Marcový prieskum Ipsos: Najsilnejšia trojka Smer, PS a Hlas si udržuje odstup, SNS by v parlamente vystriedala Republika

SPRÁVY
0 /

Keby sa parlamentné voľby na Slovensku konali v polovici marca, vyhral by ich Smer s podporou 23,4 percenta hlasov respondentov pred Progresívnym Slovenskom s 20,8 percentami a Hlasom so 17,1 percentami hlasov opýtaných.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil od 12. do 16. marca na vzorke 1 038 respondentov. Až na malé výnimky to znamená, že napriek turbulentnej politickej scéne posledných mesiacov sa voličská podpora strán vládnej koalície i opozície nijako dramaticky nemení.

Nárast preferencií oproti predchádzajúcemu obdobiu zaznamenala strana Hlas, čo jej predseda Peter Pellegrini charakterizoval slovami:

„Ďakujeme za dôveru. HLAS – sociálna demokracia napĺňa vo vláde program pre ľudí. Prijímame zákony, ktoré menia ich život k lepšiemu.“

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Okrem silnej trojky Smer – PS – Hlas by sa do parlamentu dostali aj  SaS so 6,3 percentami, KDH (6,2 percenta) a hnutie Republika (5,3 percenta). Napriek zisku  5,6 percenta hlasov

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostala koalícia hnutia Igora Matoviča OĽaNO, Kresťanská únia a Za ľudí teraz Slovensko napriek tomu, že by získala 5,6 percenta hlasov, ale neprekročila by minimálne sedempercentné kvórum potrebné pre koalície.

Do NR SR by sa nedostali ostatné strany v poradí SNS (4,2 percenta), Maďarská aliancia (3,6 percenta), hnutie Sme rodina (3,1 percenta) a Demokrati (2,6 percenta).

Ak by parlamentné voľby dopadli podľa aktuálneho prieskumu agentúry Ipsos, Smer s Hlasom by na vládnutie potrebovali miesto SNS hnutie Republika.

Zdroj: (tom) a Ipsos , Foto: ilustračné