Medveď opäť útočil na turistu aj poľovníkov, postrelená šelma ušla, ďalší útok medveďa na manželský pár

SPRÁVY
3 /

V sobotu približne o jedenástej hodine nad obcou Stráňavy v okrese Žilina zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka a v hustom lesnom poraste hľadal huby. Na útok pohotovo zareagoval a v sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou, pričom ho zranil.

Útok medveďa v lesnom teréne

Na miesto bol privolaný Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR), ktorý spolu s ďalšími bezpečnostnými zložkami postreleného medveďa dohľadával. Muž nebol zranený.

Členovia Zásahového tímu ŠOP SR po obhliadke lokality, miestnymi nazývanou „Múzeum“, potvrdili pobytové znaky medveďa a v spolupráci s členmi miestnych poľovníckych združení ako aj v úzkej súčinnosti s Políciou Slovenskej republiky postreleného medveďa do večerných hodín dohľadávali.

Počas zásahu medveď zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli taktiež nútení použiť strelnú zbraň. Pri dohľadávaní pomáhali aj poľovne upotrebiteľné psy.

Postrelený medveď môže byť pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nebezpečný, preto boli o situácii upovedomení aj zástupcovia okolitých obcí Stráňavy a Višnové. Výzva bola sprostredkovaná aj prostredníctvom miestneho rozhlasu.

ŠOP SR preto vyzýva aj širšiu verejnosť a prípadných návštevníkov, aby sa v týchto dňoch lokalite vyhýbali. S cieľom predísť ďalším stretom Zásahový tím ŠOP SR celú oblasť monitoruje a pokračuje v dohľadávaní aj počas nedele.

Zásahový tím ŠOP SR poukazuje v tomto období na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré práve v marci a apríli vychádzajú z brlohov a vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

Marec je zároveň mesiacom kedy sa v hustých lesných porastoch pohybujú v zvýšenej miere poľovníci za účelom hľadania jeleních zhodov. Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom odporúča ŠOP SR na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov.

Dohľadávanie medveďa nad obcou Stráňavy bolo ukončené

Zásahový tím ŠOP SR v nefdeľu ukončil pátranie po zranenom medveďovi, ktorý v sobotu v lese zaútočil na mladého muža zo Žiliny. Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy, členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca.

Dohľadávania zraneného jedinca sa zúčastnili členovia Zásahového tímu ŠOP SR Ponitrie spolu s členmi miestneho Poľovníckeho združenia Ostredok. Stopu pomáhali sledovať štyri poľovne upotrebiteľné psy vrátane 2 farbiarov, západoslovenskej lajky a slovenského kopova. Psy na lokalite našli viacero jedincov medveďa hnedého, avšak zranený medveď sa stiahol do svahovitého ťažko dostupného terénu.

Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia. Medveď bol vyrušený vo svojom prirodzenom prostredí, pričom lokalita sa nachádza v územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra. Nešlo o synantropného jedinca a nie je predpoklad, že bude predstavovať nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov.

Opatrnosť v lesnom teréne s výskytom medveďa hnedého je však vždy na mieste a ŠOP SR pravidelne uverejňuje zásady správania sa v takomto prostredí.V prípade turistiky odporúčame návštevníkom držať sa turistických chodníkov a na svoju prítomnosť upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom.Zároveň je dôležité obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, a vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú.

Na turistickom chodníku nad obcou Pribylina útočil ďalší medveď

V nedeľu okolo 17:00 hod útočil medveď nad obcou Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš. Šelma zaútočila na manželský pár na turistickej trase v lokalite „Suchý Hrádok koliba“, približne 7 km od intravilánu obce. Muž utrpel ľahšie poranenia dolnej končatiny.

Zásahový tím ŠOP SR bol privolaný na miesto a v spolupráci s Políciou Slovenskej republiky vykonali obhliadku lokality.  Manželský pár stredného veku až do ich príchodu čakal v neďalekej kolibe, kde sa pred útočiacim medveďom schoval. Nakoľko išlo o menšie poranenie, muž bol po ambulantnom ošetrení prepustený do domácej liečby.

Manželský pár bol na turistike so psom. Na oddychovom mieste pri studničke pod vrchom Suchý Hrádok sa zastavili a muža náhle prekvapil približujúci sa dospelý jedinec medveďa hnedého, ktorý ho pri úteku cez drevený plot zranil na dolnej končatine. Dvojica sa následne ukryla v neďalekej kolibe. Zásahový tím ŠOP SR kontaktoval vedenie obce Pribylina, ktorá vyzvala obyvateľov ako aj návštevníkov obce k zvýšenej opatrnosti.

Početné hlásenia o škodách či strete s medveďom sú dôsledkom dlhodobo neriešeného problému. Aj počas uplynulých sviatočných dní riešil Zásahový tím ŠOP SR niekoľko výskytov medveďa v intraviláne, konfliktných situácií a škôd na hospodárskych zvieratách. Počet synantropných medveďov na Slovensku stúpa a úlohou ŠOP SR je zabezpečiť obyvateľom žijúcim v podhorských oblastiach bezpečnosť a ochranu života a majetku.

Aj z tohto dôvodu ŠOP SR aktuálne intenzívne rokuje s užívateľmi poľovných revírov vo vybraných oblastiach Slovenska o spoločnom postupe, ktorým sa spoľahlivo identifikujú problémové medvede a v súčinnosti s poľovníkmi ŠOP SR zabezpečí ich prípadnú elimináciu.

Zdroj: ŠOP SR , Foto: ilustračné