Martin Cigler zo ZŠ Ďumbierska vyhral IQ olympiádu 2019

SPRÁVY
0 /

Skvelý úspech v Sobášnom paláci v Bytči dosiahol v pondelok Bystričan Martin Cigler zo ZŠ Ďumbierska. Stal sa víťazom celoštátneho finále IQ olympiády 2019.

Za Martinom Cíglerom na druhom mieste skončil Ondrej Juhás zo ZŠ s MŠ na Školskej ulici v Čečejovciach a na treťom Peter Beňo z Gymnázia A. Vrábla v Leviciach.

Jaroslav Tkáč z neziskovej organizácie Mensa Slovensko pre TASR uviedol:

„Do celoslovenskej súťaže IQ olympiáda sa mohli žiaci druhého stupňa ZŠ a prvého stupňa osemročných gymnázií zapojiť deviatykrát. Logické úlohy preverujú schopnosť logicky uvažovať, pamäť či samostatný logický úsudok. Nejde o dokazovanie vedomostí získaných štúdiom, teda v nej majú šancu všetky intelektovo nadané deti bez ohľadu na známky.“

V domácom kole IQ olympiády v Banskej Bystrici sa zapojilo 63 žiakov ZŠ Ďumbierska a do regionálneho finále postúpili Michal Darida z 5. A, Martin Kotrč zo 6. A a Martin Cigler z 8. A, ktorý v regionálnom finále zvíťazil, pričom Martinovi Kotrčovi ušiel postup do celoslovenského finále o jedno jediné miesto. Martin Cigler potom exceloval medzi najlepšími IQ – áčmi Slovenska.

Cieľom IQ olympiády je podľa iniciátorky a hlavnej organizátorky súťaže Daniely Metesovej vyhľadávanie talentov s nadpriemerným exaktným myslením s nadpriemerným inteligenčným kvocientom:

„Na súťaž sa deti nemusia zvlášť pripravovať, prvé kolo bolo online a deti na riešenie úloh potrebovali iba 30 minút. Postupujúce deti často prekvapia učiteľov aj rodičov. Deti v súťaži musia dokázať širokú škálu intelektových schopností, ako napríklad verbálne schopnosti, priestorovú orientáciu, vrodenú logiku, pamäť či funkčnú gramotnosť, čítanie s porozumením.“

Podľa Metesovej kreativitu detí skúmajú pri riešení úloh tzv. praktickej inteligencie, kde neexistuje správne riešenie. Všetky spomenuté vlohy sú ideálnym predpokladom na rozvoj ich osobností a vlastností, ktoré si veľakrát vyžadujú individuálny prístup zo strany učiteľov a vychovávateľov.

Do 9. ročníka IQ olympiády sa zapojilo 11.309 detí z 588 ZŠ a osemročných gymnázií v 313 mestách a obciach na Slovensku. Súťaž organizuje Mensa Slovensko, nezisková organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí. Celoštátne finále, do ktorého pozvali spolu 60 detí, sa konalo pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Autor: (dem), Foto: Mensa Slovensko a FB