Májový prieskum AKO: Voľby do europarlamentu by v máji vyhralo PS pred Smerom a Hlasom

SPRÁVY
0 /

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku budú konať v sobotu 8. júna. Budeme voliť  15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

AKO

Podľa agentúry AKO, ktorá v dňoch 7 až 14. mája 2024 uskutočnila na vzorke tisíc respondentov telefonický prieskum voliteľnosti kandidujúcich strán pre televíziu JOJ 24, by v máji vyhralo eurovoľby Progresívne Slovensko  so ziskom 25,6 percenta hlasov. Druhý by skončil Smer s podporou 17,6 percenta hlasov a tretí Hlas, ktorý dosiahol 14,4 percenta hlasov respondentov.

Republiku, ktorá skončila v prieskume ako štvrtá najpreferovanejšia strana, by volilo 8,5 percenta opýtaných, KDH by získalo 7 percent, SaS 6,7 percenta a SNS 5,2 percenta hlasov respondentov.

Pod piatimi percentami skončili by skončili Maďarská aliancia (3,7 percenta), Demokrati (3,4 percenta) či Slovensko a Za ľudí (2,7 percenta). Jedno percento hlasov by získali kandidujúce subjekty Zdravý rozum a ĽSNS. Zisk ostatných kandidujúcich strán by skončili pod jedným percentom.

Európsky parlament

Európsky parlament

V prípade takýchto výsledkov eurovolieb by sa 15 mandátov pre Slovensko v Európskom parlamente rozdelilo nasledovne: PS 4, Smer a Hlas po 3 mandáty, Republika 2 mandáty, KDH, SaS a SNS po jednom poslaneckom mandáte.

Nezodpovedanou otázkou zostáva, či a ako ovplyvní minulotýždňový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica eurovoľby a volebné preferencie jednotlivých kandidujúcich strán. Dočasne pozastavená volená kampaň pred eurovoľbami sa pomaly opäť rozbieha…

Robert Fico

Robert Fico

Ipsos

Z predvolebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N vyplýva, že Smer by v eurovoľbách volilo 24,4 percenta opýtaných, zatiaľ čo Progresívne Slovensko by podporilo 23,5 percenta respondentov.

Hlas by podľa tohto prieskumu získal na treťom mieste 10,3 percenta, ďalej Republika 9,0 percenta,  KDH so 7,1 percent, SaS 5,7 percent a hnutie Slovensko 5,3 percent hlasov respondentov.

Do europarlamentu by sa nedostali Maďarská aliancia (4,8 percenta), SNS (4 percentá), Demokrati (3,4 percenta) ani ĽSNS (1,7 percenta).

Celkom 15 poslaneckých mandátov v Európskom parlamente by si Slovensko rozdelilo nasledovne:  Smer a Progresívne Slovensko po štyri, Hlas a Republika po dve a KDH, SaS aj hnutie Slovensko po jednom mandáte.

Agentúra Ipsos dáta zbierala od 14. do 21. mája 2024 formou online dopytovania na vzorke 414 respondentov, teda už aj po atentáte na premiéra Roberta Fica. Keďže Ipsos používa inú metodiku, nedá sa priamo porovnávať s inými doteraz zverejnenými prieskumami ostatných agentúr.

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustračné