Marian Kotleba sa stal županom, všetkým poprial biele Vianoce…

TÉMA TÝŽDŇA
35 /

Piatok 20.decembra bolo v kongresovej sále banskobystrického Okresného úradu nezvyčajne rušno. Množstvo novinárov a televíznych štábov zo Slovenska i zahraničia dávalo tušiť, že ich zaujíma najmä nástup Mariana Kotlebu do funkcie predsedu BBSK.

Samotný začiatok ustanovujúceho zasadnutie zastupiteľstva BBSK sa neobišiel bez incidentu. Do rokovacej sály vstúpil Mikuláš (aktivista Rado Sloboda) a snažil sa odovzdať novému županovi darček „Desatoro dobrého župana“ s tým, že svet nie je čiernobiely, ale farebný. Vykázali ho.

„So zahalenou tvárou nesmú vstupovať občania ani na rokovania NR SR,“

povedal  k tomu Miroslav Belička z Ľudovej strany Naše Slovensko. Nikto z organizátorov však nezakročil proti samozvaným „zeleným“ strážcom poriadku z ĽSNS pred vchodom do sály. Ďalší Kotlebovi priaznivci obsadili celú pravú stranu zasadačky a tlieskali mu pri jeho prejave.

Úvodné rokovanie zastupiteľstva BBSK otvoril odstupujúci župan Vladimír Maňka, ktorý po oznámení výsledkov volieb predsedom krajskej volebnej komisie vyzval zvoleného župana Mariana Kotlebu, aby po slovenskej hymne do jeho rúk zložil zákonom predpísaný sľub. Následne mu odovzdal insígnie predsedu BBSK a ďalšie vedenie rokovania. Potom za potlesku prítomných poslancov a väčšiny hostí odišiel zo sály.

Zvolení poslanci skladali sľub na vyzvanie nového župana slovíčkom „sľubujem“ a zápisom do listín a kroniky kraja, bez či s podaním rúk. Zo zdravotných dôvodov chýbali dvaja zo 49-členného poslaneckého klubu, takže tí zložia sľub na prvom pracovnom zasadnutí zastupiteľstva. Jeho termín určí predseda BBSK, ktorý po zložení sľubu poslancov  oznámil, že kraj vstupuje do roku 2014 s rozpočtovým provizóriom. Napriek tomu, že od svojho predchodcu mal už tretí týždeň kompletný návrh rozpočtu kraja, rovnako ako poslanci a v zmysle zákona bol zverejnený na webovej stránke BBSK.

Vo svojom úvodnom prejave župan Kotleba uviedol:

„My tu nie sme pre naše funkcie, ale pre obyvateľov kraja. Hlavnými piliermi, s ktorým som išiel do volieb a s ktorými ďalej pokračujem ako predseda kraja, je zvýšenie zamestnanosti, bezpečnosti a podľa informácií, ktoré som dostal, je to aj odstránenie korupcie najmä pri domovoch sociálnych služieb. Ťahajme za jeden povraz, vo veciach, ktoré budú užitočné pre všetkých obyvateľov nášho kraja, pre rovnomerný rozvoj každého okresu.“

Ďalej dodal: „Rozpočet kraja disponuje s dostatočne veľkým balíkom peňazí na to, aby sme naplnili nielen primárne potreby ľudí, ale starali sa aj o tie sekundárne. Budem sa snažiť hľadať peniaze všade a znižovať závislosť od Európskej únie, ktorá má so svojimi obmedzeniami veľký podiel na likvidácii všetkého dobrého, čí v kraji bolo. Najskôr nás musia zaujímať naši ľudia, až potom záujmy EÚ. Všetci ocenia, keď kraj podporí činnosť v rámci malých výrobných podnikov na úrovni okresov a miest, aj keď únia s tým bude mať asi nejaký psychický problém. Musíme brániť záujmy našich obyvateľov. To nie je žiadny extrémizmus, ale chuť a odvaha pracovať pre slušných obyvateľov nášho kraja.“

Na záver Marian Kotleba poprial všetkým požehnané a pekné Vianoce:

„Biele Vianoce (za smiechu jeho priaznivcov), nech je veľa snehu, aby sme nezabúdali, že sú to sviatky narodenia Ježiša Krista, nie je to o nákupoch v Tescu, keď konzum a spotreba nahradila rodinu. Peniaze našich ľudí musíme udržať doma.“

Po prijatí uznesenia program ustanovujúceho zastupiteľstva BBSK skončil a nový predseda BBSK s insígniami na krku bol k dispozícii celému zástupu médií.

 

Zdroj: Bystricoviny.sk; Foto: Mirka Chabadová; Video: TV ESO