Majetkové priznania politikov za rok 2019 zverejnili až teraz, Igor Matovič je nemajetný

SPRÁVY
4 /

Národná rada SR až teraz uverejnila majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2019. Dôvodom mal byť ich výrazný nárast po zmene legislatívy, pričom situáciu komplikovala aj pandémia koronavírusu.  Preverovanie a následné zverejnenie majetkových priznaní trvalo takmer rok.

Termín na odovzdanie priznaní bol do konca apríla 2020. Podľa výkazov príjmov súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) zarobil za rok 2019 zarobil 38 885 eur, terajší predseda  NR SR Boris Kollár (Sme rodina) 38 460 eur a bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte v pozícii opozičného poslanca 36 468 eur. Kollár s Hegerom v majetkovom priznaní uviedli aj viacero nehnuteľností.

Igor Matovič s rodinou

Igor Matovič s rodinou

Igor Matovič za rok 2019 nevlastnil nič. Ako už viackrát povedal, pred vstupom do politiky všetko prepísal na svoju manželku Pavlínku. Tá vlastní aj majetok, ktorý nadobudli už počas jeho pôsobenia v parlamente. Zlé jazyky vravia, že „vlastní pol Trnavy“, ale manžel je nemajetný.

„Mňa sa na rodinné financie nepýtajte. Spravuje ich Pavlínka, lebo tomu ja nerozumiem,”

je známy Matovičov výrok ešte predtým, ako sa po podaní demisie na post predsedu vlády stal novým ministrom financií.

Eduard Heger vo svojom majetkovom priznaní uviedol vlastníctvo bytu v bratislavskej Dúbravke či ornú pôdu v obci Jablonec. V položke „vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty“ priznal podiely v eseročke, hypotekárny úver a užívanie auta vo vlastníctve inej osoby.

Eduard Heger

Eduard Heger

Boris Kollár medzi nehnuteľnosťami uviedol okrem iného byt, rodinný dom so záhradou a podiel na pozemku v bratislavskom Starom Meste či dom s pozemkom v Dunajskej Strede, dom v Thajsku, chatu v rakúskom Bergu a stavbu v Dubaji.

V hnuteľným majetku priznal vybavenie bytu, domov a chaty, umelecké diela zberateľskej hodnoty, zbierku hodiniek a šperkov, peniaze a vklady v bankách, pohľadávky, ochranné známky, cenné papiere, akcie v akciových spoločnostiach, viaceré obchodné podiely v eseročke či autorské práva. V položke „existencia záväzku“ spísal úvery, pôžičky, záväzky, finančné ručenia a tiež záruky.

Kollár dodal, že popri verejnej funkcii zastával aj funkciu šéfa hnutia Sme rodina, z čoho mu podľa priznania plynuli požitky v podobe užívania osobného auta a mobilu.

A tak si tu žijeme…

Boris Kollár

Boris Kollár

Autor: (tom), Foto: ilustračné