Medvedica hľadá stratené mláďa aj v kúpeľoch Sliač

SPRÁVY
6 /

Rozmnožené medvede sa čoraz častejšie dostávajú do bezprostrednej blízkosti ľudí. Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR aktuálne preveruje nahlásený pohyb medvedice a hľadaného medvieďaťa neďaleko areálu kúpeľov Sliač.

Primátorka Sliača Ľubica Balgová pre TASR uviedla:

„Je pravdepodobné, že medvieďa sa stratilo či vzdialilo od svojej matky, ktorá ho teraz hľadá. Medvedicu v lokalite medzi Sliačom a Lieskovcom zaznamenali aj poľovnícke fotopasce. Človek by sa preto na tomto mieste nemal pohybovať.“

Ľubica Balgová

Ľubica Balgová

Sliačska primátorka vyzvala na sociálnej sieti občanov a návštevníkov kúpeľov, aby sa v najbližších dňoch vyhli kúpeľnému parku aj lesom v jeho okolí a tiež, aby obmedzili pohyb v Sliačskej doline, ktorú práve v tomto období vyhľadávajú tak peší turisti, ako aj cyklisti.

Nie je treba robiť paniku, len nebehať a nebicyklovať sa na miestach, kde by medveď mohol byť. Kúpeľných hostí sme tiež upozornili,“

dodala Balgová.

Kúpele Sliač

Kúpele Sliač

Ľudia už zaznamenali v tomto čase pohyb medveďa v lese vo viacerých častiach Slovenska a mali tiež niekoľko stretov s ním. ŠOP SR odporúča pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom upozorniť na svoju prítomnosť v horách akýmkoľvek akustickým prejavom.

Ide napríklad o pískanie, spievanie, tlieskanie, prípadne použitie zvončeka. Radí tiež držať sa turistických chodníkov a pohybovať sa počas denného svetla.

Snímka z fotopasce

Snímka z fotopasce

„Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad – varovanie, aby sa človek vzdialil. Toto môže byť človekom chápané ako útok. Vtedy je potrebné pomaly ustúpiť a vzdialiť sa. V prípade útoku ochranári odporúčajú ľahnúť si na zem, kryť si rukami krk, hlavu a počkať, kým útok nepominie a medvede sa nevzdialia. Aktívna obrana človeka počas útoku len zhorší situáciu,“

pripomína hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.

Zásahový tím medveďa hnedého preveruje informácie o medveďoch, ktoré sa pohybujú v areáli kúpeľov Sliač.

„Sme na obhliadke miesta, budeme inštalovať aj fotopasce,“

informoval Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu. Všetci dúfajú, že pátranie po medvedici s jej   mláďaťom bude úspešné a skončí sa bez ujmy na zdraví.

Jaroslav Slašťan

Jaroslav Slašťan

Zdroj: TASR a (tom) , Foto: ilustračné a FB