokov v hospicovej starostlivosti, Kyslíkový generátor.

Spomínané finančné dotácie boli iniciované francúzskou vetvou Medzinárodného spoločenstva Motocyklových Rotariánov (International Fellowship of MotorbikingRotarians – IFMR), ktoré v tejto podpore nasledovali jej ďalší členovia Rotary klubov (špeciálne BoulognesurMer, leHavre, Valence Porte duSoleil a Strasbourg). Neskôr sa k nim pridali aj iné okrsky francúzskych Rotariánov, súkromní darcovia, francúzski profesionáli Luxomed SAS a francúzska vetva Medzinárodného spoločenstva Leteckých Rotariánov (Fellowship of Flying Rotarians).

Z hľadiska Rotary International išlo o výnimočný, tzv. Globálny grant do ktorého sa okrem francúzskych Rotary klubov zapojili aj kluby zo Slovenska. Na spolufinancovaní sa podieľalo šesť Rotary klubov zo Slovenska: RC Zvolen, Banská Bystrica, Martin, Žilina, Košice Classic a Bratislava.

Hostia sa v Banskej Bystrici oboznámili s detskou onkológiou, ktorá má na Slovensku najdlhšiu tradíciu. Klinika pediatrickej onkológie a hematológie SZU sídli v DFNsP BB a poskytuje detským pacientom liečbu v širokom zábere medicínskych špecializácií. Priamo na klinike pôsobí o. z. SVETIELKO NÁDEJE.

Tlačovej besedy v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici sa zúčastnili:  MUDr. Pavel Bician – predseda OZ SVETIELKO NÁDEJE a lekár na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU DFNsP BB , Ing. Igor Obšajsník – riaditeľ OZ SVETIELKO NÁDEJE , Ing. Juraj Gallo – generálny riaditeľ DFNsP Banská Bystrica, Marion Dehais – prvá radkyňa francúzskeho veľvyslanectva v SR, Jean-Pierre Gabert – Rotary Internacional IFMR-IFFR, Lucien Caoduro –  Rotary International IFMR-IFFR, Dominik  Belko – prezident Rotary Club B.Bystrica, Ivan Belan – Rotary past district guverner  a Tomaš Marton – prezident Alliance Francaise a past prezident Rotary Club Banská Bystrica.

Už 19 rokov pomáha SVETIELKO NÁDEJE deťom s onkologickým a iným vážnym ochorením a ich rodinám. Nemohli by sme účinne pomáhať bez silných partnerov, ktorí majú porozumenie pre našu prácu a podporujú nás. Veľmi si vážime, že sme takýchto partnerov našli aj v klube ROTARY a môžeme s nimi naďalej rozvíjať spoluprácu. Verím, že to potvrdí aj dnešná návšteva,

hovorí Igor Obšajsník, riaditeľ OZ SVETIELKO NÁDEJE.

Svetielko nádeje vďaka grantu mohlo zakúpiť napríklad aj novú mobilnú jednotku, ktorú využíva na jeden zo svojich kľúčových projektov a tým je prepravná služba detských onkologických pacientov a sprevádzajúcich osôb.

Sme veľmi radi, že vďaka tomuto grantu môžeme kvalitnejšie poskytovať prepravnú službu za dodržania tých najprísnejších opatrení pre pacientov so zníženou imunitou. Vďaka viacerým zakúpeným pomôckam sme mohli skvalitniť aj našu starostlivosť v rámci detského mobilného hospicu, ktorú poskytujeme rodinám 24 hodín sedem dní v týždni v ich domácom prostredí“ –

povedal MUDr. Pavel Bician, predseda OZ SVETIELKO NÁDEJE a lekár na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU DFNsP BB. Okrem Svetielka nádeje prístroje používajú aj lôžkové oddelenia v banskobystrickej Detskej nemocnici.

Pavel Bician

Pavel Bician

Vďaka grantu získali viaceré pracoviská moderné prístroje a aj vďaka nim dostávajú detskí pacienti v našej nemocnici starostlivosť na európskej úrovni,

doplnil Ing. Juraj Gallo, riaditeľ DFNsP Banská Bystrica.

Iniciátorom grantového projektu bol Lucien Caoduro, francúzsky podnikateľ žijúci na Slovensku. Návštevy v Banskej Bystrici sa zúčastnil aj doktor Jean-Pierre Gabert, medzinárodne uznávaný pediater, ktorý inicioval viaceré podobné projekty nielen v zahraničí, ale už aj u nás.

Je to pre mňa už štvrtý takýto projekt, a aj napriek tomu, že každý jeden z nich bol prospešný a jeho cieľom bolo vždy pomôcť zdravotne postihnutým a chorým deťom, konkrétne tento považujem za doteraz najvýznamnejší, čo do rozsahu pomoci vďaka výške finančného daru, ktorým vieme zabezpečiť potrebné vybavenie v nemocnici aj v detskom mobilnom hospici pre detských pacientov a ich rodiny,“  

zhodnotil spoluprácu Jean-Pierre Gabert.

SVETIELKO NÁDEJE

Je občianske združenie zamerané na zlepšovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín. Okrem toho vplýva na verejnosť, aby ostatní ľudia dokázali citlivo vnímať situáciu týchto detí a rodín a vytvárali pre nich prostredie porozumenia, prijatia a pomoci.

Svetielko nádeje napĺňa svoje poslanie najmä v súčinnosti s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Banskej Bystrici a špeciálne s jej detským onkologickým oddelením. Svoje služby poskytuje deťom a rodinám najmä zo spádovej oblasti nemocnice, teda z Banskobystrického a Žilinského kraja.

ROTARY International

Je celosvetové spoločenstvo vedúcich osobností rôznych profesií, ktorí poskytujú humanitné služby a pomoc, podporujú a príkladne dodržiavajú vysoké etické zásady vo všetkých oblastiach života a napomáhajú šíreniu dobrej vôle a vzájomného porozumenia a mieru vo svete. Ide o najstaršiu tzv. „službovú“ medzinárodnú organizáciu, ktorá vznikla v r. 1905.

Vo svete dnes pôsobí vyše 35 000 Rotary klubov, ktoré majú viac ako 1,2 milióna členov. Hlavnými oblasťami, na ktoré sa pôsobenie Rotary zameriava, sú podpora mieru, boj protichorobám, prístup k čistej vode, ochrana matiek a detí, podpora vzdelávania, rast lokálnej ekonomiky a starostlivosť o životné prostredie.

Zdroj: Vanda Prandorfyová , Foto: Svetielko nádeje a ilustračné