Matej Tóth mal pravdu: Rusko priznalo štátom riadený dopingový program

SPRÁVY
14 /

Náš olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth je jedným z tvrdých odporcov dopingu v športe. Za svoj zásadový postoj k preukázanému rozsiahlemu dopingu ruských chodcov a ďalších športovcov tejto krajiny, si na sociálnych sieťach dokonca vyslúžil kritiku niektorých rusofilných Slovákov, ale čas mu dal za pravdu.

Úspešný Bystričan  Matej Tóth v októbri reagoval slovami:

Už nikdy ma nekritizujte za moje vyjadrenia o Rusoch, ktorí môžu byť veľmi dobrí aj bez dopingu. Jedinou otázkou v tejto súvislosti zostáva, kedy sa tak konečne stane. Je na vedení ruskej atletiky, ale aj na samotných chodcoch, aby zmenili svoje myslenie, že sa to dá aj bez dopingu. Vráťte sa čo najskôr, ale čistí. Nedopujte a budete späť.”

Netrvalo dlho a Rusko sa prvýkrát postavilo čelom k jednej z najväčších dopingových športových afér vo svetovom športe. Výkonná riaditeľka národnej antidopingovej agentúry RUSADA Anna Anceliovičová teraz pre denník The New York Times priznala, že v krajine existoval štátom riadený dopingový program.

„Bolo to sprisahanie viacerých organizácií. Zamestnanci agentúry systematicky a dlhodobo vymieňali vzorky moču odobraté športovcom pre analýzu dopingovej nezávadnosti. Rovnako tak dodávali športovcom prostriedky na zvýšenie výkonnosti,“

uviedla Anceliovičová.

Podľa ČTK do systému bola zapojená Federálna služba bezpečnosti (FSB), hlavný nástupca sovietskej tajnej polície KGB. Jej príslušníci mali na starosti výmenu vzoriek v dopingovom laboratóriu spoločne s jej riaditeľom, a to aj počas domácej zimnej olympiády v Soči 2014. Ministerstvo športu potom dlhé roky zaisťovalo čisté vzorky popredných športovcov, ktorí užívali zakázané prostriedky.

Anna Anceliovičová však odmietla obvinenia, že by za programom stál ruský prezident Vladimir Putin či ktokoľvek z vysokých vládnych predstaviteľov. Faktom je, že ruský šport stratil svoj kredit v priebehu niekoľkých mesiacov po dvoch správach Medzinárodnej antidopingovej agentúry WADA.

Svetová atletická asociácia už vlani v novembri zakázala ruským športovcom štart na všetkých svojich podujatiach. Vrcholné svetové federácie v ostatných športoch riešili po zverejnení prvej správy WADA pred letnou olympiádou v Riu de Janeiro prípady ruských športovcov jednotlivo a Rusko vyslalo do Brazílie obmedzený tím, hoci pôvodne hrozil plošný trest pre celú výpravu.

Druhá správa, ktorú zverejnil nezávislý vyšetrovateľ WADA Richard McLaren pred pár dňami, uvádza, že z programu profitovalo viac ako tisíc športovcov v 30 športoch. Rusi si takýmto nedovoleným spôsobom pomohli k medailám prinajmenšom na domácej zimnej olympiáde v Soči 2014, na letných olympijských hrách v Londýne 2012 či na svetovom atletickom šampionáte v Moskve 2013.

Dejiny svetového športu už raz zaznamenali podobný prípad masívneho dopingového podvodu riadeného štátom. V 80. rokoch minulého storočia existoval takýto  program vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike. V poslednej dobe sa šíria zatiaľ nepotvrdené dopingové podozrenia z Číny…

 

Autor: (tom)+ČTK, Foto: ilustračné