Matovič presadzuje vo vláde opakované celoplošné testovanie, Banská Bystrica je za iné riešenie

SPRÁVY
14 /

Napriek tomu, že odborníci v tejto zložitej pandemickej situácii neodporúčajú celoplošné testovanie antigénovými testami na Slovensku, ale skôr komunitné v regionálnych ohniskách šírenia koronavírusu, premiér Igor Matovič po pondelkovom zasadnutí vlády ohlásil opakované masívne plošné testovanie vo všetkých okresoch Slovenska od budúceho víkendu v niekoľkých kolách. Je signifikantné, že pri tom nebol žiadny odborník.

Premiér pozná jediné riešenie – masívne celoplošné testovanie

Testovanie sa má v jednotlivých okresoch opakovať dovtedy, kým incidencia neklesne pod úroveň 0,5. Podľa Matoviča je cieľom vlády pripraviť pretestovanie tak, aby bolo čo najplynulejšie a neopakovali sa chyby z jesennej akcie celoslovenského testovania.

„Nepovinné“ testovanie s negatívnym výsledkom a potvrdením na modrom papieri má byť opäť „vstupenkou na slobodu“ s nárokom na uplatnenie výnimiek zo zákazu vychádzania  (cestovania za prácou či možnosť ísť do prírody). Efektívnosť tohto riešenia, ktoré sa na Slovensku uplatnilo vlani na prelome októbra a novembra, však doposiaľ okrem samotného premiéra nepreukázal žiadny odborník.

„Treba to urobiť tak, ako to bolo na jeseň na Orave, systematické testovanie v troch vlnách za sebou, inak to nefunguje,“

uviedol Igor Matovič (OĽaNO).

Igor Matovič

Igor Matovič

Premiér je priam posadnutý plošným testovaním, čo potvrdil na pondelkovej tlačovej besede len s ministrami z OĽaNO bez jediného odborníka:

„Jediné opatrenie, ktoré môže mať potenciál znížiť súčasné šírenie vírusu, je urobiť to, čo bolo schválené v polovici novembra na krízovom štábe. Je preto najvyšší čas prijať rozhodnutie.“

Zároveň upozornil, že ak by opatrenia ostali len pri súčasnom nastavení lockdownu, neznamenalo by to výraznejšiu zmenu v chorobnosti až do obdobia, kým sa ľudia nezaočkujú. Poukázal pritom i na prítomnosť nového, agresívnejšieho typu nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť z južného Anglicka a má  vplyv na rýchle zvyšovanie reprodukčného číslo a šírenie ochorenia COVID-19.

Kritika Sulíka

Opakovane kritizoval postup ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý podľa neho nezvládol obstarávanie antigénových testov koncom minulého roka, čo spôsobilo  4 300 zbytočných obetí a ekonomické škody v objeme jednej miliardy eur. Preto zoberie ministerstvu hospodárstva kompetenciu nakupovať antigénové testy:

„To, čo je nakontrahované, tesne pred podpisom zmluvy necháme dobehnúť, tie ďalšie už rezort hospodárstva nebude nakupovať.“

Matovič povedal, že na pondelkovom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pochopil vážnosť situácie a nevyhnutnosť plánovaných opatrení. Teraz je podľa neho dôležité uskutočniť  celoplošné testovanie, preto sa otázke ďalšieho zotrvania Sulíka vo vládnej funkcii bude venovať neskôr.

„Skúsme sa sústrediť teraz na podstatu. Podstata, pre mňa dnes jediná a najdôležitejšia, je zrealizovať plán. Každé ďalšie odsúvanie plánu, že sa spustí neskôr alebo že pôjde krivka pomalšie dole, nás bude stáť stovky alebo tisícky životov a obrovské ekonomické škody, ktoré zaplatia ľudi. Ja si myslím, že v tomto období je lepšie, aby minister hospodárstva zostal ministrom hospodárstva. Ale práve tým, že ostane v tíme, tak verím v to, že sa začne správať zodpovedne,“  

dodal premiér.

Ako sa však ukázalo, Sulík nepodporuje masívne celoplošné testovanie, ale cielené regionálne v najviac infikovaných okresoch či regiónoch. Podobný názor majú aj ostatné dve koaličné strany, ktoré sa zatiaľ vyjadrujú opatrne. Vyzerá to tak, že Matovič chce aj v tejto kritickej situácii „lieči“ hlavne svoje pošramotené ego…

tlačová beseda po zasadnutí vlády

tlačová beseda po zasadnutí vlády

Financie a agresívny kmeň korony z Anglicka

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) Matovičovi potvrdil, že „tvrdý lockdown“ stál Slovensko jednu miliardu eur. Počíta sa so scenárom, že v súvislosti s bojom proti pandémii do „bezpečnej zóny“ by sa Slovensko  v dostalo k 1. marcu tohto roka.

Druhá vlna koronavírusu podľa Hegera spôsobila, že za minulý rok stúpol dlh Slovenska do nebezpečných hraníc:

„Keď bojujeme o zdravie ľudí, zároveň zachraňujeme aj ekonomiku. Investícia do testovania je jediná možná, aby sme ochránili ekonomiku a zabránili ekonomickým škodám.“

Aktuálne na Slovensku evidujeme ďalší rekord hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v nemocniciach, pribúdajú aj pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj pacienti na podporných ventilačných režimoch. Je to výsledok toho, že na Slovensku neboli dodržiavané opatrenia. Avšak ešte výraznejší vplyv má nový kmeň  z britských ostrovov, pričom ide o oveľa infekčnejší druh oproti tomu, ktorý tu bol.

„Neklesajú počty pozitívne testovaných ľudí a teda ani počty hospitalizovaných. Tento kmeň je agresívny a čím ho bude viac, tým sa zhoršuje prognóza, ktorá je pred nami. Stále sa nám nedarí dostať reprodukčné číslo pod jeden.“

upozornil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Opozícia viní premiéra, naše mesto s odborníkmi navrhuje komunitné testovanie

Predseda opozičnej strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini k vystúpeniu premiéra na pondelkovej tlačovke uviedol:

„Igor Matovič dnes vyčíslil, že nenakúpené antigénové testy si vyžiadali 4 300 ľudských životov a jednu miliardu ekonomických škôd. Zároveň voči nikomu za tieto obrovské ľudské a materiálne obete nevyvodil zodpovednosť. HLAS – sociálna demokracia preto konštatuje, že 4 300 životov a miliarda ekonomických škôd sú plnou osobnou zodpovednosťou premiéra Matoviča. Táto vláda stratila akýkoľvek mandát na riadenie krajiny. Jediným riešením sú predčasné parlamentné voľby a vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči osobám, ktorí svojou neschopnosťou spôsobili smrť tisícov ľudí na Slovensku.“

HLAS - sociálna demokracia

HLAS – sociálna demokracia

V pondelok dopoludnia zasadal v meste Banská Bystrica krízový štáb, ktorý miesto celoplošného testovania navrhuje komunitné testovanie najviac ohrozených skupín obyvateľov. Banskobystrický  primátor Ján Nosko k tomu povedal::

„Po porade s odborníkmi sme toho názoru, že v prípade okresu Banská Bystrica by bolo skôr na prospech testovanie zamerané na komunity a nie celoplošné testovanie. Komunitné cielené testovanie znamená testovanie ľudí, ktorí chodia do práce a majú potvrdenie o tom, že zamestnávateľ ich potrebuje. Pracujúci vytvárajú v rámci mesta a okresu najväčšiu mobilitu. Dôležité je aj očkovanie tejto skupiny.“

Ján Nosko

Ján Nosko

Odborníčka Mária Avdičová z Oddelenia epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorá je aj členkou konzília odborníkov, potvrdila slová primátora:

„Obmedzenie mobility má strategický význam pre zamedzenie šírenia nákazy a myslím si, že ak ho ľudia nebudú dodržiavať, tak všetky ostatné opatrenia budú mať vždy svoje medzery. Druhým pilierom je testovanie, ktoré treba v tomto januárovom období  s mínusovými teplotami urobiť racionálne a testovať len tých, ktorí prispievajú k šíreniu nákazy. K tomu dochádza cestou do práce a v práci, následne sa zanáša  do rodín. Komunitné testovanie zamestnancov všetkých možných sfér by prinieslo výsledky v tom zmysle, že by sme znížili počet pozitívnych v nasledujúcich týždňoch.

Je zrejmé, že v súčasnej pandemickej situácii celoplošné testovanie opäť zvýši mobilitu ľudí ich zhromažďovaním na jednom mieste. Vzhľadom na menšiu presnosť antigénových testov dostanú viacerí testovaní falošný negatívny výsledok a môžu šíriť nákazu ďalej. Preto ak testovať, tak cielene aj s využitím presných PCR testov a obmedzením mobility ľudí na maximálne možnú mieru, pri súčasnom dodržiavaní zásady R-O-R.

Mária Avdičová

Mária Avdičová

Autor: (tom), Foto: ilustračné